Cum a fost pregatit terenul in domeniul energetic pentru investitorii chinezi. Cateva mari semne de intrebare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 25 noiembrie 2013, 21:52 Economie | Energie


​Din 13 documente semnate, luni, la Palatul Victoria, intre partea romana si cea chineza, 6 sunt in domeniul energiei. Mai mult, singurul document referitor la o afacere privata, semnat in cadrul unei ceremonii speciale la Guvern, tot in domeniul energiei este. Dintre cele 6 documente au iesit in evidenta un memorandum de intelegere si o scrisoare de intentie in domeniul proiectelor nucleare, o scrisoare de confort pentru hidrocentrala Tarnita-Lapustesti si acordul privat între MINGYANG Wind Power Group si PAUNESCU Corporation.

 • Cooperare in domeniul nuclear inseamna si tehnologie chineza?

In domeniul energiei nucleare au fost semnate doua documente: un memorandum de ințelegere intre Departamentul pentru Energie din Romania si Administrația Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare si o Scrisoare de intenție intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN). Nu e clar ce prevede memorandumul semnat de Departamentul pentru Energie, insa cel dintre Nuclearelectrica si CGN se refera, cu siguranta, la constructia Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro. Insa in ce conditii ar putea veni chinezii sa construiasca cele doua reactoare?  Aceasta companie este fosta "Guandong" care s-a aratat interesata de reactoarele 3 si 4 inca din 2011. In 2011, se ajunsese chiar la un acord de  confidentialitate privind accesul companiei chineze la documentatia proiectului privind construirea reactoarelor. Au fost cateva discutii chiar si in perioada guvernarii Boc, dar toate negocierile s-au blocat in momentul in care chinezii au incercat sa-si impuna conditiile. Una dintre ele, poate cea mai importanta, era utilizarea propriei tehnologii, nu cea candadiana (CANDU), agreata atat de autoritatile romane, cat si de Comisia Europeana.

Vezi aici mai multe detalii legate de proiectul reactoarelor 3 si 4

In vara, in timpul vizitei sale in China, premierul Victor Ponta a scapat o declaratie despre investitorul chinez care ar urma sa vina cu propria tehnologie. "Pot sa spun direct: orice companie, nu doar compania chineza, daca ar fi si o companie europeana si  ar fi vorba de aceleasi conditii, da, suntem dispusi sa dam pachetul majoritar. In momentul in care le cerem sa vina cu finantarea, cu tehnologia de constructie, nu vine nimeni sa-ti dea si bani si tehnologii si totusi sa ramai stapan", a spus Ponta in timpul vizitei sale in China. Cateva zile mai tarziu, Ponta sustinea ca este o dezinformare faptul ca firma chineza ar urma sa utilizeze propria tehnologie. "România nu poate construi la Cernavodă decât pe tehologie Candu, că aşa avem licenţa de la Comisia Europeană şi nu se poate altceva", a spus Ponta in cadrul prezentarii din luna iulie a planului national de investitii strategice.


 • A fi sau a nu fi procedura de selectie in cazul Tarnita-Lapustesti

Tot la Guvern a fost semnata o scrisoare de confort pentru Tarnita-Lapustesti intre compania de proiect Hidro-Tarnita si compania chineza Sinohydro. Si proiectul hidrocentralei Tarnita-Lapustesti este un proiect mai vechi, evaluat la peste 1,2 mld euro, discutii cu partea chineza fiind purtate inca din perioada guvernarii Boc. Este un proiect atat de vechi, incat se vorbea despre el inca din anii '80, din partea romana fiind implicata compania Hidroelectrica. Dintr-o inregistrare obtinuta de HotNews.ro a sedintei Consiliului de Supraveghere (CS) al Hidroelectrica din 22 octombrie reiese ca Departamentul pentru energie, prin Hidroelectrica, a furnizat o serie de informatii legate de proiectul mamut de 1,2 miliarde de euro Tarnita-Lapustesti catre doua companii chineze, Gezhouba Corporation si Sinohydro. Potrivit membrilor CS, sunt cel putin doua probleme legate de Tarnita-Lapustesti. Prima este legata de furnizarea unor informatii catre doua companii, existand riscul acordarii unui tratament preferential. A doua este lipsa unui studiu care sa demonstreze profitabilitatea proiectului. "Indicatorii (n.red.tehnico-economici)sunt prosti toti, de aceea nimeni nu-i scoate pe masa", spunea Remus Borza, presedintele CS, conform inregistrarii. Insa, chinezii nu beneficiaza doar de informatii legate de proiectul Tarnita, ci si de alte proiecte. "Daca noi dorim sa le dam informatii despre proiecte viitoare pe care noi vrem sa le licitam, asta seamana a tratament preferential (...)In momentul in care a venit acel memorandum, era o chestie foare generala. Ori, din nota de fundamentare unde vad ca se dau detalii cu privire la anumite proiecte, inteleg ca, totusi, nu este o chestie generala, ca este o chestie calata pe anumite investitii si detalii pe care noi Hidroelectrica le furnizam celor 2 companii. Ori, cu asta am chiar o mare problema. Nu vreau sa fim acuzati dupa aceea ca am favorizat 2 companii din lumea asta intreaga", spunea Oana Truta, membru CS. "Problemea mea este ca in momentul in care acest proiect va continua si se va da drumul la investitie, pot sa vina alte 2-3 companii si sa spuna: dar si eu as fi vrut sa am la dispozitie 1 an sau 6 luni, sa ma duc la Hidroelectrica si sa iau datele respective. Aici vad o problema, pentru ca noi am creat un avanataj celor doua companii. Nu este problema de confidentialitate", a mai spus Truta.

Legat de proiect in sine, nici Remus Borza nu crede in oportunitatea lui. "E clar ca pe avionele astea doar chinezii pot sa intre la finantare, ca restul nu sunt nebuni. Indicatorii sunt prosti toti, de aceea nimeni nu-i scoate pe masa. Este ca si in aia cu Bechtel: 1,4 mld euro pe 40 km de autostrada. Indicatorii sunt prosti. Siguri ca multi vor sa ramana in istorie cu o ctitorie si asa cum Stefan cel Mare a ramas cu manastirile, altii vor sa ramane cu Tarnita. Dar nu credem in fiabilitatea unui astfel de proiect. Nici nu suntem in masura acum sa ne pronuntam, nici pe indicatori, nici pe oportunitate. Nu este decizia noastra", a afirmat Remus Borza.

La randul sau, Remus Vulpescu, membru CS, spunea ca aceste memorandumuri nu ar trebui sa interfereaze in niciun fel cu normele europene legate concurenta loiala si achizitiile publice. Vulpescu a afirmat ca in perioada in care a fost administrator special la Hidroelectrica a cerut Departamentului de achizitii din Hidroelectrica o nota prin care sa fie transmise asigurari ca nu sunt incalcate prevederile OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica. "Nu tin minte sa mi se fi oferit o nota scrisa in acest sens, au fost niste asigurari verbale".


In general, scrisorile de confort se semneaza dupa desemnarea unui castigator in cadrul unei proceduri de selectie a unui investitor. In cazul Tarnita nu a fost nicio procedura de selectie, au fost doar doua companii chineze care au avut acces la niste documente. De aceea, este greu de inteles cum s-a ajuns la semnarea unei scrisori de confort.

Premierul Victor Ponta a dat asigurari, in timpul ceremoniei de la Palatul Victoria, ca vor fi respectate toate regulile UE legate de competitie. Insa, a venit si cu o precizare: in multe proiecte, companiile din China au o oferta mai buna. "În ceea ce priveşte regulile competiţiei din Uniunea Europeană, evident că România şi toate ţările membre trebuie şi le respectă. Astăzi însă, în condiţii de competiţie egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună. Şi am garantat primului-ministru şi delegaţiei sale că, atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câştigătoare".

Nu intamplator, Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre UE o circulara cu doua obiective majore privind relatiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterala cu China sa nu treaca peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Al doilea obiectiv este ca statele membre sa informeze Bruxelles-ul in legatura cu eventualele acorduri incheiate cu China. Circulara a fost transmisa de Bruxelles cu citeva zile inainte de summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, care va avea loc la Bucuresti in 25-29 noiembrie, si vine pe fondul ingrijorarilor liderilor comunitari fata de o posibila strategie chineza de tip "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.

 • O afacere privata si 12 de stat, toate la Guvern

La Guvern, dupa semnarea a 12 documente intre statul roman (reprezentat de ministere sau companii de stat) si statul chinez (institutii si companii de stat), a fost parafat si un document pentru o afacere privata: Acord între MINGYANG Wind Power Group si PAUNESCU Corporation pentru investiții in centrale eoliene si echipamente de export. MINGYANG Wind Power este una din cei mai mari zece producatori de turbine eoliene din lume si este listata la New York, iar Bobby Paunescu este cunoscut pentru implicarea in productia de filme si participarea in actionariatul B1 TV. Bobby Păunescu a precizat, la Palatul Victoria, că parcul eolian, care va avea o putere de 200 MW, va fi realizat în următoarele 11 luni în zona Vaslui-Huşi, în baza unei investiţii a părţii chineze în valoare de 403 milioane dolari, potrivit Agerpres. Partea română este cea care a asigură elementele de infrastructură ale proiectului, a adăugat Păunescu.

Bobby Păunescu a spus ca un aspect ce a contribuit la realizarea acestui parteneriat recunoaşterea producţiilor cinematografice realizate prin intermediul caselor sale de film, "Mondragon Movies" şi "Solar Pictures", unele dintre pelicule fiind premiate în China. Bobby Păunescu s-a declarat bucuros că parafarea contractului între firma pe care o conduce şi compania chineză a fost introdusă pe agenda semnării la Palatul Victoria între Guvernele României şi Chinei a mai multor documente de colaborare bilaterală în domeniile energiei, agriculturii, economiei, IT şi culturii, mai precizeaza Agerpres.

 • Complexul Energetic Oltenia ii asteapta de un an si jumatate pe chinezi

Complexul Energetic Oltenia a semnat cu China Huadian Corporation un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari. Compania chineza a fost declarata castigatoare a unei licitatii inca din luna mai 2012, insa abia acum s-a ajuns la un acord de intentie.

Comisia de negociere pentru Proiectul 'Realizare grup energetic nou de 500 de megawati la Termocentrala  Rovinari' a selectat la inceputul lunii mai oferta depusa de compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd, informa in mai 2012 compania energetica. Oferta companiei chineze a intrunit cel mai mare numar de puncte, respectiv un total de 100, fata de 78,75 puncte obtinute de compania Marubeni Corporation. Este vorba de o investitie de un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de 500 MW de la Rovinari.

Un alt complex energetic, insa cel de la Hunedoara, a semnat o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva. Documentul a fost smenate intre Complexul Energetic Hunedoara si China National Electric Engineering. Proiectul a fost evaluat la circa 120 milioane de euro, potrivit unei invitatii de participare publicate de CE Hunedoara in Jurnalul Oficial al UE. Companiile interesate puteau sa-si anunte intentia de participare la procedura de selectie pana in luna septembrie. Vezi aici mai multe detalii.

Guvernele Romaniei si Chinei se mai angajeaza, intr-o declaratie comuna data publicitatii lunii la Bucuresti, sa aprofundeze relatiile de Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare dintre cele doua tari. Declaratia comuna a celor doua guverne arata ca Indiferent de schimbarile care se pot produce pe plan international si in situatia interna din cele doua tari, prietenia traditionala dintre Romania si China se bucura constant de sprijinul deplin si larg al celor doua tari si popoare. Romania se angajeaza ferm sa aplice in continuare "politica unei singure Chine" si "saluta" participarea companiilor chineze la proiecte investitionale in diverse domenii in Romania, anuntand ca le va asigura "conditii egale derularii acestora, conform legislatiei in vigoare".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12697 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  Acordurile semnate sunt doar propaganda (Luni, 25 noiembrie 2013, 22:31)

  dumitrica [utilizator]

  Aceste acorduri cu partea Chineza sunt scrisori de intentie, adica nimic. Totul nu este altceva decit propaganda politica. Ponta vrea sa demonstreze ca merita sa fie ales presedinte in 2014 pe motiv ca ar aduce investitori iar premierul Chinez doreste sa arata ca incheie acorduri pentru a nu se reintoarce cu mina goala la Beijing.

  Totul este o mascarada.

  1) Lacurile deschise de acumulare prin pompaj, ca cel ce se doreste a fi construit la Tirnita-Lapustesti, nu sunt rentabile deoarece apa se evapora. O pompezi in lacul de deasupra si pe urma iti dispare partial prin evaporare adica pierzi energie multa.

  2) Chinezii nu pot construi centrale CANDU in Romania ca nu au licenta pentru ele si nici mare experienta, in China operind doar doua reactoare CANDU sub licenta canadiana.
  • 0 (10 voturi)    
   Baga si un raport stiintific (Marţi, 26 noiembrie 2013, 0:31)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   care sa ne arate care e raportul evaporatie/apa de ploaie/zapada cazuta in zona aia....ca altfel esti hilar sa afirmi ce afirmi, de parca Romania ar fi pozitionata in Sahara.
   • +2 (4 voturi)    
    Fiecare kWh produce 0.57 kWh (Marţi, 26 noiembrie 2013, 6:25)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Randamentul pompe = 80%
    Randament generatoare = 80%
    Randamentul de neevaporare = 90%

    Randament total = 80%*80%*90%= 57%

    Fiecare kWh consumat pentru pomparea apei din vale in deal produce doar 0.57 kWh.

    Ca centrala de pompaj sa fie rentabila (presupunind costurile investitiei zero), trebuie ca la orele cind consumul este redus sa fie cumparata energie electrica, de pompaj, la cel mult 57% din pretul sau standard.

    Ca o remarca, pina la urma ajungi iar la afacerea baietilor destepti care cumpara energie ieftina si o vind scump.
    • 0 (0 voturi)    
     Este (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 11:26)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     singura metoda de acumulare a energiei produsa in exces,daca n-o faci o pierzi,in concluzie si daca randamentul este mai mic se renteaza.
  • -1 (11 voturi)    
   Nou Parc Eolian = subminarea economiei nationale (Marţi, 26 noiembrie 2013, 1:09)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Ponta a cumparat vizita premierului Chinez cu 403 mil. $. Nu degeaba Basescu a convocat consiliul suprem de apararea a tarii.

   Avem destule eoliene care nu fac altceva decit sa traiasca din subventii (certificate verzi). La ce ne mai trebuie alt parc. Nu este de ajuns ca ii hranim pe Vest Europeni cu certificate, le mai dam acum si chinezilor.

   Orice nou parc eolian = o centrala ieftina pe carbune scoasa din functiune = o paguba pentru consumatori = un atac dat la buzunarul oamenilor.
   Inchidem grupuri energetice rentabile ca sa cumparam curent scump. Asta este subminarea economiei nationale.

   Citat: "Bobby Păunescu a precizat, la Palatul Victoria, că parcul eolian, care va avea o putere de 200 MW, va fi realizat în următoarele 11 luni în zona Vaslui-Huşi, în baza unei investiţii a părţii chineze în valoare de 403 milioane dolari, potrivit Agerpres. Partea română este cea care a asigură elementele de infrastructură ale proiectului, a adăugat Păunescu."
   • +1 (3 voturi)    
    Nu sunt de acord (Marţi, 26 noiembrie 2013, 12:23)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Pot intelege comentariul tau doar daca activitatea ta are a face cu energia bazata pe arderea de carbuni (minerit, CET, import de minereuri etc). Atunci as intelege ca esti subiectiv si partizan.

    Prefer oricand un parc eolian care produce energie curata in locul arderii unor resurse care polueaza si oricum sunt epuizabile iar consumul este nesustenabil pe temen lung.

    Energie din biogaz, solara, eoliana > energie hidro > energie nucleara > energie din resurse epuizabile (carbune, petrol, gaz natural).
  • +3 (7 voturi)    
   Nu au experienta in CANDU? (Marţi, 26 noiembrie 2013, 8:25)

   ravasilache [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Cum adica? Pe langa faptul ca opereaza Qinshan dinainte ca noi sa incepem sa operam Cernavoda, ia uite ce zice World Nuclear Association in raportul despre China: "Candu: In September 2005, Atomic Energy of Canada Ltd (AECL) signed a technology development agreement with CNNC which opened the possibility of it supplying further Candu-6 reactors. AECL built the two-unit Qinshan Phase III plant on schedule and under budget and estimates that it could be replicated for 25% lower cost. Any replication would be on the basis of involving local engineering teams, not on a turnkey basis, but the technology is now well understood and the decades-old Candu-6 design would likely pose fewer problems for technology transfer than state of the art third-generation designs from Westinghouse and Areva NP. (The later Korean Candu-6 plants at Wolsong had 75% local content.) However, the agreement with CNNC – more specifically with SNERDI – looked further forward to collaboration on AECL's new ACR design later. SNERDI is now focused on AP1000 engineering and reassigned to SNPTC, so early in 2008 work on Candu fuel technologies passed to another CNNC entity: the Nuclear Power Institute of China (NPIC)."
   Deci, nu numai ca au experienta, dar au si un acord cu AECL sa dezvolte tehnologia pe mai departe, numai ca prioritatea lor e dezvoltarea CAP1400 bazata pe Westinghouse. As zice ca au mai multa experienta decat noi, chiar si in CANDU
 • +17 (21 voturi)    
  vorbe (Luni, 25 noiembrie 2013, 23:21)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  teatru,vorbe si bani publici aruncati la cos pe hartii si proiecte. zac milioane de euro nefolosite din fonduri UE si reusesc bugetarii nostri sa ridice centrale cu banii chinezilor, de parca ei s-ar fi nascut pe marte si nu stiu ce s-ar intampla cu banii lor odata ce ajung pe aici...
 • +2 (8 voturi)    
  da... (Marţi, 26 noiembrie 2013, 0:19)

  Anaconda_ [utilizator]

  Relatiile cu China nu trebuie nicidecum neglijate, pentru ca pot fi foarte prolifice in perspectiva. Ponta stie foarte bine acest lucru. Singura bila alba/gri a lui de pana acum.
 • +5 (9 voturi)    
  Lamurire (Marţi, 26 noiembrie 2013, 8:17)

  Ael [utilizator]

  Dar sesizeaza cineva ca singura companie privata e cea a lui Paunescu, actionar la B1?
  Ba cu binele, ba cu raul, cucerirea totala a presei continua. Vor veni vremuri grele pentru ea.
  • +3 (11 voturi)    
   Ponta la cumparaturi? (Marţi, 26 noiembrie 2013, 9:04)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui Ael

   Este intr-adevar o intrebare:
   Cumpara Ponta tacerea B1TV prin intermediul chinezilor?

   Nu ca ar fi mare lucru de capul acestui post (am vazut cam des invitati tembeli ca Miron Cozma, Vadim Tudor,....) dar este inca singurul post de Tv care critica idiotii de la guvernare.

   Hai sa vedem, daca plagiatorul umbla cu murdarii din astea si daca Paunescu doreste cu adevarat sa ramana independent!
 • +4 (8 voturi)    
  Unicul contract privat semnat-cel mai mare "?" (Marţi, 26 noiembrie 2013, 9:40)

  anar1975 [utilizator]

  In mod clar contract contractul semnat ieri de BP este cel mai subtil mod prin care Ponta putea pune "pumnul in gura" unuia din ultimii sai adversari redutabili : b1. Asadar, ii mituiest patronul, si toate vor redeveni roz pe sticle... doar vin alegerile, nu?
  P.S. Acelasi comentariu l-am postat si pe site-ul b1, dar mi-a fost cenzurat. QED!
 • 0 (2 voturi)    
  Credibila si cinstita ! (Marţi, 26 noiembrie 2013, 11:20)

  SRA [utilizator]

  Aceste schimburi de idei sunt caracterizate ca DEZIDERATE, pana la punerea in aplicare mai dureaza vreo 20 ani.

  Cel mai important pentru ROMANIAeste a accede la fondurile europene si nu cauta cai verzi pe pereti.

  Acest deziderate cu CHINA nu va schimba viata Romanului din contra, atentie ei vin cu mana lor de munca, monopolizeaza lucrarea si partenerul român nu are nimic a spune !

  Asa au procedat in CONGO, ROMANIA nu este CONGO, poate sa devina credibila si cinstita lucrand cu fondurile europene si cele din SUA.

  Chinezi cunos bine situatia coruptiei din ROMANIA si modul cum lucreaza Romanii, au avut un exemplu la PALAS IASI
 • -1 (3 voturi)    
  Oare cata szpaga (Marţi, 26 noiembrie 2013, 11:39)

  Gabi M [utilizator]

  vor lua USLacomii din miliardele de dolari promise de
  chinezi?Ca astia fara szpaga nu fac nimic.De ce nu fac proiecte sa cheltuie cele 40 mil de euro de la UE?Nu pot fura si de aceea!
 • 0 (0 voturi)    
  Lecitina (Marţi, 26 noiembrie 2013, 11:57)

  Pleistoros [utilizator]

  Ori nu stie ori e nebun
 • -1 (1 vot)    
  Inconstienta,incompetenta +butaforie chinezeasca (Marţi, 26 noiembrie 2013, 16:00)

  andreesanu [utilizator]

  Oferta guvernului pentru prostime ,pentru gura casca ,pentru cei care au votat cu burta este butaforia chinezeasca,asta-i cea mai ieftina !!!
  Daca mai bine de un an jumate n-au invatat ce-i aia guvernare,azi va servesc gogosi,circ chinezesc ca sa nu bagati seama la dezastrul care va asteapta:taxe;lipsa locurilor de munca (milionul promis);inflatia,subfinantarea sanatatii,invatamintului,
  incompetenta in atragerea fondurilor europene pentru infrastructura,ratarile de la CFR si Oltchim.
  In mijlocul Europei lasi orce gura casca sa se bage intr-o centrala nucleara ???,nu vor primi acordul europenilor in veci,este doar foc de paie povestea cu Cernavoda.Banii chinezilor nu vor incapea in Europa ,asta ar incurca socotelile si UE se v-a opune.
 • +1 (1 vot)    
  Relatiile China-Romania (Marţi, 26 noiembrie 2013, 16:49)

  Dr.Man [utilizator]

  Observam cat suntem de tributari cliseelor. Celipsete occidentului intrat in criza financiara sunt BANII. Fondurile Europene ?? Chiar exista acei bani pe caren u-i vedem sub diferite pretexte? China are bani pe care trebuie sa-i plaseze. Cum a ajuns China sa fie a iI-a economie emergenta (in dezvoltare) a lumii ??? Chinezeste desigur. Romania este doar datoare. I se ofera o imensa piata alimentara pentru export nelimitat si credite. Ratarea unei astfel de oportunitati insemneaza iresponsabilitate. Restul sunt palavre....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by