Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut luni o convorbire telefonica la cererea omologului sau danez, Rasmus Helveg Petersen, ministrul Schimbarilor Climatice, Energiei si Dezvoltarii, pe subiecte vizand agenda energetica europeana, informeaza Departamentul pentru Energie.

Potrivit comunicatului, ministrul roman l-a informat pe omologul sau danez despre punctul de vedere al Guvernului Romaniei, potrivit caruia UE ar trebui sa manifeste prudenta in adoptarea oricaror noi tinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, inainte de obtinerea unui acord international, care sa fie semnat si asumat de toate tarile puternic industrializate.

Razvan Nicolescu l-a mai informat pe ministrul danez ca Guvernul Romaniei este preocupat de mentinerea locurilor de munca in industriile mari consumatoare de energie, precum si de cresterea competitivitatii sectorului industrial european.

De asemenea, cei doi oficiali au convenit in cadrul convorbirii telefonice sa continue schimbul de informatii in pregatirea viitoarelor reuniuni ale ministrilor europeni ai Energiei.

In incheiere, ministrul roman si cel danez au stabilit initierea unui program prin care Romania sa poata beneficia de experienta daneza in organizarea stocurilor de energie din rezerva strategica a tarii.

Pe agenda Consiliului European de la sfarsitul lunii figureaza si Pachetul “Clima” 2030, prin care s-ar putea aproba obligatii drastice pentru marii consumatori de energie in privinta investitiilor in protectia mediului si, implicit, in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.