Rusia intentioneaza sa-si respecte obligatiile legate de livrarile de gaze catre tarile europene, fara a putea insa garanta tranzitul pe teritoriul ucrainean, a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin, citat de AFP.

"Garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Problema nu se pune la noi. Problema este garantarea tranzitului prin Ucraina", a spus Putin, in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.

Intr-o scrisoare adresata catre 18 lideri europeni, printre care si Romaniei si publicata joi, Vladimir Putin a afirmat ca Rusia ar putea stopa livrarile de gaze catre Ucraina daca aceasta tara nu isi achita datoria si nu isi rezolva problemele financiare.

Vineri, Comisia Europeana a replicat precizand ca refuza politizarea chestiunilor energetice si afirmand ca asteapta de la furnizorii sau "respectarea angajamentelor".

Kievul, care refuza majorarea cu 80% a pretului gazelor aplicata de Moscova incepand cu 1 aprilie, a incetat orice plata catre grupul Gazprom atat in ceea ce priveste noile livrari cat si datoria acumulata anterior, care se ridica, potrivit Rusiei, la 2,2 miliarde de dolari.

Vladimir Putin a reafirmat vineri ca aceasta situatie este "inacceptabila" si a cerut negocieri "cat mai curand posibil" intre Rusia si UE pentru a rezolva problemele economiei ucrainene, in pragul falimentului si in asteptarea unei transe de credit promise de Fondul Monetar International si de tarile occidentale.

Presedintele rus a subliniat ca Gazprom ar putea trece la un sistem de plata anticipata, care risca sa se traduca pur si simplu prin stoparea exporturilor in cazul in care Kievul persista in refuzul de a plati.

"Nu avem intentia si nu ne pregatim sa oprim gazele catre Ucraina. Dar, in virtutea contractului semnat, in vigoare din 2009, si pe care nimeni nu l-a anulat, Gazprom are dreptul, si asta propune guvernul, sa treaca la un sistem de plata anticipata", a insistat presedintele rus.

"Nici chiar o societate atat de mare ca Gazprom nu isi poate asuma sarcina de a subventiona economia ucraineana", a adaugat el.

Aproximativ 13% din gazul consumat in Uniunea Europeana tranziteaza teritoriul ucrainean.