Nuclearelectrica a prelungit valabilitatea scrisorii de intentie semnata cu o companie chineza pentru Reactoarele 3 si 4
"Prelungirea duratei de valabilitate a Scrisorii de Intentie confirma interesul China General Nuclear Power Corporation pentru Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, dar si fezabilitatea tehnica si economica a proiectului", a declarat Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.
Prin Scrisoarea de Intentie semnata intre cele doua parti se stabileste cadrul de cooperare privind dezvoltarea proiectului, mai afirma Nuclearelectrica.
In domeniul energiei nucleare au fost semnate in luna noiembrie 2013 doua documente: un memorandum de intelegere intre Departamentul pentru Energie din Romania si Administratia Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare si o Scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN). Cel dintre Nuclearelectrica si CGN se refera la constructia Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.
Aceasta companie este fosta "Guandong" care s-a aratat interesata de reactoarele 3 si 4 inca din 2011. In 2011, se ajunsese chiar la un acord de confidentialitate privind accesul companiei chineze la documentatia proiectului privind construirea reactoarelor. Au fost cateva discutii chiar si in perioada guvernarii Boc, dar toate negocierile s-au blocat in momentul in care chinezii au incercat sa-si impuna conditiile. Una dintre ele, poate cea mai importanta, era utilizarea propriei tehnologii, nu cea candadiana (CANDU), agreata atat de autoritatile romane, cat si de Comisia Europeana.
In vara anului trecut, in timpul vizitei sale in China, premierul Victor Ponta a scapat o declaratie despre investitorul chinez care ar urma sa vina cu propria tehnologie. "Pot sa spun direct: orice companie, nu doar compania chineza, daca ar fi si o companie europeana si ar fi vorba de aceleasi conditii, da, suntem dispusi sa dam pachetul majoritar. In momentul in care le cerem sa vina cu finantarea, cu tehnologia de constructie, nu vine nimeni sa-ti dea si bani si tehnologii si totusi sa ramai stapan", a spus Ponta in timpul vizitei sale in China. Cateva zile mai tarziu, Ponta sustinea ca este o dezinformare faptul ca firma chineza ar urma sa utilizeze propria tehnologie. "Romania nu poate construi la Cernavoda decat pe tehologie Candu, ca asa avem licenta de la Comisia Europeana si nu se poate altceva", a spus Ponta in cadrul prezentarii din luna iulie a planului national de investitii strategice.
Ulterior, mai multi oficiali romani au afirmat ca cele doua reactoare vor fi construite cu tehnologie CANDU. De altfel, compania candiana Candu Energy (subsidiara a SNC Lavalin) a semnat un memorandum de intelegere cu China Nuclear Power Engineering Company (subsidiara a General Nuclear Power Corporation - CGN). Memorandumul intre compania chineza si cea canadiana a fost semnat "pentru o posibila colaborare viitoare", spuneau in luna decembrie 2013 reprezenantii Candu Energy, compania canadiana care detine in acest moment tehnologia Candu - cea utilizata deja la reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda.
De altfel, si China incepe sa renunte la construirea de reactoare nucleare cu propria tehnologie, orientandu-se catre cea din SUA. In partea de est a Chinei vor fi puse in aplicare proiecte de construire a unor centrale nucleare care sa le inlocuiasca pe cele pe carbune mult mai poluante, informeaza WantChinaTimes.com. In cazul noilor reactoare va fi utilizata o tehnologie din generatia a treia din Statele Unite ale Americii.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Mai participa Nuclearelectrica cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarniţa, compania de proiect care ar urma să construiscă hidrocentrala Tarniţa ???
Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist, iar investiția este evaluată la 1,1 miliarde de euro !!!
Cum ramane cu ''Cablu de interconectare submarin 400 Kv România - Turcia'' şi participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC România - Turcia ???