Ministrul Energiei si reprezentantii SOCAR din Azerbaijan se intalnesc luni cu autoritatile romane, la invitatia oficiala a premierului Victor Ponta, pentru a discuta despre relatiile economice bilaterale, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere. Cele mai importante subiece sunt legate de perspectivele proiectului Agri, oportunitatile de investitii pe piata din Romania si dezvoltarea proiectelor azero-romane in domeniul economic.

UPDATE Primul ministru Victor Ponta i-a primit luni, la Palatul Victoria, pe ministrul Energiei din Azerbaijan însoțit de conducerea companiei Socar, se arata intr-un comunicat al Guvernului. La întâlnire au participat ministrul Economiei, Constantin Niță, și ambasadorul Republicii Azerbaijan, la București. Cei prezenti la intalnire au discutat despre realizarea proiectului de transport al gazelor naturale AGRI, dezvoltarea investițiilor în sectorul produselor petroliere, achiziția de utilaj petrolier din România.

"De asemenea, primul-ministru român a subliniat importanța diversificării aprovizionării cu gaze a Europei și a încurajat dezvoltarea în continuare a proiectelor din coridorul sudic ce leagă resursele din zona Caspică de sud-estul Europei", se mai arata in comunicat.

Delegatia azera este formata din: Natiq Aliyev - ministrul Energiei, Rovnag Abdullayev - presedintele companiei SOCAR, Elshad Nassirov - vicepresedinte SOCAR, Murad Heydarov - consilierul presedintelui SOCAR, Hamza Karimov - CEO SOCAR Romania, Vitaliy Baylarbayov - membru in bordul proiectului Agri si Rauf Hasanov - consilier al ministrului Energiei.

Oficialii din Azerbaijan vor avea o intrevedere cu primul-ministru, Victor Ponta, privind cooperarea dintre cele doua tari. Delegatia va mai discuta cu: ministrul Economiei, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, dar si cu presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

La intalnire vor participa si reprezentanti ai unor companii romanesti si vor fi abordate modalitati de colaborare pe piata azera de energie, dar si pe alte piete externe.

"Europa are parte de numeroase provocari legate de diversificarea surselor de aprovizionare pentru asigurarea securitatii energetice, mentinerea competitivitatii industriei si economiei si dezvoltarea infrastructurii", a declarat Rovnag Abdullayev, presedinte SOCAR

"SOCAR a investit peste 50 de milioane de euro in Romania si a creat peste 320 de locuri de munca", a spus la randul sau Hamza Karimov, CEO SOCAR Romania.

SOCAR Romania este reprezentanta companiei petroliere si de gaze naturale detinuta de statul Azerbaijan (The State Oil Company of Azerbaijan Republic), companie renumita la nivel mondial pentru activitateasa de productie de petrol si gaze naturale. Din anul 2011, compania s-a implicat in Romania prin SOCAR Petroleum S.A. si in crearea unei retele de benzinarii la nivel national. Astfel, compania detine in prezent o retea de 27 de statii de alimentare.