Gabriel Dumitrascu, director in cadrul Departamentului pentru Energie, considera ca "starea de asteptare" in cazul listarii companiei Electrica ar fi obtinerea a peste 400 milioane euro. Insa, aceasta "stare de asteptare" depinde de riscuri precum instabilitatea politica, a precizat Dumitrascu adaugat ca "de ieri avem noi riscuri". Reamintim ca marti seara, PNL a decis ruperea USL si iesirea de la guvernare.

In cazul listarii Complexului Energetic Oltenia, "starea de asteptare este mult mai mica", a mai spus Dumitrascu. In cazul Oltenia, riscul este excedentul de productie miniera. "Nu avem unde sa folosim acest excedent", a precizat Dumitrascu.

Experienta obtinuta in urma listarilor de anul trecut a companiilor Nuclearelectrica si Romgaz va fi utilizata in pregatirea ofertelor publice initiale si la alte companii energetice, se arata intr-un draft al scrisorii de intentie catre FMI, document obtinut de HotNews.ro. Guvernul se angajeaza sa emita titluri GDR (certificate globale de depozit) sau sa procedeze la o listare duala in cazul urmatoarelor oferte publice.

In cazul Electrica, a fost angajat in septembrie 2013 un consultant de tranzactie pentru listare. Se lucreaza in prezent la separarea prin lichidare a trei societati regionale de intretinere generatoare de pierderi de Electrica si la scoaterea din Electrica, inainte de listare, a participatiilor minoritare detinute de acestea la societati de distributie deja privatizate. Guvernul a angajat si un consultant juridic care sa promoveze oferta peste hotare. Mai mult, Guvernul va aborda problema neplatii de catre CFR Infrastructura a achizitiilor sale de electricitate de la Electrica inainte de listare, se arata in draftul scrisorii de intentie.

La Complexul Energetic Oltenia, consultantul de tranzactie si-a finalizat actiunile de due diligence pe aspectele financiare, legale si de mediu. Vor trebui rezolvate un numar de clarificari materiale identificate de auditul financiar pe 2012 al companiei. Conducerea CE Oltenia va lucra indeaproape cu consultantul de tranzactie pentru a depasi aceste obstacole si pentru pregatirea companiei pentru listare. Vor fi luate inclusiv masuri posibile de restructurare sau desprindere a minei Berbesti, pentru diminuarea arieratelor companiei in asa fel incat compania sa devina mai atractiva potentialilor investitori, se mai precizeaza in draftul scrisorii de intentie.