Compania Panfora Oil & Gas a reiterat luni ca nu exploreaza gaze de sist in perimetrul de la Curtici, judetul Arad, si ca distribuie pliante populatiei din aceasta zona, in care informeaza despre operatiunile pe care le face, transmite Mediafax. Precizarile vin dupa ce duminica au avut loc proteste in judetul Arad fata de explorarea gazelor de sist in perimetrul de la Curtici.

Panfora Oil & Gas precizeaza intr-un comunicat de presa ca este gata sa semneze angajamente juridice cu comunitatile, care sa ateste ca nu va efectua operatiuni legate de gaze de sist.

"Panfora Oil & Gas reafirma ca nu va explora si nu va exploata gaze de sist in perimetrul Ex-6 Curtici si repeta invitatia de a semna angajamente juridice cu toate partile interesate", a precizat sursa citata.

Compania continua campania de informare, pentru a consolida relatia cu comunitatile din judetul Arad, in localitatile care fac parte din perimetrul EX-6, astfel ca a inceput sa distribuie pliante informative, pentru a reconfirma ca nu intentioneaza sa desfasoare niciun fel de operatiuni legate de gaze de sist.

"Dorim sa ii reasiguram pe toti locuitorii din zona ca vrem sa construim o relatie pe termen lung, benefica ambelor parti, impreuna cu comunitatile din judetul Arad. Dupa cum am spus inca de anul trecut, nu am planificat si nu vom efectua niciun fel de operatiuni legate de gaze de sist in perimetrul EX-6 Curtici si nu vom explora si nici exploata gaze de sist in nicio zona a acestui perimetru, nici prin fracturare hidraulica si nici prin vreo alta tehnologie. Suntem disponibili si vom semna angajamente juridice in acest sens cu toate partile interesate, pentru a incredinta pe oricine de bunele noastre intentii", a declarat Gabor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas.

Compania subliniaza ca va utiliza, pe intreaga durata a acordului de concesiune, doar tehnologii traditionale. Nu vor fi utilizate metode ca fracturarea hidraulica sau forajul orizontal.

"Dupa cum s-a demonstrat in multe zone din judetul Arad - Pecica, Turnu, Pereg, activitatile de explorare si productie de petrol si gaze conventionale pot co-exista cu cele agricole in cele mai bune conditii. Mai mult decat atat, operatiunile petroliere au sprijinit dezvoltarea zonelor respective. Este important de subliniat ca nu vor fi afectate nici sanatatea oamenilor si nici drepturile de proprietate ale acestora", a precizat sursa citata.

In privinta folosirii terenurilor, Panfora Oil & Gas reafirma ca va respecta in totalitate legislatia din Romania. Terenurile vor ramane ale proprietarilor.

"Legislatia din Romania acorda titularului acordului de concesiune drept de servitute asupra terenurilor, iar detinatorii acestora primesc sume de bani in acest sens. Aceste prevederi asigura accesul pe terenuri pe durata masuratorilor, care dureaza cateva zile pentru fiecare proprietar, in functie de marimea terenului", se mai arata in comunicat.

Toate operatiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul sa le deruleze sunt detaliate in acordul de concesiune si in programul de lucrari, documente semnate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevanta din Romania in domeniul resurselor naturale. Aceste documente arata fara dubiu ca nu exista niciun angajament si nicio obligatie pentru explorarea de resurse neconventionale, cum sunt gazele de sist, iar ANRM a confirmat acest lucru in repetate randuri, mentioneaza compania.

Circa 2.000 de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, la Arad, la un protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, oamenii acuzand ca, sub pretextul autorizatiilor obtinute pentru resurse conventionale, companiile cauta gaze de sist.

Unii dintre participantii la protest au declarat ca temerea cea mai mare care i-a determinat sa vina la actiune este aceea ca firmele care au obtinut autorizatii pentru explorarea resurselor conventionale - gaze naturale si petrol - se folosesc de acestea pentru a cauta gaze de sist in Campia de Vest si in perimetrul orasului Curtici.