Rusia a afirmat miercuri ca este aproape de semnarea unui acord cu China privind vanzarea de gaze naturale, un contract negociat de multa vreme care i-ar permite presedintelui Vladimir Putin sa arate ca sanctiunile occidentale care au urmat crizei din Crimeea nu pot izola Moscova, scrie Reuters.

Rusia spera sa semneze acest acord, negociat de cel putin zece ani, in cadrul vizitei pe care Vladimir Putin o va efectua la Beijing luna viitoare.

Deocamdata, nu exista comentarii din partea Chinei, a carei pozitie de negociere a fost intarita de amenintarile cu noi sanctiuni impotriva Rusiei din partea tarilor occidentale.

In conditiile in care discutiile dintre Gazprom si oficiali chinezi continua in China, Arkady Dvorkovici, ministru adjunct, a afirmat ca cele doua tari au in vedere constructia unui gazoduct cu o capacitate de 38 miliarde metri cubi de gaze pe an.

"In ceea ce priveste contractul pentru gazul Gazprom, partile sunt aproape de un acord ... singura problema care ramane este pretul", este citat acesta de agentia Itar-Tass. "Speram cu adevarat ca acest contract va fi semnat in mai".

Gazprom a precizat ca au existat progrese in ceea ce priveste discutiile legate pretul pe care China urmeaza sa-l plateasca si se asteapta ca acordul sa fie in vigoare pana la finele lui 2014.

Surse din industrie au precizat ianintea acestei ultime runde de negocieri ca Gazprom ar putea incerca sa ajunga la un acord propunand un pret mai mic in schimbul unor plati in avans de miliarde de dolari.

Acest acord ar permite Gazprom sa-si reduca dependenta de exporturile catre Europa.