Guvernul va adopta in sedinta de miercuri pachetul de masuri privind sprijinirea marilor consumatori industriali de energie, a spus Victor Ponta. Acesta a precizat ca este vorba de o Ordonanta de Urgenta privind pretul de referinta la gazele naturale si o Hotarare de Guvern privind mentinerea cotei de certificate verzi la nivelul din 2013.

UPDATE Guvernul a aprobat cele doua proiecte de acte normative.

"Astazi adoptam ordonanta si pachetul pentru energie, care inseamna pe de-o parte calculul pretului la gaz, legat de pretul de referinta de la 1 ianuarie 2014, si hotararea de guvern cu cantitatea de energie regenerabila subventionata. In asa fel incat in special marii producatori, care sunt si mari angajatori, ca pe mine asta ma intereseaza", a afirmat Ponta.

Pachetul de masuri initiat pentru sprijinirea industriei se refera la stabilirea pretului de referinta la gaze naturale ¬ pretul de la 1 ianuarie 2014 (230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si la stabilirea cotei de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%.

In ceea ce priveste gazele naturale, masura vizeaza doar consumatorii de pe piata libera. Pentru consumatorii casnici si industriali reglementanti, pretul gazelor va creste de la 1 aprilie cu 2%, respectiv 5%.