Hidroelectrica ar fi pierdut peste 350 de milioane de lei daca ar fi fost incheiat contractul cu Energon Power&Gas si, in plus, o astfel de tranzactie ar fi creat terenul potrivit pentru vechii "baieti destepti" care cer in instanta daune de 1,6 miliarde de lei in urma denuntarii contractelor in perioada de insolventa a companiei producatoare de energie. Aceste informatii apar intr-o inregistare obtinuta de HotNews a sedintei Consiliului de Supraveghere (CS) din 22 octombrie in care s-au discutat, pe un ton foarte aprins, atat elementele acestui contract, cat si o propunere de demitere a fostului director Eugen Bradean care a cerut incheierea unei astfel de tranzactii. Reamintim ca pe 23 octombrie, la o zi dupa aceasta sedinta a CS, directorul Eugen Bradean si un membru al consiliului de supraveghere, Ioan Mihaila, au fost retinuti in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract cu Energon de aproape 263 milioane euro. Vezi cum incerca Mihaila sa-i ia apararea lui Bradean, care sut problemele companiei Hidroelectrica si cum se incheie contractele pe piata energiei electrice.

Hidroelectrica,vanata de partideFoto: AGERPRES

Din inregistrare mai apar informatii interesante despre problemele Hidroelectrica, despre cum se incheie contractele pe piata energiei electrice si despre posibile presiuni ale ALRO pentru reducerea pretului.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Disputa pe tema vanzarii energiei pe bursa: "Toti isi fac tranzactiile pe sub masa"

Hidroelectrica vinde cu foarte mare greutate energie electrica, o cauza fiind costurile extrem de mari. Cel putin asa reiese din inregistrarea sedinte CS din 22 octombrie la care au participat toti cei 7 membri de atunci: Remus Borza (presedinte), Remus Vulpescu (fostul administrator special, actual director de cabinet al ministrului finantelor), Oana Truta (reprezentant al Fondului Proprietatea), Ioan Mihaila (un apropiat si consilier al ministrului Constantin Nita), Mihai Adrian Grosan, director in Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, Elena Popescu, din partea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si Gabriela Sandu (OPSPI). La nivelul statelor UE, costul mediu de productie a energiei hidro este de 12,8 euro/MWh ora, "in timp ce noi o producem cu 40 euro", afirma Remus Borza, conform inregistrarii. Acesta il acuza pe Eugen Bradean, director de furnizare in acel moment, ca nu stie sa vanda energie, ca a reusit sa incheie contracte doar pentru 1 TWh in 2014 pe OPCOM, la pretul de 178 de lei/MWh, sub media de 183 lei/MWh inregistrata in 2013. "La un pret sub 170 de lei/MWh, nu mai facem profit", spunea Borza. Acesta afirma ca el incurajeaza contactarea de catre Hidroelectrica a unor consumatori eligibili, precum Dacia, pentru incheierea unor contracte directe. Aici urmeaza un dialog interesant intre Remus Borza si Oana Truta. "V-am incurajat sa contactati consumatorii elgibili (...), aici nu aveti nicio retinere din parea mea sa incheiati contracte directe (...)Avem oferte, darr nu le-ati dat curs", spunea Borza. O astfel de propunere a fost respinsa, insa, de reprezentanta Fondului Proprietatea, Oana Truta, care considera ca toata energia trebuie vanduta competitiv si transparent. "De aceea s-a facut platforma de tranzactionare pentru consumatori mari", a adaugat Truta. "Dar care s-a dovedit a nu fi operationala", a precizat, la randul sau, Borza. Replica Oanei Truta nu a intarziat sa apara: Pentru ca toti isi fac tranzactiile pe sub masa".

  • Eugen Bradean: Alro a venit sa ceara un pret mai mic, amenintand practic, si urmand sa viziteze si oamenii superiori ierarhic noua

Practic, asa a inceput discutia despre contractul cu Energon care a doua zi avea sa starneasca un imens scandal in urma retinerii lui Bradean si Mihaila. In acest context, Remus Borza a pus in discutie propunerea lui Bradean de vanzare a 7 milioane MWh catre firma Energon Power&Gas, la pretul de 165 lei/MWh, cu tot cu componenta de transport Tg. Inainte de a-si expune puntul de vedere in favoarea acestui contract, Bradean i-a informat pe membrii CS ca propunerea sa tocmai a fost respinsa de Directoratul companiei, singurul care a votat pentru fiind el. "Eu, oricum, cred ca este o tranzactie buna, ofera predictibilitate", a continuat Bradean. Pentru sustinerea pozitiei sale, Bradean a prezentat drept argument faptul ca pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB) de pe OPCOM sunt anuate o serie de licitatii la preturi de peste 170 lei/MWh. Potrivit lui Bradean, "doar daca sunt tranzatii deal" se pot incheia contracte cu pret de peste 170 lei/MWh. In cazul contractului cu Energon, marja de profit ar fi fost de 40%, in conditiie in care costul de productie de care stie este de 125 lei/MWh, sustinea Bradean. Borza ii explica faptul ca pretul de productie este de 138 lei/MWh "fara financiare". "Sunt 36 milioane euro pe care ii dam in fecare an pe dobanzi", a mai spus Borza. Acesta a precizat ca nu vrea 40% profitabilitate, ci "100%, 80%, 41%". In acest context, Bradean le-a spus membrilor CS ca pana si Alro a inceput sa faca presiuni pentru reducerea pretului la energie. "Alro a venit sa ceara un pret mai mic, amenintand practic, si urmand sa viziteze si oamenii superiori ierarhic noua", a spus Bradean. Borza a spus ca in acest moment pretul energiei catre Alro este 183 lei/MWh. "Ei nu vor sa mai accepte nici 160 de lei/MWh, lucru pe care l-au avansat si forurilor ierarhice", a precizat Bradean. Reamintim ca Hidroelectrica a acceptat in 2012 sa mearga in continuare cu un contract cu producatorul de aluminiu Alro, urmand sa expire abia in 2018. Bradean nu se lasa si incearca sa convinga in continuare ca nu se mai vinde energie pe OPCOM. "Pretul este de 177 lei acum, in cadere in continuare cu tranzactii anuale. Sunt tranzactii deal in care partile s-au inteles asupra acelui pret". In acest context este amintita o relatie contractuala intre Complexul Energetic Oltenia si traderul de energie Tinmar.

  • Mihaila, cu o zi inainte sa fie retinut: Nu vrei sa amanam pe luni? Sunt in afara subiectului, as fi un mincinos sa spun ca da

La finalul expunerii acestor puncte de vedere, Oana Truta i-a spus lui Bradean ca "este extrem de grav ca ai supus aprobarii directoatului si consiliului o astfel de oferta". "Incepand de astazi, vreau sa nu mai propui nicio vanzare in compania asta", a adaugat Truta. In acest context, intervine si Mihaila: "In ce consta acest contract? Deci, ai propus ce?", il intreaba Mihaila pe Bradean. Acesta ii explica faptul ca a propus vanzarea a 7 milioane de MWh pe o perioada de 4 ani, plata lunara in avans, la pretul de 165 lei/MWh, 200 MW in banda. La randul sau, Remus Borza prezinta niste socoteli din care reiese faptul ca Hidroelectrica ar iesi in pierdere. In primul rand, in pretul de 165 lei intra si Tg care este de 11 lei si un hedging de 7 lei/Mwh. La final, pretul ar fi de doar 147 lei/MWh. In al doilea rand, nu erau 200 MWh in banda, deoarece in oferta Energon se precizeaza ca intr-o luna de livrare cantitatea putea varia intr-o marja de ±20%. Astfel, in lunile de primavara cand se produce energie hidro in cantitati mari, la preturi mult mai mici, Energon ar fi cerut mai putin, iar in lunile de vara cand productia scade, iar pretul creste, ar fi cerut cantitati mai mari. "El renunta cand apa in excedent la 20% si cand pretul este de 100 lei/MWh, ca nu e prost, si o sa ma notifice cand e pretul 200 lei", a explicat Borza sustinand ca, in acest fel, costul companiei cu acest contract ar fi fost de 189 lei/MWh. "Hidroelectrica si-ar fi luat o teapa de 50 lei pentru ca pretul de cost este 189 lei, pentru ca ne obligam sa-i profilam orar, iar la 20% nu mai e banda si te duci in servicii de echilibare. Asta inseamna o diferenta de 51-52 lei la fiecare MWh", a spus Borza.

Dupa aceste explicatii, Mihaila ii cere lui Borza amanarea discutiilor asupra contractului pana luni, 28 octombrie, motivand cu "este in afara subiectului. "nu vrei sa amanam pe luni? Sunt in afara subiectujlui, as fi un mincinos sa spun ca da".

  • Remus Borza: Am inlocuit niste baieti destepti ai altora cu baietii nostri?

De aici incepe o discutie pe un ton ridicat intre membrii CS. "Am inlocuit niste baieti destepti ai altora cu baietii nostri?", a afirmat Remus Borza criticand acest contract. Oana Truta a cerut pe un ton foarte vehement introducerea pe ordinea de zi a sedintei propunerea sa revocare a lui Bradean si a inca unui director, Ovidiu Agliceru, care s-a abtinut de la vot, in cadrul Directoratului, pe tema contractului cu Energon. Oana Truta a acuzat faptul ca Hidroelectrica ar avea foarte mult de pierdut in urma unui astfel de contract. In plus, pentru rezilierea contractului, Hidroelectrica ar fi trebuit sa plateasca 25 lei/MWh pentru intreaga cantitate care ar fi cantitatea de energie electrică rămasă nelivrată până la sfarşitul contractului. "Este cea mai mare tranzactie de pe OPCOM, nu am facut nicio analiza a cumparatorului, in conditiile in care avem actiuni in instanta cu Energy Holding, unde noi, in septembrie, explicam de ce preturile de pe PCCB si PZU sunt preturi de referinta", spunea Truta. Reamintim ca traderii de energie, Alpiq RomEnergie, Apliq RomIndustries si Energy Holding, cunoscuti ca "baietii destepti din energie", cer companiei Hidroelectrica despagubiri in valoare totala de peste 1,6 miliarde de lei in urma denuntarii contractelor. In cazul in care s-ar fi incheiat un contract similar cu cel al "baietilor destepti", Energy Holding si Alpiq-urile ar fi obtinut cele mai mari sanse sa castige aceste procese aflate in desfasurare. Oana Truta a afirmat ca va trimite toate documentele la Guvern, la presedintie, Fondul Proprietatea, Departamentul pentru Energie si FMI. "Nu am vazut in viata mea o astfel de propunere pentru o companie care tocmai s-a aflat in insolventa", a precizat Truta.

  • Cum il apara Mihaila pe Bradean in CS: Nu este cazul sa va duceti imediat la FMI, la Guvern (...) Nu ridicati fustita la oricine!

Auzind cum vrea Oana Truta sa informeze si Guvernul si FMI, Mihaila incepe sa-i ia apararea lui Bradean pe un ton foarte nervos. "Dar ce, FMI ne pune franghia de gat? FMI e permite noua sa discutam orice. Pe Bradean l-am propus eu director, imi asum asta. Noi suntem Consiliul de Supaveghere, eu am propus o amanare, de ce va aprindeti atat? Eu nu stiu despre ce este vorba, nu am fost documentat", a spus Mihaila. "Doamna Truta sau domnisoara, nu stiu ce sunteti ca nu am verificat, a venit amaratul asta cu o propunere si acum il strangem de gat, il dam afara? Nu veni cu securea pe noi. Ne ducem la FMI sa reclamam? Nu ridicati fustita la oricine. Nu este cazul sa va duceti imediat la FMI, la Guvern, la ...De cand l-ati vazut pe Bradean ca l-am propus, stati cu securea asupra lui, sa-l arestam, sa-l ducem la puscarie", a mai spus Mihaila. "Vezi ca lupt pentru tine aici, sa tii minte", a adaugat Mihaila adresandu-se lui Bradean. "Eu zic sa ramanem aici, sa ne invatam sa ne spalam rufele in familie, sa ramana discutia aici", a continuat Mihaila.

Dupa alte cateva minute de dezbatere, membrii Consiliului de Supraveghere au convenit sa amane propunerea de demitere a lui Bradean pentru data de 28 octombrie, ocazie cu care ar fi urmat sa se discute prelungirea sau nu a mandatelor si celorlati directori. Mandatele celor 5 directori urmau sa expire pe 30 octombrie.

Insa, in conditiile in care Bradean si Mihaila au fost retinuti pe 23 octombrie, Consiliul de Supraveghere s-a intrunit mai devreme, pe 24 octombrie, Bradean si Agliceru fiind demisi.

Reamintim ca un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti pe 23 octombrie in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA. Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Tribunalul Bucuresti a emis imediat mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihaila si Eugen Bradean.

Numele lui Constantin Nita apare in dosarul de mita privind vanzarea de energie, in care au fost arestati Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita.

Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Bradean (director de trading la Hidroelectrica si membru in Consiliul de Supraveghere) spune intr-o convorbire cu Vulpescu ca "presupune" ca si ministrul Constantin Nita e implicat in afacerea Hidroelectrica - Energon si ca cel mai probabil in spatele necunoscutei firme Energon s-ar afla vechii "baieti destepti". Mihaila, la rindul sau, spune intr-o convorbire cu Vulpescu ca lucreaza "de patru luni" la aceasta afacere si este vorba despre persoane care "fac asta de 15 ani".

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului liberal al Finantelor, Daniel Chitoiu, este denuntatorul in cazul dosarului de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie intre Hidroelectrica si firma Energon Power&Gas.

Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Reamintim ca HotNews.ro a relatat in exclusivitate cum Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus pe 18 octombrie pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica.

Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret. In 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.