​Actionarii Nuclearelectrica au aprobat in sedinta AGA din 11 martie participarea cu 4 milioane de euro la realizarea companiilor de proiect pentru Tarnita-Lapustesti si cablul submarin Romania-Turcia. Practic, pentru fiecare dintre proiecte, Nuclearelectrica va cheltui cate doua milioane de euro. Nu toti actionarii au votat pentru aceste contributii, ci doar actionarul majoritar, adica statul roman reprezentat de Departamentul pentru Energie. Reamintim ca fostul ministru delegat pentru Energie, Constantin Nita, a cerut principalelor companii energetice de stat sa participe cu cate 4 milioane de euro la aceste proiecte controversate din punct de vedere al viabilitatii lor.

  • Vezi documentul atasat

Actionarii minoritari ai companiilor au o serie de nelamuriri legate de aceste proiecte, acuzand costuri care se pot dovedi ineficiente si lipsa de argumente comerciale si de informatii legate de oportunitatea lor.

Cele doua companii de proiect ar urma dupa ce vor intra contributiile societatilor de stat sa se ocupe, intr-o prima faza, de realizarea unor studii de fezabilitate. Culmea este ca au fost facute deja niste studii de fezabilitate de catre ISPH Bucuresti pentru Tarnita si de POYRY SwedPower AB pentru cablul submarin, insa rezultatul lor nu a fost facut public. Nici macar viitorii contributori la capitalul social al acestor companii de proiect nu cunosc rezultatul studiilor de fezabilitate care au fost realizate in 2008 pentru Tarnita si in 2011 pentru cablul submarin. Acum vor fi realizate noi studii de fezabilitate pe banii companiilor de stat, introduse fortat in aceste proiecte.

Si Hidroelectrica a decis in Adunarea Generala a Actionarilor din 28 februarie sa participe cu cate 2 milioane de euro la capitalul social al celor doua companii de proiect: Hidro Tarnita si HVDCC Romania-Turcia SA. Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar cu o participatie de 20% , a refuzat sa participe la sedinta din 28 februarie. Astfel, decizia a fost luata doar de statul roman prin Ministerul Economiei-Departamentul pentru Energie.

Romgaz nu a putut sa ofere raspunsuri nici la intrebari legate de companiile care vor elabora noile studii de fezabilitate si cum au fost selectate cele care au facut vechile studii de fezabilitate (ISPH Bucuresti pentru Tarnita si POYRY SwedPower AB pentru cablul submarin).

Informatii pe scurt

  • Guvernul Romaniei incerca de foarte multi ani sa puna pe picioare doua mari proiecte energetice. Insa, entuziasmul investitorilor fata de aceste proiecte a fost foarte redus, poate si din cauza costurilor prea ridicate in raport cu oportunitatea lor. Departamentul pentru Energie condus pana de curand de ministrul Constantin Nita a gasit o solutie: obligarea principalelor companii energetice de stat sa contribuie la aceste proiecte. Practic, fiecare companie va trebui sa scoata in 2014 cate patru milioane de euro pentru constituirea a doua companii de proiect care, mai departe, vor cheltui sume importante pe studii de fezabilitate sau actualizarea lor. Potrivit unor surse din domeniu, Constantin Nita ar fi cerut si companiilor private sa contribuie, insa acestea au refuzat. Fiind private, nu pot fi obligate sa intre intr-un proiect sau altul. Astfel, Departamentul pentru Energie s-a reorientat catre companiile de stat.
  • Pentru compania de proiect Hidro Tarnita trebuie sa contribuie in acest an sase companii, CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia, cu cate 2 milioane de euro. Pentru infiintarea companiei de proiect privind cablul submarin trebuie sa se implice sapte companii, Transelectrica, CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia, cu cate 2 milioane de euro.
  • In cazul proiectului Tarnita-Lapustesti, Departamentul pentru Energie a transmis o scrisoare pe 10 ianuarie 2014 prin care informeaza societatile in cauza ca pe 12 decembrie 2013 a fost declansata etapa a doua de constituire a companiei de proiect, adica majorarea capitalului social. Companiile sunt "invitate" sa participe cu cate doua milioane de euro la aceasta etapa a majorarii capitalului social al societatii "Hidro Tarnita". Astfel, Departamentul pentru Energie, in calitate de actionar majoritar a solicitat convocarea AGA pentru aprobarea participarii la majorarea de capital.
  • In cazul proiectului cablului submarin, Departamentul pentru Energie, in calitate de actionar, a solicitat printr-o scrisoare din 23 ianuarie 2014 convocarea Adunarilor Generale ale Actionarilor pentru a aproba acordul de principiu privind realizarea proiectului. Si aici, contributia fiecarei companii pentru relizarea Companiei de proiect "HVDCC Romania-Turcia SA", deci si a Nuclearelectrica, va fi de doua milioane de euro.
  • In ambele cazuri, Departamentul pentru Energie invoca niste memorandumuri aprobate de Guvern, pe 16 octombrie 2013 in cazul Tarnita-Lapustesti si pe 16 decembrie 2013 in cazul cablului submarin.

Actionarii minoritari nu par foarte incantati, dovada fiind niste intrebari trasmise de Fondul Proprietatea, actionar cu 15% din participatii, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), actionar cu 1,9%, catre compania producatoare de gaze Romgaz. Adunarea Generala a Actionarilor de la Romgaz ar urma sa aiba loc pe 17 martie.