Compania rusa Lukoil si grupul francez Total au semnat un memorandum de cooperare pentru dezvoltarea zacamintelor petroliere de sist din vestul Siberiei, a anuntat CEO-ul Lukoil Vagit Alekperov, potrivit Interfax.

Lukoil intentioneaza sa extraga in 2014 100.000 de tone de petrol din campurile petrolifere Bajenov a mai aratat reprezentantul companiei.

Resursele formatiunii de sist Bajenov fac parte din categoria celor greu de extras, insa cele doua companii vor incepe operatiunile pentru exploatarea acestor rezerve.

Financial Times scria in urma cu doua zile, citand surse, ca grupul petrolier francez discuta cu Lukoil, cea mai mare companie energetica privata din Rusia, despre posibilitatea lansarii unui parteneriat pentru dezvoltarea unor proiecte de sist in Rusia.

Potrivit surselor, cei doi giganti energetici au discutat formarea unei companii mixte - joint venture - pentru a dezvolta proiecte dificile din punct de vedere tehnic. In aceasta categorie intra si exploatarea zacamintelor petroliere de sist.

Lukoil detine licenta de explorare petroliera pentru uriasa formatiune de sist Bajenov, ale carei resurse nu au fost inca dovedite.

Bajenov este considerat cel mai mare zacamant de sist din Rusia, care detine cele mai mari rezerve petroliere de sist din lume, estimeaza Departamentului Energiei din SUA.