Modificari legislative si decizii controversate, dosare penale, proteste violente, proiecte esuate, schimbari de management si listari pe bursa. Toate acestea s-au petrecut intr-un singur an in domeniul energetic. Insa, cea mai mare provocare pentru companiile din domeniu a fost in 2013 scaderea dramatica pe bursa a preturilor la energia electrica. Companiile au fost puse in situatia de a se adapta din mers la preturi mult sub cele estimate, mai ales ca aceste reduceri au venit la pachet cu scaderea consumului. Vezi in text o cronologie a principalelor evenimente din 2013 in domeniul energetic.

Companiile energetice se lupta cu preturile mici de pe bursaFoto: Agerpres
  • Ianuarie: Guvernul a decis supraimpozitarea companiilor energetice

Guvernul a luat decizia neasteptata de a supraimpozita companiilor energetice, masura fiind aplicata de la 1 februarie. Cel mai tare a surprins impozitul special pe resurse minerale, companiile afectate afland de acesta cu doar cateva zile inainte de a fi luata decizia. Un alt impozit neasteptat a fost cel pe monopolul natural. Este un impozit pe care il suporta transportatorii si distribuitorii de gaze si energie electrica. A treilea impozit este de 60% cel aplicat asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatori in urma liberalizarii preturilor.

In luna ianuarie a avut loc prima numire a unui manager privat la o companie energetica, in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa.Laurentiu Ciurel a fost pus director general al Complexului Energetic Oltenia. Prima numire a unui manager privat a fost una controversata, Fondul Proprietatea acuzand Guvernul de incalcarea OUG 109/2011. "Noul Director General a fost numit de un Consiliu care nu era autorizat sa-l numeasca si care, in plus, a realizat un proces de selectie defectuos in care alti candidati de pe lista scurta nu au fost intervievati pentru aceasta pozitie", se arata intr-o nota a Fondului Proprietatea. Pana la numire, Laurentiu Ciurel a fost membru PSD.

In luna ianuarie, HotNews.ro a dezvaluit ca administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza era partener, a angajat in numele societatii casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii.Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro. Euro Insol sustinea atunci ca nu s-ar afla in conflict de interese, chiar daca Remus Borza era partener la ambele case, una fiind de insolventa, cealalta de avocatura. Cateva luni mai tarziu, Remus Borza a fost trimis in judecata pentru conflict de interese.

  • Februarie: Romgaz a semnat un acord de optiune cu OMV Petrom si ExxonMobil pentru participarea la operatiunile din Marea Neagra

Marcel Piteiu, director in Romgaz, si-a dat demisia, dupa ce a fost acuzat de ANI de conflict de interese si infractiuni de coruptie Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat "existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunilor de conflict de interese, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie", de catre Marcel Adrian Piteiu, fost director general al Romgaz. ANI a sesizat cazul institutiilor judiciare competente.

Romgaz a semnat cu OMV Petrom si ExxonMobil un acord de optiune de participare la operatiunile petroliere din Marea Neagra. Este un acord de intrare in parteneriat cu OMV Petrom si ExxonMobil in perimetrele de explorare/exploatare din Marea Neagra, in perimetrul Midia. In cazul in care ar ajunge sa participe la operatiunile petroliere, Romgaz va avea posibilitatea sa achizitioneze 10% din beneficiile legate de exploatarea acestui bloc.

In februarie a fost semnat un memorandum intre Rompetrol si OPSPI, document care in lunile urmatoare avea sa starneasca o disputa intre Guvern si Presedintie. Potrivit memorandumului, compania petroliera urma sa rascumpere o parte din actiunile detinute de statul roman. In luna februarie nu erau cunoscute elementele cuprinse in acest memorandum.

OMV Petrom si Repsol au semnat un contract prin care compania spaniola achizitiona o participatie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 – 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Baicoi V, Târgoviste VI, Pitesti XII si Târgu Jiu XIII, localizate in sudul Carpatilor de Curbura si respectiv al Carpatilor Meridionali.

  • Martie: Comisia Europeana a decis actionarea in judecata a Romaniei pentru transpunerea incompleta a normelor privind piata energiei

Interdictiile la exporturile de gaze au fost eliminate printr-un ordin comun al Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Acest ordin abroga un alt ordin din 2011 (Ordinul 1284/27/160/2011) care obliga operatorii sa livreze pe piata romaneasca intreaga cantitate de gaze din productia interna. Decizia a fost luata dupa ce autoritatile de la Bruxelles au demarat, in noiembrie 2012, o procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza interdictiilor impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze.

A inceput procesul de formare a Departamentului pentru Energie si separarea acestuia de Ministerul Economiei. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita (PSD), a preferat inca de la inceputul mandatului sa-si desfasoare activitatea departe de Ministerul Economiei, condus in acea perioada de Varujan Vosganian (PNL). In martie, Nita a inceput sa-si mute incetul cu incetul biroul in sediul central al Electrocentrale Bucuresti (Elcen Bucuresti). In birourile Elcen, Nita si-a creat propria structura, un "mini-minister" numit "Departamentul pentru Energie", fortand mutarea in noul sediu a tuturor persoanelor cu atributii in domeniul energetic. Angajatii de la Elcen Bucuresti au fost nevoiti sa-si mute birourile intr-o alta cladire a companiei.

A aparut un nou jucator important pe piata energiei. Compania Romgaz a intrat pentru prima oara pe piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica, administrata de OPCOM (bursa energiei).

Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie pentru transpunerea incompleta a normelor privind piata energiei. Amenda propusa este de 60.000 euro pe zi Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei. Pana in prezent, Romania a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale, desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011.

Guvernul a aprobat proiectul privind transferul companiilor Transelectrica si Transgaz din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor. Proiectul a fost aprobat cu intarziere, acesta fiind unul dintre motivele trimiterii Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie. Potrivit legislatiei europene, transportatorii de energie electrica si gaze naturale nu pot avea acelasi actionar ca si producatorii si furnizorii.

  • Aprilie: Statul a vandut 15% din actiunile Transgaz

Guvernul a aprobat fara niciun fel de dezbatere publica o hotarare privind undele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica.Hotararea de Guvern prevede acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili au prioritate in fata altora mai profitabili. Actul normativ a starnit indignarea altor jucatori din piata.

Statul a vandut 15% din actiunile Transgaz, incasand 72 de milioane de euro.A fost considerata o listare sub asteptari, in conditiile in care pretul de 179 lei/actiune s-a apropiat de minimul din intervalul stabilit pentru subscriere. Oferta publica secundara pentru 15% din actiunile Transgaz s-a desfasurat la un pret minim de 171 lei/titlu si un pret maximd de 230 lei/titlu.

Daniela Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea, a fost numita membru in Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica Nuclearelectrica, in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporatista.Si aceasta numire a starnit controverse. Lulache a intrat in atentia opiniei publice prin faptul ca a primit in 2009 de la Fondul Proprietatea indemnizatii, bonusuri si compensatii de 1,86 milioane lei.

Tot in aprilie au fost numiti la Transgaz si Romgaz membrii Consiliilor de Administratie, baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.La Romgaz s-a mai abrobat si infiintarea unui sediu secundar in Bucuresti.

  • Mai: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind memorandumul controversat cu Rompetrol

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind memorandumul cu Rompetrol, fiind publicat si documentul.Practic, prin aceasta decizie, Guvernul era de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 600 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Potrivit documentului, orice distribuire de profit urma sa se efectueze doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. In ceea ce priveste litigiul dintre statul roman si Rompetrol, situatia a fost rezolvata inca din februarie cand procesul a fost suspendat la cererea ambelor parti. Potrivit memorandumului, pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru 18 februarie, cand instanta lua o decizie.

Pe bursa OPCOM au inceput sa se simta puternic reducerile de preturi la energia electrica. Au fost inregistrate valori minime record. Producatorii au ajuns sa vanda energie la un pret mediu de patru ori mai mic decat cel pentru consumatorul casnic Energia electrica a ajuns sa se vanda pe bursa OPCOM la preturi incredibil de mici. Pe platforma de tranzactionare pentru ziua urmatoare pretul mediu ajunsese si la 40,7 lei/MWh, ceea ce inseamna de aproape de patru mai mic fata de pretul mediu reglementat la consumatorul casnic care este de 155 lei/MWh. Cu un an in urma, pretul mediu pe PZU sarea de 116 lei/MWh.

Hidroelectrica a demarat procesul de vanzare, intr-o prima etapa, a unui lot de 88 de microhidrocentrale, prin licitatie publica cu strigare.Administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, anuntase ca in total vor fi scoase la vanzare 158 de microhidrocentrale.

Noul Consiliu de Administratie al Nuclearelectrica, numit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, a desemnat-o pe Daniela Lulache in functia de director general al companiei.Aceasta numire nu a surprins pe nimeni, in conditiile in care a fost vehiculat numele Danielei Lulache inca din momentul in care a fost facuta cunoscuta componenta noului consiliu de administratie din care facea parte.

Comisia Europeana a transmis societatii OPCOM si societatii-mama a acesteia, Transelectrica, o comunicare privind obiectiunile referitoare la practica comerciala a OPCOM de a solicita participantilor la piata spot de energie electrica sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania.Opinia preliminara a Comisiei este ca OPCOM, operatorul singurei burse de energie din Romania, discrimineaza societatile comerciale pe motiv de nationalitate si loc de stabilire, incalcand astfel normele antitrust ale UE.

Circa 3.000 de mineri au protestat la Targu Jiu impotriva conducerii Complexuluiui Energetic Oltenia (CEO), care a anuntat ca vrea sa reduca saptamana de lucru la 4 zile din cauza lipsei de cerere pentru carbuni. Minerii au cerut demisia directorului CEO, Laurentiu Ciurel, precum si revenirea la saptamina de lucru de 5 zile. Complexul Energetic Oltenia ajunsese intr-o situatie critica din cauza imposibilitatii de a vinde productia de carbune, iar conducerea gigantului energetic a decis sa intrerupa sponsorizarile pentru clubul Pandurii.

  • Iunie: Guvernul a aprobat OUG privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi/ Hidroelectrica a iesit din insolventa/ Proiectul Nabucco a esuat

Pretul energiei electrice scade tot mai mult pe bursa. Pretul mediu al unui MWh de energie a scazut foarte mult in ultimele luni, ajungand la o medie de 121,63 lei/MWh (28 euro) pe Piata Zilei Urmatoare (PZU). Potrivit unui comunicat al bursei energiei OPCOM, aceasta valoare este situata la limita inferioara in domeniul de variatie al preturilor medii lunare stabilite in pietele spot europene a caror valoare medie lunara a fost evaluata pe baza datelor disponibile la 39 euro/MWh. Trebuie mentionat ca la sfarsitul lui 2012, energia se vindea cu circa 220 lei/MWh pe PZU. Hidroelectrica a inceput sa vanda energie pe bursa la un pret mediu sub costuri. Preturile erau in continua scadere din cauza cresterii concurentei prin intrarea unor noi jucatori, in special a producatorilor de energie regenerabila, si din cauza reducerii drastice a consumului, in special cel industrial.

Dupa circa o luna de dezbateri, Guvernul a aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila.Actul normativ are menirea a a mai taia din avantul producatorilor de energie regenerabila, acestia fiind vazuti ca o amenintare la adresa producatorilor de energie conventionala. Insa, motivul oficial invocat de Guvern pentru necesitatea adoptarii acestei masuri era impactul prea mare asupra facturii finale la energie. OUG prevede "amânarea temporara, începând cu 01.07.2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi)" Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31.03.2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 01.01.2018 pentru centralele eoliene". Producatorii de energie regenerabila s-au opus acestor modificari amenintand ca dau Guvernul in judecata.

Comisia Europeana a criticat Departamentul pentru Energie pentru modul in care a decis sa amane acordarea unor certificate verzi. In cadrul unei intalniri cu reprezentantii Ministerului Energiei, ANRE si Consiliul Concurentei, DG Competion a solicitat ca anumite modificari necesita notificare in conditiile regulilor ce tin de ajutorul de stat, se arata intr-o scrisoare a DG Competition transmisa pe 24 iunie partii romane. Potrivit acesteia, nu a fost transmisa nici macar o pre-notificare. Mai mult, Comisia considera ca este incorect faptul ca Ministerul Energiei (n.red. ministrul Constantin Nita) a anuntat public pe 23 mai 2013 ca autoritatile europene ar fi fost de acord cu amendamentele incluse in proiectul de ordonanta.

Noul Consiliu de Administratie al Transgaz l-a desemnat pe Petru Vaduva in functia de director general al Transgaz. Acesta a ocupat din 2009 functia de director general executiv al Tiriac Holding. La sfarsitul lunii aprilie 2013 a fost ales, alaturi de alte patru persoane, membru al Consiliului de Administratie al Transgaz. Inainte de a ajunge la Tiriac Holding, Vaduva a fost director de investitii la Intreprid GEM.

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si compania japoneza Marubeni Corporation au anuntat ca intentioneaza sa construiasca impreuna o centrala electrica pe gaze cu pornire rapida, cu o putere instalata de 250 MW. Valoarea proiectului este estimata la 150 milioane de euro. Cele doua companii au semnat un memorandum pentru realizarea acestei centrale care va fi amplasata in incinta fostei Centrale Termoelectrice Fantanele, in judetul Mures.

Fostul director general al Hidroelectrica Traian Oprea a fost condamnat de catre Tribunalul Bucuresti la 9 ani de inchisoare, in dosarul prizelor "Siemens". Astfel, a fost solutionat, in prima instanta, un dosar vechi de 7 ani. Traian Oprea a fost condamnat pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificata. Traian Oprea este cel care a incheiat cele mai multe contracte cu "baietii destepti" din pozitia de director general al companiei, functie pe care a detinut-o in perioada 2003-2009.

Proiectul Nabucco a esuat dupa multi ani de discutii. Proiectul Nabucco West, in care Romania era participanta prin compania de stat Transgaz, a pierdut competitia pentru gazele naturale din Azerbaidjan cu proiectul concurent TAP.Conducta Nabucco urma sa transporte gazele naturale provenind din Regiunea Caspica, de la granita turco-bulgara prin Bulgaria, Romania si Ungaria, catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten (Austria). Actionarii Nabucco West sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Hidroelectrica a iesit din insolventa. Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012 s-a ajuns la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013.

Traderii de energie, Alpiq RomEnergie, Apliq RomIndustries si Energy Holding, cunoscuti ca "baietii destepti din energie", cer companiei Hidroelectrica despagubiri in valoare totala de peste 1,6 miliarde de lei, potrivit unor informatii cuprinse intr-o hotarare AGA a societatii Hidroelectrica. Si Hidroelectrica a formulat actiuni impotriva acestor traderi, insa cer despagubiri in valoare mult mai mica, circa 280 milioane lei, reprezentând prejudicii cauzate de contractele bilaterale. Alpiq-urile si Energy Holding au actionat in judecata Hidroelectrica in perioada 18-20 iunie, cu o saptamana inainte de iesirea companiei din insolventa. In schimb, Hidroelectrica a formulat actiunile impotriva traderilor pe 26 iunie, chiar in ziua iesirii din insolventa. Dosarele se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti.

  • Iulie: Romania a inceput sa exporte gaze

Oficiul pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat castigatorii licitatiilor de desemnare a lichidatorului Companiei Nationale a Huilei (CNH), respectiv a lichidatorului companiei Termoelectrica. In cazul CNH, a fost desemnat lichidator Expert Insolventa SPRL Deva, iar in cazul Termoelectrica, licitatia a fost castigata de consortiul format din Musat & Asociatii – Restructuring & Insolvency SPRL si Musat si Asociatii S.p.a.r.l.

Hidroelectrica a vandut in cadrul licitatiilor internationale 14 microhidrocentrale amplasate in bazinele raurilor Crisu Repede, Bistrita, Budac, Huza, Somesul Mic si Salasele, avand o putere instalata totala de 9,4 MW. Potrivit acestuia, Hidroelelctrica a incasat un pret record de 46.850.780 lei, echivalentul a circa 10.599.000 euro, peste pretul mediu cu care au fost valorificate microhidrocentralele aflate in patrimoniul companiei pana in prezent.

Romania a inceput sa exporte gaze. Conform legislatiei in vigoare, de la 1 iulie 2013, producatorii pot efectua exporturi de gaze prin tranzactii de tip backhaul, o procedura de export al gazelor prin schimburi virtuale. Potrivit informatiilor detinute de HotNews, primele tranzactii ar fi fost incheiate intre producatorul de gaze Amromco care detine o cota de piata de peste 2% in Romania si grupul ungar Mol. Presedintele ANRE Niculae Havrilet spunea ca Romania nu poate exporta mai mult de 300 de milioane de metri cubi pe an, in conditia in care productia anuala este de circa 11 miliarde metri cubi.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat infiintarea a doua burse de gaze ale caror platforme vor fi gestionate de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” S.A. si de Bursa Romana de Marfuri.Intentia de infiintare a unor platforme de tranzactionare a gazelor a existat inca de anul trecut, insa a fost greu de pus in aplicare din cauza rivalitatii dintre cele societati si din cauza impotrivirii jucatorilor de pe piata.

OMV Petrom a vandut participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze (PDG) SRL, compania de distributie gaze care nu facea obiectul activitatii de baza a Petrom, catre Ligatne SRL (Ligatne).. Compania mama care detine entitatea juridica Ligatne este de asemenea actionarul majoritar al SC Gaz Sud SA (Gaz Sud) si SC Grup Dezvoltare Retele SA (GDR). Partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei.

  • August: Remus Borza a fost pus sub urmarire penala pentru conflict de interese

Compania Dafora a anuntat ca a incheiat un contract cu Chevron pentru servicii de foraj in zonele Silistea, Popeni si Iana din judetul Vaslui. Valoarea contarctului este de 10,38 milioane dolari, fara TVA. Firma Dafora este controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean. Dafora este specializata in servicii de foraj onshore pentru petrol, gaze naturale si ape geotermale. Dafora va executa servicii de foraj onshore pentru Chevron in zona Barlad pe o durata de 4 ani incepand din toamna lui 2013.

Departamentul pentru Energie a trecut in legalitate si s-a despartit cu totul de Ministerul Economiei.Departamentul pentru Energie si-a stabilit oficial sediul in Splaiul Independentei nr.202 E, Bucuresti, potrivit unei Hotarari de Guvern. Astfel, Departamentul condus de ministrul Constantin Nita va avea si in acte sediul la aceasta adresa. O buna bucata de vreme, oamenii din acest departament au lucrat in semi-legalitate. In primul rand, s-au mutat in cladirea de pe Splaiul Independentei inca din luna aprilie, insa figurau ca fiind subordonati ai Ministerului Economiei, cu sediul in Calea Victoriei.

Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a fost pus sub urmarire penala de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale intocmite pe 8 iulie, procurorii il acuza pe Remus Borza ca, in perioada cand era administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica, platite de Hidroelectrica. HotNews.ro a relatat in premiera in ianuarie 2013 ca administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat in numele societatii casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro.

  • Septembrie: Statul a vandut 10% din actiunile Nuclearelectrica pentru 281,8 milioane lei

Consilul de Supraveghere al Transelectrica a numit directoratul companiei, in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Cei cinci membri numiti erau Stefan Doru Bucataru (presedinte), Gabriel Mustea, Ciprian Gheorghe Diaconu, Constantin Vaduva si Florin Mihaita Boangiu.

Statul a vandut 10% din actiunile Nuclearelectrica pentru 281,8 milioane lei, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care Fondul Proprietatea a participat cu 30,6 milioane lei. Aceasta in conditiile in care potrivit prospectului abrobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, valoarea ofertei era intre 272,8 milioane de lei si 369,3 milioane de lei, daca erau vandute toate actiunile. Pretul minim a fost de 11,2 lei/actiune, iar cel maxim de 15 lei/actiune. Pe bursa a fost scos un pachet de 10% din actiuni, iar diferenta de 1,077% din titluri a fost cumparata de Fondul Proprietatea, in baza dreptului de preferinta. Fondul Proprietatea si-a exprimat dreptul de preferinta pentru subscrierea unui numar de 2.732.159 de actiuni , reprezentand 1,077% la un pret egal cu pretul de vanzare a actiunilor rezultat din oferta, valoarea pachetului fiind de 30.6 milioane lei.

Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a fost sanctionat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu amenda contraventionala de 10.000 de lei, in urma unor afirmatii jignitoare facute la adresa unor salariate ale companiei.

  • Octombrie: Scandal de coruptie la Hidroelectrica, fiind cea mai mare mita anchetata de DNA/ Incep protestele de la Pungesti impotriva gazelor de sist

Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a fost trimis in judecata pentru coflict de interese. Borza este acuzat de procurori ca ar fi directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica platite de Hidroelectrica. Procurorii incepusera urmarirea penala impotriva lui Remus Borza, pentru conflict de interese, pe data de 8 iulie. Dosarul a fost trimis pentru solutionare Curtii de Apel Bucuresti.

Dupa o lunga absenta pe piata centralizata a contractelor bilaterale pe OPCOM, Hidroelectrica a revenit cu 8 oferte de vanzare a energiei electrice. Insa, nu s-a aratat nimeni interesat sa cumpere energie de la Hidroelectrica, chiar daca pretul minim solicitat era intre 180 si 185 lei/MWh, cu livrare in 2014. In conditiile in care in luna mai nu a reusit sa incheie contracte pentru niciun pachet scos la vanzare, Hidroelectrica renuntase din iunie cu totul la piata contractelor bilaterale.

Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Regulamentul de organizare si functionare a Pietei intrazilnice de energie electrica. Platforma pietei intrazilnice, administrata de OPCOM (bursa energiei) exista deja de cativa ani, insa nu era functionala.

Incep protestele de la Pungesti impotriva gazelor de sist. Localnici dar si activisti anti-Chevron veniti de la Iasi si Barlad au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti unde compania Chevron si-a adus primii specialisti pentru pregatirile destinate inceperii lucrarilor de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist. Pe 16 octombrie au inceput ciocnirile intre protestatari si jandarmi. Cinci protestatari au ajuns la spital in urma violentei fortelor de ordine. La fata locului protesteaza localnici din Pungesti, preoti si activisti veniti de la Barlad si Iasi. Dupa incercarile repetate de a patrunde pe terenul concesionat in localitatea Silistea din comuna Pungesti, utilajele Chevron au parasit zona. Pe 17 octombrie, circa 200-300 de persoane din Pungesti, judetul Vaslui, multi dintre ei ramasi peste noapte in camp deschis, au format in aceasta dimineata un lant uman si unul de masini pentru a impiedica amplasarea utilajelor Chevron. In aceeasi zi, Chevron a anuntat ca a decis suspendarea activitatilor in satul Silistea, comuna Pungesti. Anuntul companiei americane vine dupa patru zile de proteste ale locuitorilor din comuna Pungesti si ale activistilor pentru protectia mediului. Premierul Victor Ponta a anuntat ca guvernul este decis sa continue explorarile de gaze neconventionale, respectiv gaze de sist, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.

Pe 18 octombrie, firma Energon Power& Gas SRL a depus pe OPCOM (bursa energiei) o oferta foarte indrazneata de cumparare de energie electrica. Mai exact, voia sa incheie un contract pentru 7 milioane MWh de energie, care sa fie livrata in perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2017, la pretul de 165 lei/MWh. Era o oferta uriasa in conditiile in care cel mai mare contract incheiat pe piata contractelor bilaterale de pe OPCOM a fost cel din februarie 2013, cand combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Nuclearelectrica o cantitate de peste 1,8 milioane MWh de energie, la pretul de 181 lei/MWh, pentru o perioada de 1 an si jumatate. HotNews.ro a aratat ca singura companie care s-ar fi calificat pentru o astfel de oferta era Hidroelectrica.

Pe 23 octombrie, un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Practic, Hidroelectrica urma sa raspunda ofertei Energon Gas& Power care presupunea livrarea a 7 milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la un pret foarte avantajos pentru cumparator. Ioan Mihaila a fost acuzat de dare de mita, in timp ce Eugen Bradean, a fost acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, au fost retinuti pentru 24 de ore. Cel care urma sa fie mituit era Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului finantelor si membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Vulpescu a fost, de alfel, si denuntatorul in acest caz. Hidroelectrica ar fi pierdut peste 350 de milioane de lei daca ar fi fost incheiat contractul cu Energon Power&Gas si, in plus, o astfel de tranzactie ar fi creat terenul potrivit pentru vechii "baieti destepti" care cer in instanta daune de 1,6 miliarde de lei in urma denuntarii contractelor in perioada de insolventa a companiei producatoare de energie. Aceste informatii apar intr-o inregistare obtinuta de HotNews a sedintei Consiliului de Supraveghere (CS) din 22 octombrie in care s-au discutat, pe un ton foarte aprins, atat elementele acestui contract, cat si o propunere de demitere a fostului director Eugen Bradean care a cerut incheierea unei astfel de tranzactii. Din inregistrare mai apar informatii interesante despre problemele Hidroelectrica, despre cum se incheie contractele pe piata energiei electrice si despre posibile presiuni ale ALRO pentru reducerea pretului.

  • Noiembrie: Romgaz a fost listat pe bursa de la Bucuresti si cea de la Londra/ Curtea Constitutionala declarat neconstitutionala Legea privind Memorandumul cu Rompetrol

Compania Romgaz a fost listata pe bursa de la Bucuresti si cea de la Londra. Dimensiunea totala a ofertei este de 1,7 miliarde de lei (534 milioane de USD), cuprinzand 57.813.360 actiuni existente ale companiei sub forma de actiuni si GDR, reprezentand 15% din actiunile ordinare existente ale societatii. Pretul orientativ de vanzare a 15% din actiuni a fost stabilit intre 24 si 32 de lei. A fost cea mai mare Oferta Publica Initiala care include o componenta de Certificatelor Globale de Depozit (GDR) tranzactionate in cadrul Bursei de la Londra. Cu cateva zile inainte de lansarea ofertei, intervalul de pret a fost stabilit intre 24 si 32 lei/actiune, ceea ce insemna in total intre 328 milioane euro si 420 milioane de euro. In vara, reprezentantii Departamentului pentru Energie mizau pe obtinerea a circa 600 de milioane de euro din listarea Romgaz.

Sunt reluate protestele de la Pungesti. Localnicii din comuna vasluiana Pungesti s-au adunat in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, oamenii spunand ca au recurs la acest gest dupa ce in zona au vazut mai multe masini ale Jandarmeriei.

Guvernul a anuntat ca vrea sa creasca incasarile la buget in 2014 prin suprataxarea sectorului energeticincepand cu 1 ianuarie, prin majorarea redeventelor cu 25% la resursele minerale, prin introducerea unei accize suplimentare la carburanti de 7 eurocenti si prin aplicarea unui impozit de 1,5% asupra constructiilor speciale. Pana acum, constructiile speciale nu erau supuse impozitarii. Toate aceste constructii speciale sunt folosite in domeniul energetic si cel al transporturilor. Introducerea taxei de 1,5% pe constructii speciale reprezinta "un semnal prost pentru investitii" si va reduce profitabilitatea OMV Petrom, a declarat directorul financiar al grupului austriac de petrol si gaze OMV, David Davies. Acciza suplimentara la carburanti a provocat un adevarat razboi intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Basescu a anuntat ca nu va aproba bugetul de stat pe 2014 daca nu se renunta la aceasta acciza. In cele din urma, Victor Ponta a facut un pas inapoi si a acceptat amanarea aplicarii accizei cu trei luni, pana pe 1 aprilie 2014.

Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj de la Paris in fata Enel, fiind primul dintre cele patru procese pe care le are cu distribuitorii de energie. Compania Electrica SA a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor private care au cumparat filialele de distributie si furnizare a energiei electrice. Electrica a dat in judecata ENEL, CEZ si E.ON pe motiv ca nu si-ar fi respectat obligatiile din contractele de privatizare a companiilor de distributie.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, dupa ce a admis o sesizare a presedintelui Traian Basescu. Premierul Victor Ponta s-a declarat nedumerit de decizia Curtii Constitutionale privind Memorandumul incheiat de guvern cu compania kazaha Rompetrol, afirmand ca societatea ar putea intra in insolventa. Premierul Victor Ponta da vina pe "batalia politica" pentru faptul ca un mare proiect de investitii a esuat in Romania. Insa, Executivul ar putea sa aprobe aceste proiecte prin Hotarari de Guvern, fapt care nu este agreat de Ponta. Intrebat de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele, ceea ce dvs aveti marele beneficiu ca nu raspundeti pentru asta si am facut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica SA a stabilit componenta noului Consiliu de Supraveghere al societatii, in urma unei proceduri de recrutare, care s-a derulat in baza prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta coporativa a intreprinderilor publice. Dintre cei sapte membri ai CS, doi au fost realesi, iar cinci sunt noi. Cu aceasta ocazie, Remus Borza a parasit Hidroelectrica. Acesta anuntase cu mai mult timp in urma ca nu doreste sa mai ramana la Hidroelectrica incepand cu 1 decembrie.

Romania si China au semnat 13 acte de colaborare in diferite domenii, cele mai multe fiind in domeniul energetic. Semnarea acordurilor, protocoalelor si memorandumurilor au avut loc la Palatul Victoria, in prezenta premierilor celor doua tari. In domeniul energiei nucleare au fost semnate doua documente: un memorandum de intelegere intre Departamentul pentru Energie din Romania si Administratia Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare si o Scrisoare de inten?ie intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN). Acestea se refera la constructia Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro. De asemnenea, a fost semnata o scrisoare de confort pentru Tarnita-Lapustesti intre compania de proiect Hidro-Tarnita si compania chineza Sinohydro. Proiectul hidrocentralei Tarnita-Lapustesti este evaluat la peste 1,2 mld euro. La Guvern, a fost parafat si un document pentru o afacere privata: Acord între MINGYANG Wind Power Group si PAUNESCU Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export. Bobby Paunescu a declarat, la Palatul Victoria, ca parcul eolian, care va avea o putere de 200 MW, va fi realizat în urmatoarele 11 luni în zona Vaslui-Husi, în baza unei investitii a partii chineze în valoare de 403 milioane dolari.

Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica SA a aprobat a doua etapa a Strategiei de valorificare a unor centrale hidroelectrice de mica putere (CHEMP). Vor fi scoase la vânzare, prin licitatie publica deschisa cu strigare, înca 14 microhidrocentrale grupate în 7 pachete de active, pretul total de pornire a licitatiilor fiind de 46,2 milioane lei ( 10,4 milioane euro).

Transelectrica a finalizat lucrarile la linia aeriana (LEA) de interconexiune a sistemelor energetice intre Republica Moldova si Romania pe segmentul Falciu-Gotesti. Potrivit acestuia, LEA 110 kV Falciu- Gotesti de pe teritoriul Romaniei, judetul Vaslui, porneste din statia de transformare 110/20 kV Falciu, traverseaza DN 24A, mergand in paralel cu raul Prut pana in apropierea caii ferate ce face legatura intre Romania si Republica Moldova, zona in care LEA traverseaza raul.

Dosarul mitei de la Hidroelectrica: Ioan Mihaila si Eugen Bradean au fost trimisi in judecata la doar trei saptamani dupa arestarea preventiva.Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ioan Mihaila, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si consilier al ministrului delegat pentru Energie, pentru infractiune de dare de mita. Alaturi de Mihaila a fost trimis in judecata si Eugen Bradean, membru în Directoratul Hidroelectrica pentru complicitate la luare de mita si complicitate dare de mita.

  • Decembrie: Enel si ArcelorMittal renunta la proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Compania Chevron a reluat operatiunile de explorare la Pungesti.Mai multi protestatari aflati in corturile din tabara din Silistea-Pungesti reclama interventia in forta a jandarmilor, oamenii spunand ca au fost ridicati din corturi si urcati in dube. O parte dintre ei sustin ca ar fi fost batuti de jandarmi. Dupa anuntul Chevron privind reluarea lucrarilor, localnicii au incercat sa se mobilizeze pentru un nou protest, insa au acuzat abzurile jandarmilor. Ei sustin ca nu au fost lasati sa iasa din case fara sa fie perchezitionati si chestionati de jandarmi. Explicatia Jandarmeriei: comuna vasluiana Pungesti a fost declarata zona speciala de siguranta publica.

Dupa nici o luna de la trimiterea in judecata,Eugen Bradean, fost membru in Directoratul Hidroelectrica, a fost condamnat pe 5 decembrie 2013 de Tribunalul Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare si luare de mita. Decizia nu este definitiva.

Membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, numiti in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, au avut, prima sedinta, pe ordinea de zi fiind alegerea presedintelui si a comitetelor de lucru. Noul presedinte al Consiliului de Supraveghere al societatii a fost desemnat, cu unanimitate de voturi, George Cristodorescu (50 ani) cetatean german, cu domiciliul in Romania.

Parlamentul a transformat in lege Ordonanta de Urgenta 57/2013 privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila. In general, Legea pastreaza principalele prevederi din OUG, fiind amanate temporar o parte din certificate verzi, urmand ca acestea sa fie recuperate de catre producatori incepand 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Un amendament important introdus in lege prevede ca "se amână temporar tranzacţionarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, acreditati de ANRE pana la 31 decembrie 2013". Initial, Ordonanta de Urgenta nu preciza data de "31 decemebrie 2013" si, astfel, amanarea se aplica si in cazul celor acreditati incepand cu 1 ianuarie 2014. Insa, producatorii nou intrati pe piata nu se vor bucura de toate certificatele verzi prevazute de Legea 220/2008 privind energia regenerabila. In cazul acestora, Guvernul a stabilit printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial reducerea numarului de certificate verzi.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat ca va fi demarata o investitie in valoare de circa un miliard de euro in vederea construirii unuinou tip de reactor nuclear in domeniul energetic. Investitia va fi derulata pe o perioada de 15-20 de ani la Mioveni.

Guvernul a aprobat un proiect de hotarare prin care sunt acordate companiilor petroliere facilitati la cota de biocarburant.

Dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni majorarea accizei si la benzina. De asemenea, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a promulgat legea bugetului de stat dupa ce Guvernul a fost de acord sa amane cu 3 luni acciza la motorina si benzina.

Enel si ArcelorMittal parasesc proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Nuclearelectrica a anuntat, printr-un comunicat de pressa, ca Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. se vor retrage din actionariatul companiei Energonuclear care gestioneaza proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Astfel, se retrag si ultimele doua firme private din acest proiect, Nuclearelectrica fiind pusa in situatia de a deveni actionar cu o participatie de 100% la Energonuclear. Motivul retragerii celor doua companii este legat de intentia statului de a atrage in proiect o firma chineza-China Nuclear Power Engineering Company. De altfel, chiar in comunicat se face referire la un motiv care tine de "incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului".