Alpiq RomIndustries, unul dintre fostii "baieti destepti" din energie care ar fi pagubit Hidroelectrica, a devenit, in ultima perioada, destul de activ pe OPCOM-bursa energiei. Un pachet destul de consistent, de 175.000 MWh, a fost scos la licitatie marti, Energon Power& Gas fiind singura firma care a depus oferta de cumparare si care a si castigat contractul. Reamintim ca numele firmei Energon a aparut in scandalul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica. Cei care urmau sa fie mituiti trebuiau sa faciliteze incheierea unui contract de vanzare a energiei intre Hidroelectrica si Energon.

Potrivit datelor de pe OPCOM, Alpiq urmeaza sa livreze energie catre Energon in perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2014. Pretul energiei este 173 lei/MWh, apropiat de nivelul mediu al pietei.

Alpiq a incheiat mai multe tranzactii de vanzare sau cumparare prin intermediul platformei PCCB de pe OPCOM. De exemplu, pe 21 noiembrie, Alpiq a cumparat 3 pachete de energie de cate 10.795 MWh de la Electrocentrale Galati, la pretul de 170,8 lei/Mwh, cu perioada de livrare ianuarie-martie 2014.

Revenind la Energon Power&Gas, Hidroelectrica ar fi pierdut peste 350 de milioane de lei daca ar fi fost incheiat contractul cu acest trader de energie si, in plus, o astfel de tranzactie ar fi creat terenul potrivit pentru vechii "baieti destepti" care cer in instanta daune de 1,6 miliarde de lei in urma denuntarii contractelor in perioada de insolventa a companiei producatoare de energie. Aceste informatii apar intr-o inregistare obtinuta de HotNews a sedintei Consiliului de Supraveghere (CS) din 22 octombrie in care s-au discutat elementele acestui contract.

"Este cea mai mare tranzactie de pe OPCOM, nu am facut nicio analiza a cumparatorului, in conditiile in care avem actiuni in instanta cu Energy Holding, unde noi, in septembrie, explicam de ce preturile de pe PCCB si PZU sunt preturi de referinta", spunea Oana Truta, membru CS, potrivit inregistrarii. Reamintim ca traderii de energie, Alpiq RomEnergie, Apliq RomIndustries si Energy Holding, cunoscuti ca "baietii destepti din energie", cer companiei Hidroelectrica despagubiri in valoare totala de peste 1,6 miliarde de lei in urma denuntarii contractelor. In cazul in care s-ar fi incheiat un contract similar cu cel al "baietilor destepti", Energy Holding si Alpiq-urile ar fi obtinut cele mai mari sanse sa castige aceste procese aflate in desfasurare.

Reamintim ca un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti pe 23 octombrie in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA. Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita. Dupa doar trei saptamani de ancheta, cei doi au fost trimisi in judecata. In ciuda faptului ca mita urma sa fie data in numele Energon, nimeni de la aceasta firma nu a fost acuzat.

Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu,Remus Vulpescu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Bradean (director de trading la Hidroelectrica si membru in Consiliul de Supraveghere) spune intr-o convorbire cu Vulpescu ca "presupune" ca si ministrul Constantin Nita e implicat in afacerea Hidroelectrica - Energon si ca cel mai probabil in spatele necunoscutei firme Energon s-ar afla vechii "baieti destepti". Mihaila, la randul sau, spune intr-o convorbire cu Vulpescu ca lucreaza "de patru luni" la aceasta afacere si este vorba despre persoane care "fac asta de 15 ani".

Reamintim ca HotNews.ro a relatat in exclusivitate cum Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus pe 18 octombrie pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica.

Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret. In 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.

La o simpla cautare pe site-ul OPCOM, se poate constata ca firma controlata de Rares Criste si-a facut intrarea pe piata contractelor bilaterale de pe OPCOM inca din data 9 octombrie, chiar in perioada in care Remus Vulpescu, denuntatorul in cazul mitei de la Hidroelectrica, a fost fost abordat de Eugen Bradean, director de trading, pentru a-l convinge sa ia o decizie in favoarea firmei in schimbul unei sume de bani. Mai exact, pe data de 9, la ora 14.30, Energon Power a vandut o cantitate de energie considerabila catre E.On Moldova Distributie. O jumatate de ora mai tarziu a cumparat o cantitate ceva mai mica de energie de la Energy Financing Team SRL (EFT), un celebru fost "baiat destept".