​Microhidrocentralele scoase la vanzare de catre Hidroelectrica "nu au actele in regula", reiese dintr-o inregistrare a sedintei Consiliului de Supraveghere al companiei din 22 octombrie. Conform inregistrarii obtinute de HotNews, in luna iulie, Hidroelectrica a vandut un lot de 11 microhidrocentrale si "niciuna nu avea actele in regula". Cu toate acestea, au fost vandute cu 1,1 milioane euro pe MW. In conditiile in care in perioada 1-10 decembrie vor fi scoase la licitatie alte 17 microhidrocentrale, membrii CS au luat in discutie necesitatea rezolvarii tuturor problemelor pana la momentul demararii procedurilor de vanzare.

Descarca fisierul audio in format MP3

In sedinta din 22 octombrie, membrii CS au discutat avizarea procedurii de vanzare a 17 microhidrocentrale. In acest context, a fost amintit faptul ca la vanzarea precedenta au existat niste probleme legate de documentatie. Unele microhidrocentrale au fost vandute fara certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor. Cumparatorii au aflat din caietele de sarcini ca exista aceste probleme, motiv pentru care ar fi oferit preturi mai mici.

In cadrul sedintei, membrii CS au afirmat ca este nevoie urgenta de avizare, pentru ca directoratul sa aprobe rapid vanzarea microhidrocentralelor in acest an. "Vanzarile trebuie sa aiba loc pana in 10 decembrie, cel tarziu", spunea Remus Borza, presedintele CS. La randul sau, Remus Vulpescu, membru CS afirma ca urgenta "tine de faptul ca daca pana la 31 decembrie 2015, cumparatorii nu au investit un milion si jumatate euro pe megawatt, nu se mai califica la schema de sprijin prin certificate verzi".

De aici, Vulpescu a ridicat problema documentelor. "Parerea mea personala este ca daca scoatem la vanzare microhidrocentrale care au acte incomplete sau neclare, unii cumparatori ar putea sa nu depuna oferte, iar cei care depun oferte ar putea sa ofere un pret mai mic decat daca documentatia ar fi completa si nu ar fi probleme de niciun fel. Cred ca Directoratul ar trebui, ca in baza avizarii noastre si aprobarii AGA, sa demareze efectiv procedura de vanzare pentru maximizarea pretului obtinut de Hidroelectrica, fara ca prin asta sa pericliteze succesul intregului proces", a afirmat Vulpescu.

Acesta a fost contrazis de Borza, spunand ca si celelalte microhidrocentrale s-au vandut cu probleme. "Nu se sustine nimic. Pentru ca din 15 iulie am vandut 11 microhidrocentrale, cu 1,1 milioane pe MW euro, si niciuna nu avea actele in regula. Si totusi s-a inchis contractul in forma autentica. Dragilor, cata vreme te duci la noariat, e ca la piata cand te duci sa-ti cumperi o mandra de pe muntele Gaina, vazut si placut", a spus Borza. In replica, Vulpescu a spus ca "nu ma referam la procese, ci ma refeream la posibilitatea noastra de a obtine preturi mai mici". Vulpescu considera ca "daca ai obtinut cu probleme 1,1 milion euro, puteai sa obtii 1,5 milioane fara probleme".

La randul sau Borza a precizat ca, oricum, microhidrocentralele se vand greu, in conditiile in care sunt niste "gioarse".

"In orice caz, cei care sunteti nostalgici, mai ramaneti cu vreo 140 de gioarse. Sunt 293. Din 293 am vadut 11 si acum 17, ceea ce inseamna 28. 28 din 293. O sa iesiti toti la pensie si tot nu o sa vindeti nici jumatate din 293 (...)Nu te astepta la un pret mai mare de 1 milion pe MW. Toti cei de la masa stim ca astea sunt niste giorse in care trebuie sa mai bagi intre 500.000 euro si 1 milion pe MW", a mai afirmat Borza. Acesta considera ca 1,1 milioane de euro/MW este un pret bun in conditiile in care in 2003-2004 s-au vandut 40 de microhidrocentrale cu 200.000 euro.

In cele din urma, dupa un schimb de replici intre membrii CS, a fost aprobata vanzarea microhidrocentralelor in luna decembrie. Initial, Vulpescu a votat impotriva, insa s-a razgandit si a dat un vot "pentru" dupa ce a primit asigurari din partea directoratului ca vor fi rezolvate "toate problemele pana la momentul demararii procedurilor de vanzare".