Majorarea productiei mondiale de petrol, conjugata cu o slaba crestere a cererii, risca sa puna sub presiune preturile la aurul negru si sa complice sarcina OPEC-ului, care doreste sa mentina barilul la 100 de dolari, scrie AFP.

Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) a decis miercuri la Viena sa mentina plafonul productiei fixat la 30 de milioane de barili pe zi (mbz), pentru a "mentine echilibrul pietei", in a 16-a reuniune ministeriala.

Dar ambitiile Irakului si Iranului, eventuala restabilire a productiei libiene si puternicul avans al productiei americane de petrol ar putea conduce la o abundenta de petrol in 2014, in conditiile in care nu se asteapta decat o slaba crestere a cererii (+1 milioane barili pe zi, potrivit Agentiei Internationale a Energiei), apreciaza expertii interogati de AFP.

"Am putea avea, potential, o situatie de supra-abundenta de oferta in 2014", avertizeaza Bill Farren Price, presedintele Petroleum Policy Intelligence.

"Exista ingrijorari legate de faptul ca am putea observa o crestere a ofertei din partea Irakului, Iranului, Libiei si Americii de Nord", adauga si Jason Schenker, economist si director la Prestige Economics.

Statele Unite produc in prezent 8 milioane de barili pe zi, respectiv cu 50% mai mult decat in urma cu cinci ani, gratie exploatarii petrolului de sist, in timp ce Irakul isi propune sa majoreze exporturile de petrol cu un milion de barili pe zi anul viitor.

La randul sau, Iranul afrma ca ar putea reveni foarte rapid la nivelul de productie dinaintea sanctiunilor, respectiv 4 mbz, daca acestea vor fi ridicate.

Daca Teheranul ajunge la un acord definitiv cu marile puteri in ceea ce priveste controversatul sau program nuclear, "vom vedea in curand mai mult petrol pe piete", avertizeaza Schenker. "Este principalul risc (pentru pret), nu petrolul de sist", potrivit acestuia.

In plus, ministrul libian al Petrolului, Abdelbari al-Arusi, s-a declarat miercuri "optimist" in ceea ce priveste restabilirea productiei tarii sale la nivelul normal de 1,5 mbz.

Toate acestea "ar putea testa capacitatea OPEC de a controla productia si de a mentine preturile peste nivelul dorit de 100 de dolari pe baril", apreciaza, intr-o analiza, expertii Centrului de studii energetice mondiale (CGES).

Arabia Saudita, primul producator de petrol si lider al OPEC, a declarat in mai multe randuri ca nivelul de 100 de dolari este "ideal" atat pentru producatori cat si pentru consumatori.

Analizele CGES noteaza in special ca majorarea anuntata a productiei irakiene "va spori presiunea asupra altor membri ai OPEC, in special asupra Arabiei Saudite, pentru a-si reduce productia si a evita astfel caderea pretului petrolului", chiar daca "obiectivul Irakului pare optimist avand in vedere constrangerile legate de infrastructuri si de problemele de securitate".

O serie de analisti pun sub semnul indoielii o astfel de majorare a ofertei din partea tarilor OPEC, care produc in prezent sub capacitati.

"Sunt foarte sceptica (...) deoarece in Irak cresterea productiei este mai lenta" decat cea anuntata, spune Cornelia Meyer, analist independent si director al MRC Corporation.

"Revin la Libia si nu vad cum ar putea reveni la normal", adauga ea.

Potrivit acesteia, atat de temuta crestere a productiei nu ar putea interveni decat in 2015. Ea mizeaza, in consecinta, asupra mentinerii pretului petrolului in jurul cifrei de 100 de dolari in 2014.

In schimb, societatea Capital Economics, care mizeaza pe revenirea pe piete a Iranului si Libiei, crede ca barilul Brent va cadea la 90 dolari (fata de circa 112 dolari in prezent) inainte de sfarsitul lui 2014.