Turcia, Romania si Bulgaria vor coopera in cadrul unui proiect de aprovizionare cu energie electrica, in virtutea unui acord semnat saptamana trecuta, se arata luni intr-un comunicat al ministerului turc pentru Energie si Resurse naturale, citat de agentia de presa China Noua.

Potrivit sursei citate, memorandumul a fost semnat in cadrul vizitei efectuate la finele lui ianuarie de ministrul turc al Energiei, Taner Yilmaz, la Bucuresti.

In cadrul acestui proiect, Turcia va beneficia de o linie de aprovizionare de 1.800 megawati provenind din Romania.

"Proiectele asupra carora lucram cu Romania si Bulgaria se inscriu in cadrul politicii noastre de diversificare a resurselor si rutelor de aprovizionare in sectorul energetic", a declarat ministrul Energiei.

Noile proiecte vor permite schimburi de electricitate intre Romania, Bulgaria si Turcia. Principalele companii de electricitate din cele trei tari vor efectua studii de fezabilitate si vor organiza reuniuni regulate, a explicat Yilmaz.

Recent, conditiile meteorologice de iarna au cauzat pene de curent in Turcia. Intreruperile de curent au provocat grave perturbatii in sectorul manufacturier, in special in regiunea Marmara, cea mai industrializata a tarii.

Turcia sufera de multa vreme de grave penurii de electricitate, intr-o regiune in care consumul de curent electric este foarte ridicat si unde iernile aspre maresc consumul de gaz natural, fortand tara sa caute alte surse. Cu acest proiect, Turcia spera sa puna capat intreruperilor de curent, in special in cel mai mare oras al sau, Istanbul, cu o populatie de 14 milioane de locuitori.