Departamentul pentru Energie a demarat miercuri consultarea publica in vederea elaborarii noii strategii energetice a Romaniei, informeaza Departamentul printr-un comunicat de presa. In acest sens, Departamentul a publicat un set de 10 intrebari, lansand o invitatie catre actorii pietei energiei de a raspunde.

Potrivit comunicatului, Departamentul isi propune sa accelereze procesul de elaborare a strategiei energetice a Romaniei, astfel incat astfel incat aplicabilitatea noii strategii sa aiba loc in intervalul 2014 - 2035.

In cadrul acestui proces, Departamentul pentru Energie doreste initierea si sustinerea unui dialog cu reprezentantii consumatorilor, producatorilor si ai altor operatori din industria energetica, precum si cu reprezentantii mediului academic, ai societatii civile, ai autoritatilor publice locale si centrale, dar si cu reprezentantii partidelor politice parlamentare.

Departamentul a publicat miercuri pe site-ul institutiei (http://energie.gov.ro/anunturi) un prim set de intrebari, la care actorii pietei de energie sunt asteptati sa raspunda pana la data de 4 aprilie 2014, la adresa de email: consultare.publica@energie.gov.ro.

Raspunsurile vor fi utilizate la definirea elementelor principale ale viitoarei strategii energetice.

Intrebari

1. Care credeti ca ar fi cele mai importante trei masuri pentru atragerea investitiilor in sectorul energetic romanesc?

2. Care credeti ca ar trebui sa fie rolul statului in sectorul energetic romanesc?

3. Care considerati ca ar trebui sa fie obiectivele externe ale politicii energetice romanesti?

4. Cum ar putea sectorul energetic romanesc sa contribuie intr-un mod sustenabil la reindustrializarea Romaniei?

5. Credeti ca paradigma politicii energetice a Romaniei ar trebui schimbata, in ceea ce priveste orientarea primordiala catre un consum mai eficient? Cum credeti ca ar putea fi facut acest lucru?

6. Care considerati ca va fi evolutia cererii de energie electrica, gaze naturale si carburanti in perioada 2014 – 2035 in Romania? In masura in care puteti, am aprecia si transmiterea algoritmului folosit in acest proces de calculare.

7. Care considerati ca ar trebui sa fie abordarea strategica a statului roman in privinta incalzirii populatiei? De ce recomandati aceasta solutie/aceste solutii?

8. Credeti in potentialul Romaniei de a deveni un furnizor regional de energie? Cum ar putea Romania sa-si valorifice acest potential?

9. Considerati ca promovarea tehnologiilor de producere a energiei cu emisii scazute de gaze cu efect de sera ar trebui sa se faca printr-un sistem unitar sau printr-un sistem aplicat fiecarei tehnologii in parte?

10. Care considerati ca ar putea fi rolul carbunelui in viitorul mix energetic romanesc?