Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica SA a aprobat a doua etapă a Strategiei de valorificare a unor centrale hidroelectrice de mică putere (CHEMP), se arata intr-un comunicat al companiei. Vor fi scoase la vânzare, prin licitaţie publică deschisă cu strigare, încă 14 microhidrocentrale grupate în 7 pachete de active, preţul total de pornire a licitaţiilor fiind de 46,2 milioane lei ( 10,4 milioane euro).

În prima etapă, la licitaţia din luna iunie 2013, Hidroelectrica a vândut, cu 46,8 milioane lei (cca. 10,5 milioane euro), 14 microhidrocentrale cu o putere instalată de 9,4 MW.

Etapa a II-a cuprinde un număr de 7 pachete de active

  • Grup  de microhidrocentrale din bazinul râului Capra, jud. Neamț: CHEMP Capra 2, CHEMP Capra 3
  • Microhidrocentrală din bazinul râului Neagra, jud. Neamț: CHEMP Neagra;
  • Microhidrocentrală din bazinul râului Bolovăniș, jud. Neamț: CHEMP Bolovăniș;
  • Microhidrocentrală din bazinul râului Cracău, jud. Neamț: CHEMP Cracău 1;
  • Microhidrocentrală din bazinul râului Barnar, jud. Suceava: CHEMP Barnar;
  • Grup de microhidrocentrale din bazinul râului Valea Cracului, jud. Hunedoara: CHEMP Valea Cracului 1, CHEMP Valea Cracului 2, CHEMP Valea Cracului 3, CHEMP Zeicani;
  • Grup de microhidrocentrale din bazinul râului Târlung, jud. Brașov: CHEMP Târlung 1, CHEMP Târlung 2, CHEMP Târlung 3, CHEMP Târlung 4.

Licitaţia va fi organizată pe 23 şi 24 ianuarie 2014.

„Prin strategia aprobată, Hidroelectrica şi-a propus să vândă în perioada 2013-2014 un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1 % din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decat veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi. Este un proces de vânzare transparent şi competitiv, care urmăreste valorificarea acestor active la preţul pietei” a declarat dl Mihail Stănculescu, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Reamintim ca HotNews.ro a aratat recent ca microhidrocentralele scoase la vanzare de catre Hidroelectrica "nu au actele in regula".Aceasta informatie apare intr-o inregistrare a sedintei Consiliului de Supraveghere al companiei din 22 octombrie. Conform inregistrarii obtinute de HotNews, in luna iulie, Hidroelectrica a vandut un lot de 11 microhidrocentrale si "niciuna nu avea actele in regula". Cu toate acestea, au fost vandute cu 1,1 milioane euro pe MW. In conditiile in care in perioada 1-10 decembrie vor fi scoase la licitatie alte 17 microhidrocentrale, membrii CS au luat in discutie necesitatea rezolvarii tuturor problemelor pana la momentul demararii procedurilor de vanzare.

In sedinta din 22 octombrie, membrii CS au discutat avizarea procedurii de vanzare a 17 microhidrocentrale. In acest context, a fost amintit faptul ca la vanzarea precedenta au existat niste probleme legate de documentatie. Unele microhidrocentrale au fost vandute fara certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor. Cumparatorii au aflat din caietele de sarcini ca exista aceste probleme, motiv pentru care ar fi oferit preturi mai mici.