Enel si ArcelorMittal parasesc proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 23 decembrie 2013, 11:28 Economie | Energie


Nuclearelectrica a anuntat, printr-un comunicat de pressa, ca Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. se vor retrage din actionariatul companiei Energonuclear care gestioneaza proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Astfel, se retrag si ultimele doua firme private din acest proiect, Nuclearelectrica fiind pusa in situatia de a deveni actionar cu o participatie de 100% la Energonuclear.

 • Motivul retragerii celor doua companii este legat de intentia statului de a atrage in proiect o firma chineza-China Nuclear Power Engineering Company. De altfel, chiar in comunicat se face referire la un motiv care tine de "incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului".

"Astfel,in baza prevederilor Art. 11.2.4 din Acordul Revizuit de Investitii incheiat intre actionarii Energonuclear S.A., Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. au decis sa isi exercite dreptul de optiune privind vanzarea pachetului de actiuni de 9,15%, respectiv 6,2% detinute in EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificari catre actionarul majoritar, SN Nuclearelectrica SA", se arata in comunicatul Nuclearelectrica.

Potrivit acestuia, in termen de 30 zile de la primirea notificarilor, SNN are obligatia de a cumpara pachetele de actiuni detinute de Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. in Energonuclear la un pret egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor.

Retragarea din proiect a Enel Investment Holding B.V., in acest moment, este motivata de incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului, in care o alta companie decat Nuclearelectrica ar putea detine statutul de actionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galati S.A. de provocarile mediului de afaceri care nu mai sustine continuarea implicarii companiei in Proiect.

Nuclearelectrica va continua derularea proiectului prin intermediul Energonuclear, fiind in prezent implicata in negocieri pentru atragerea unui actionar majoritar in proiect.

 • Cum a incercat statul sa atraga investitori privati intr-un proiect care treneaza

Initial, din Energonuclear faceau parte 6 investitori privati pe langa compania de stat Nuclearelectrica. Insa, in decembrie 2010 si ianuarie 2011, s-au retras 4 dintre acestia.  In ianuarie,2011, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3  si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile  detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Din 2011 pana acum, Nuclearelectrica a tot incercat sa atraga si alti investitori.

 • Singurii care s-au aratat interesati pana acum sunt chinezii de la China Nuclear Power Engineering Company (subsidiara a General Nuclear Power Corporation - CGN). In acest moment, partea romana se afla in negocieri cu partea chineza in vederea includerii acesteia in proiect. Insa, acest investitor nu a fost agreat de Enel si ArcelorMittal, motiv care ar sta si la baza retragerii lor din actionariatul Energonuclear.

Reamintim ca SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat la Bucuresti, cu ocazia vizitei premierului chinez in Romania, o scrisoare de intentie.

Povestea EnergoNuclear si cum a fost fortat statul roman sa cumpere actiuni pe care nu le dorea

 • Infiintarea companiei de proiect EnergoNuclear SA a fost facuta, in 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care societatea de stat Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand restul: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15% iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%. Acordul de Investitii (AI), semnat de catre actionarii EnergoNuclear in decembrie 2008 a angajat un buget de 30 milioane Euro, pentru lucrarile pre-proiect pentru o perioada de 18 luni de la infiintarea societatii. Aceasta in ipoteza ca la finele perioadei, actionarii vor avea informatiile necesare pentru a lua decizia definitiva de a trece la finantarea intregului proiect, estimat la 4 miliarde euro.
 • Dar, cele 18 luni s-au dovedit a fi prea putine pentru perioada de pre-proiect care a fost prevazuta sa se incheie la 24 septembrie 2010. La acea data expira termenul de validitate al Acordului de Investitii. Stadiul de realizare a activitatilor fazei de pre-proiect a indicat, in vara anului 2010, faptul ca data limita de 24 septembrie nu putea fi respectata.
 • De ce nu a fost respectata perioada pre-proiect? In primul rand din cauza intarzierilor fata de graficul initial de atribuire a contractelor de servicii de consultanta pentru EnergoNuclear. La momentul negocierii Acordului de Investitii, partile au facut o estimare mult prea optimista a unor termene procedurale, in principal, cele legate de selectarea contractorului la cheie al proiectului. Apoi, s-a dorit o modificare esentiala in strategia de dezvoltare a proiectului, in sensul ca, investitorii au cerut ca luarea deciziei finale de a investi sa fie facuta numai dupa obtinerea unor informatii precise legate de fezabilitatea tehnica, economica si financiara si de valoarea contractului la cheie pentru finalizarea celor doua unitati.
 • In aceste conditii, au fost necesare masuri pentru asigurarea cadrului contractual destinat continuarii proiectului si dupa data de 24 septembrie, fapt care s-a convenit sa se realizeze, in concret, prin renegocierea Acordului de Investitii. Printr-un Memorandum al Ministerului Economiei din luna iulie 2010, Guvernul a aprobat, in sedinta din 25 august 2010, renegocierea Acordului. Pentru a putea renegocia aspectele esentiale, partile au convenit prin Actul aditional nr. 1 la acesta,  extinderea duratei de valabilitate a Acordului cu 3 luni, pana pe 31 decembrie 2010.
 • In cursul sedintelor de negociere din perioada septembrie - decembrie 2010, investitorii straini au formulat si inaintat catre Nuclearelectrica, sub forma unei pozitii comune, doua cerinte nenegociabile, si anume diminuarea cotei de participare a companiei de stat la capitalul social al EnergoNuclear sub 50%. Au mai cerut si vanzarea catre investitorii straini a unei parti din energia produsa de Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda, pana la punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, printr-un contract de preluare imediata/prealabila a energiei.
 • Insa, mandatul initial acordat Comisiei de negociere in baza Memorandumului din vara nu acoperea noile cerinte ale investitorilor straini. Astfel, Ministerul Economiei a prezentat Guvernului in sedinta din 8 decembrie 2010, un al doilea Memorandum referitor la renegocierea Acordului de Investitii pentru Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Prin acest nou Memorandum, Ministerul Economiei a solicitat si Guvernul a aprobat, in principal, scaderea cotei de participare a Nuclearelectrica in proiect pana la nivelul de 40%. La acest nivel s-a apreciat ca Nuclearelectrica poate fi in masura sa asigure participarea in proiect numai cu eforturi proprii.
 • Demersurile in vederea obtinerii aprobarii Guvernului pentru acest al doilea Memorandum a generat o intarziere a procesului de renegociere. La inceputul lunii decembrie 2010, a devenit evident ca renegocierea Acordului de Investitii nu se putea finaliza pana la termenul limita pana la care a fost prelungit prin Actul aditional nr. 1, respectiv pana la 31 decembrie 2010. Mai ales in conditiile in care noile elemente esentiale ridicate de investitorii straini nu puteau fi convenite de parti in absenta mandatului suplimentar pe care Comisia de negociere a Nuclearelectrica trebuia sa-l obtina de la Guvern, respectiv AGA Nuclearelectrica.
 • De aceea, s-a luat decizia prelungirii duratei de valabilitate a Acordului, suplimentar, cu inca doua luni, pana la sfarsitul lunii februarie 2011, interval considerat de catre parti a fi suficient pentru indeplinirea tuturor formalitatilor legate de finalizarea negocierilor acordului revizuit si a procedurilor de aprobare a acestuia la nivelul fiecarui actionar.
 • In aceeasi perioada de timp, mai precis la data de 16 decembrie 2010, CEZ si-a exprimat intentia de a nu mai prelungi Acordul de Investitii dupa data de 31 decembrie 2010. De altfel, CEZ a trimis o notificare pe 9 septembrie 2010 prin care anunta ca se retrage din proiect, invocand prevederile Acordului de Investitii in vigoare, potrivit carora daca nu s-a atins Decizia Finala de Investitie pana la data limita de 24 septembrie 2010, acordul inceteaza de drept.
 • In aceste conditii, potrivit Actului aditional 1 la acord, daca pana la data de 15 decembrie 2010 niciunul dintre investitorii straini care ramaneau in proiect nu isi exprima intentia de a achizitiona cota CEZ si nici Nuclearelectrica nu isi exprima o astfel de intentie intre 15 si 30 decembrie, atunci Acordul de Investitii urma sa inceteze automat la data de 31 decembrie 2010, societatea EnergoNuclear urmand a fi dizolvata si proiectul oprit.
 • In aceasta perioada, investitorii straini nu si-au exprimat pana la data de 15 decembrie 2010 optiunea pentru achizitionarea actiunilor CEZ. Intr-o astfel de situatie, pentru a salva proiectul, a revenit Nuclearelectrica sarcina de preluarea acestor actiuni, pana la data expirarii prelungirii acordului, respectiv pana la 31 decembrie 2010. Aceasta in conditiile in care era evident ca in ultimele doua saptamani ale anului 2010 nu se puteau gasi alti investitori interesati. Singura solutie a fost aceea ca Nuclearelectrica sa preia, in mod provizoriu, pana la finalizarea renegocierii Acordului actiunile CEZ, la valoarea nominala a acestora, ajungand, provizoriu, la un procent de 60,15% din capitalul social al Energonuclear.
 • Guvernul a aprobat in sedinta din 28 decembrie 2010, la propunerea Ministerului Economiei, un al treilea Memorandum privind renegocierea Acordului de Investitii pentru Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Prin acest nou Memorandum, Comisia Nuclearelectrica de renegociere a fost mandatata sa convina cu actionarul CEZ, pana la finele anului 2010, preluarea provizorie a cotei de actiuni detinute de acesta la capitalul social al EN, de 9,15%, la valoarea nominala. De asemenea, sa convina cu orice alt investitor strain care decide sa paraseasca proiectul pana la data de 28 februarie 2011 preluarea provizorie de catre statul roman a actiunilor acestuia. In plus, trebuia sa convina cu investitorii straini ramasi in proiect la finele anului 2010, prin Actul Aditional 2 la acord, extinderea duratei de valabilitate pana la data de 28 februarie 2011. Mai mult, s-a prevazut ca aceasta comisie sa negocieze cu investitorii straini conditiile in care Nuclearectrica ar urma sa instraineze o cota de 20,15%, astfel incat sa ajunga sa detina 40% din capitalul social. Sau sa negocieze cu acestia dreptul societatii de a putea instraina aceasta cota, in eventualitatea in care niciunul dintre actionarii straini din proiect nu va dori sa o achizitioneze, catre alti investitori. De asemenea, s-a prevazut negocierea cu investitorii straini includerea, in cuprinsul acordul revizuit, a unor prevederi referitoare la obligatia de diligenta a Nuclearelectrica de a analiza cu investitorii straini care vor ramane in proiect, pana la finele anului 2011, oportunitatea, termenii si conditiile unor posibile aranjamente prealabile de preluare de energie pana la punerea in functiune a celor doua noi unitati.
 • In baza acestui nou Memorandum, intre Nuclearelectrica si investitorii ramasi in proiect s-a convenit Actul Aditional nr. 2 la acord, document care a fost semnat tot la finele lunii decembrie 2010. Potrivit acestui Act Aditional, intre 1 si 21 ianuarie investitorii straini care ar fi decis sa paraseasca proiectul erau obligati sa notifice aceasta intentie, intre 22 ianuarie si 10 februarie. Intre 11 si 28 februarie, actiunile investitorilor care parasesc proiectul, neachizitionate de investitorii care raman, vor fi oferite spre cumparare catre Nuclearelectrica sau alti investitori. Daca pana pe 28 februarie 2011, nu isi exprima nimeni dorinta de a cumpara aceste actiuni, Acordul revizuit de Investitii inceteaza, iar EnergoNuclear va fi dizolvata.
 • Pe 19 ianuarie 2011, inca trei investitori -GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul. Pana la implinirea datei de 21 ianuarie 2011, Enel si ArcelorMittal nu au exprimat intentia de a parasi proiectul. Enel si ArcelorMittal si-au prezentat pozitia oficiala pana la data de 10 februarie 2011, respectiv faptul ca nu mai intentioneaza sa isi majoreze cota de participare in cadrul EnergoNuclear, prin achizitionarea de actiuni de la investitorii care doresc sa paraseasca proiectul. Comisia de negociere a analizat implicatiile, avantajele si dezavantajele celor doua variante de actiune disponibile. Varianta 1 - Continuarea participarii SNN in cadrul EN prin preluarea unei cote de actiuni de pana la 24,5%. Varianta 2- Nepreluarea cotei de pana la 24,5%, incetarea Acordului de Investititii, dizolvarea companiei si dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de catre Nuclearelectrica. In urma unor analize la nivelul Comisiei de negociere, cat si al Ministerului Economiei, s-a decis sa se propuna Guvernului, printr-un nou Memorandum, aprobarea continuarii participarii Nuclearelectrica in cadrul EnergoNuclear, prin preluarea unei cote de actiuni de 24,5%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3565 vizualizari

 • -10 (16 voturi)    
  Hmmm (Luni, 23 decembrie 2013, 11:47)

  MRSmrs [utilizator]

  =Initial, din Energonuclear faceau parte 6 investitori privati pe langa compania de stat Nuclearelectrica.=

  ""Investitori"" care nu investeau nimic, nu au investit nimic si nu aveau de gand sa investeasca.Asteptau sa bage altii bani iar ei doar sa castige din =actionariat=....asa ca DRUM BUN!!!
  Sa vina un investitor cu adevarat, nu conteaza ca este din China sau din alta parte.
  • +7 (13 voturi)    
   ... (Luni, 23 decembrie 2013, 12:41)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

   pai daca investitorii privati de pana acum nu aveau nici un interes sa ivesteasca de ce au preferat sa se retraga cand partenerii chinezi s-au alaturat proiectului. Dupa cum zici tu era interesul acestor actionari pe care tu ii acuzi sa ramana in proiect.
   Acuzatiile tale nu fac sens!
   Plus ca de unde ai putea sa stii tu ce si cat au invesit Enel de exemplu in proiect. Nu ai cum .... si tu vorbesti in nestiinta de cauza cel mai probabil.
   Si ceva curios...de ce faci lobby unui investitor privat chinez in defavoarea celor deja existenti pe piata?
   ..... (qed!)
   • -5 (9 voturi)    
    Hmmm (Luni, 23 decembrie 2013, 13:32)

    MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

    =Intamplator= tatal meu a fost director laborator nuclear la Cernavoda... acum a fugit in privat.:))
    Am fost si eu pe la centrul de comanda al reactorului 1....etc.
    PS.Sunt tot in privat insa nu am nicio legatura cu centrala sau alte afaceri legate de ea.
    Nu ma intereseaza daca dispare sau se continua =investitia= eu doar constatam adevarul.
    • -1 (1 vot)    
     Hmmm (Miercuri, 25 decembrie 2013, 2:02)

     MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

     Aici minusurile se dau de troli doar la vederea numelui fara sa mai citeasca si ce se scrie?
     Cu ce nu sunt de acord cu mine?
     Ca tatal meu a fost director laborator nuclear?
     Trolul este trol pana moare...
 • -4 (10 voturi)    
  nu are rost (Luni, 23 decembrie 2013, 12:19)

  minos [utilizator]

  Inestitiile i energie nucleara nu mai au rost, in conditiile in care energiile alternative se dezvolta din ce in ce mai mult. Clasa politica simte ca pierde monopolul asupra energiei si viseaza la o termocentrala de 1 mld euro(de ce?!!!) si la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Nu ar trebui investit numai in energie regenarabila sis a uitam de termocentrale(ce inseamna dependenta de reusursele de hidrocarburi) si de centrale nucleare(cu pericolul ce rezulta din acestea?)
  • +3 (3 voturi)    
   minos (Luni, 23 decembrie 2013, 23:04)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui minos

   traiesti intr-o lume paralela
 • +3 (7 voturi)    
  Bine ca avea statul intentii sa investeasca! (Luni, 23 decembrie 2013, 13:50)

  Chianti [utilizator]

  Dle MRS

  Nu inteleg de unde ati tras dvoastra concluzia ca investitorii nu doreau sa investeasca, cel putin in 2007-2008, cind erau 5 companii puternice in proiect. Oare de ce cineva ar pierde bani si timp (time is money, probabil mai putin la stat!) ca sa stea intr-un proiect care nu se misca?

  N-au vrut companiile sa investeasca sau dupa un an de discutii statul roman s-a razgandit intr-o seara si a vrut pachetul majoritar desi nu avea bani pt proiect? Ce afaceri sa faci cu un stat care incalca ce fusese agreat intr-un an de discutii? Pai NU asa se construieste o centrala nucleara.

  Acum Enel si AM s-au retras pt C. Nita le-a transmis, cu eleganta caracteristica fostilor ospatari parveniti, ca nu prea e nevoie de ei acum ca navalesc investitorii chinezi. Abia astept sa-i vad pe astia mici cu okii oblici investind in himerele ministrului Nita, cel care a fost gata sa-si bata joc de 4 mld de euro investitii in energie regenerabila.
  • -1 (1 vot)    
   Hmmm (Marţi, 24 decembrie 2013, 1:38)

   MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   Eu stiu ca nu au investit nimic....restul este cancan.
  • 0 (0 voturi)    
   Hmmm (Marţi, 24 decembrie 2013, 1:48)

   MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   Hai sa vorbim pe sleau:
   -energia =verde=, regenerabila nu este inca o solutie...este total neprofitabila.Incepe sa scoata ceva profit mic dupa 12-15 ani de la lansarea proiectului.
   -energia nucleara este cea mai ieftina si profitabila fiind actual cea mai =buna= energie pentru oameni.
   Pe tema asta ma contraziceam cu nashul copilului meu, iar dupa ce a fost la niste studii post-facultate in Danemarca(chiar studii despre energia verde si regenerabila) a ajuns sa-mi dea dreptate.
   -eu nu-l stiu pe acest Nita asa ca te cred.

   Multe salutari si Sarbatori fericite!!!
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2013, 15:30)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Uslamul si chinejii (Luni, 23 decembrie 2013, 18:31)

  Fu Leng [utilizator]

  Cine se baga la asa ceva? Intr-o tara in care alde Jiva e legiuitor, sau un cioban analfabet intervieveaza pe vitorul ministeu al justitiei...doar daca esti mafiot/parte din sistem sa investesti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by