Toate contractele noi ale producatorilor de electricitate vor continua sa fie incheiate intr-o maniera transparenta si nediscriminatorie, la preturile de pe piata, prin bursa de energie OPCOM, se arata intr-un draft al scrisorii de intentie catre FMI, document obtinut de HotNews.ro. Aceasta precizare este facuta in contextul in care furnizorii de energie electrica cer Guvernului reintroducerea contractelor bilaterale directe pe termen lung, fapt care pare a fi agreat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita. De asemenea, producatorii si furnizorii de gaze ar putea fi obligati sa vanda un anumit procent din productia proprie pe piata competitiva, respectiv din vanzarile estimate, masura urmand sa fie luata concomitent cu eliminarea preturilor reglementate.

In cazul gazelor naturale, va fi realizat un studiu de risc referitor la eliminarea preturlor reglementate.

La gaze naturale, au fost majorate preturile reglementate in octombrie si ianuarie, conform cerintelor din calendarul liberalizarii preturilor la gaze, se mai arata in document. Guvernul se angajeaza sa implementeze restul calendarului pentru realizarea dereglementarii complete pentru consumatorii industriali pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2015, iar pentru consumatorii casnici pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2018. "Avem, in vedere dereglementarea preturilor la gaze pentru consumatorii industriali mai devreme decat am planificat, pe baza unui studiu de risc. Daca este necesar, aceasta dereglementare ar putea fi insotita de conditia ca producatorii sa vanda un anumit procent din productia proprie de gaz disponibila pe piata competitiva, iar furnizorii cu ridicata sa tranzactioneze un anumit procent din vanzarile proprii estimate prin utilizarea platformelor centralizate de gaze autorizate de ANRE", se mai arata in document.

Trebuie precizat ca in acest moment, singurii participanti inscrisi pe OPCOM pentru tranzactionari de gaze sunt Petrom, Amromco Energy SRL si Met Romania Energy Trade.

ANRE va efectua o analiza de risc, pe baza careia va decide dereglementarea mai devreme pentru furnizorii cu ridicata. "Vom continua de asemenea sa luam masuri de consolidare a OPCOM ca platforma de tranzactionare a energiei si gazelor, inclusiv prin diversificarea actionariatului. Mai mult, Guvernul va elabora o noua strategie in sectorul energetic pentru a ajuta la asigurarea securitatii energetice a Romaniei si realizarea potentialului sectorului energetic ca motor al cresterii economice prin investitii si exporturi", se precizeaza in draftul scrisorii de intentie catre FMI.

In 2013, cota anuala de electricitate tranzactionata pe OPCOM a crescut la 73% de la 35% in 2012, se mai arata in document. Aceasta in urma introducerii obligatiei ca tranzactiile sa fie realizate intr-un mod transparent si centralizat.

La electricitate, dereglementarea completa a preturilor in cazul consumatorilor industriali s-a realizat pana la data de 1 ianuarie 2014, iar pentru consumatorii casnici se va finaliza pana pe 31 decembrie 2017.

Reamintim cafurnizorii de energie electrica au cerut reintroducerea contractelor bilaterale directe pe termen lung. Solicitarea lor porneste chiar de la o declaratie a ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, care pare a fi in favoarea tranzactiilor pe termen lung si foarte lung. “Contractele pe termen lung de pe piaţa vânzării de energie, încheiate pe 5, 10 sau 15 ani, trebuie rediscutate , aşa cum procedează şi alte state europene", a spus in urma cu o saptamana Constantin Nita. Practic, se doreste incheierea contractelor bilaterale negociate direct negociate direct. Astfel, s-ar reveni la acele tranzactii extrem de controversate care au facut loc pe piata asa-numitilor "baieti destepti".