Amenda de 1 milion de euro pe care Comisia Europeană a aplicat-o astăzi Transelectrica și bursei de energie pe care aceasta o gestionează (OPCOM) marchează o premieră pentru România: este prima sancțiune pe care Comisia Europeană o aplică unui operator economic din România, considera Valentin Mircea, expert in concurenta, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei. Acesta mai spune ca ar putea exista cel putin trei consecinte: cei care au depus reclamatia sa ceara despagubiri, numarul de plangeri la Comisia Europeana sa creasca, iar Consiliul Concurentei va trebui sa analizeze, de acum, cu mai multa atentie plangerile inainte de a decide respingerea lor.

"Multă lume uită că aplicarea regulilor de concurență este realizată nu doar de către Consiliul Concurenței, ca autoritate națională, ci și de către Comisia Europeană care este și autoritate de concurență. Întreprinderile afectate de comportamentul OPCOM au depus o reclamație direct la Comisia Europeană iar aceasta a decis aplicarea unei sancțiuni severe într-un interval scurt (aproximativ 1 an), raportat la durata medie a unor astfel de investigații, ceea ce înseamnă că este vorba de o situație foarte clară iar Comisia nu a avut nici un dubiu că este vorba de un abuz de poziție dominantă", a mai spus Valentin Mircea.

Potrivit acestuia, decizia va avea cel puțin trei consecințe directe:

  • În ceea ce privește Transelectrica, este foarte probabil ca cei care au reclamat Transelectrica la Comisia Europeană să solicite despăgubiri de la aceasta, pentru excluderea de la tranzacțiile derulate de OPCOM.  Aceasta ar fi, la rândul său, o premieră pentru România. Este cunoscut faptul că autoritățile europene sprijină și încurajează victimele comportamentelor anticoncurențiale să solicite repararea prejudiciilor iar decizia de azi a Comisiei Europene va fi un element solid într-o astfel de acțiune în daune
  • Creșterea activității Comisiei Europene cu privire și la alte posibile fapte anticoncurențiale săvârșite în România. Numărul de plângeri ale unor operatori economici români la Comisia Europeană va crește în perioada următoare, în condițiile în tot mai multe persoane vor realiza că pot apela pentru apărarea drepturilor lor nu doar la Consiliul Concurenței, ci și la Comisia Europeană”.
  •  
  • La rândul său, Consiliul Concurenței va trebui să analizeze cu și mai mare atenție, de acum, plângerile primite și să decidă respingerea lor doar în situațiile în care faptele reclamate nu există cu certitudine sau nu sunt de competența sa.  Consiliul Concurenței va dori să evite, în viitor, intervenția directă a Comisiei Europene în aria sa geografică de competență.

Comisia Europeană a aplicat o amendă de peste 1 milion euro societatii OPCOM S.A. (bursa energiei din Romania) pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața românească a facilitării tranzacțiilor de energie electrică pe piața spot încălcând normele UE în materie de concurență. Comisia considera răspunzătoare pentru această încălcare și societatea-mamă a OPCOM, și anume Transelectrica S.A. De aceea, sanctiunea este valabila si in cazul Transelectrica, cele două societăți urmand sa raspunda în solidar de achitarea întregii amenzii. Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianții de energie electrică din afara României cu sediul în UE.