South Stream va avea punctul terminus european in Austria, la Baumgarten, potrivit unui memorandum de intelegere semnat marti de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si directorul general al OMV, Gerhard Roiss, referitor la constructia tronsonului austriac al gazoductului, relateaza Mediafax.

Semnarea memorandumului a avut loc la sfarsitul unei intalniri a liderilor celor doua companii, la sediul central al Gazprom, se arata intr-un comunicat al OMV.

In memorandum se afirma intentia partilor de constructie a tronsonului austriac al gazoductului South Stream, care va avea o capacitate anuala de transport de 32 de miliarde de metri cubi de gaze si punctul terminus la Baumgarten, in Austria, venind dinspre Bulgaria, Serbia si Ungaria.

Toate autorizatiile de constructie urmeaza sa fie obtinute pana la sfarsitul lui 2015, primele livrari de gaze sunt asteptate in 2017, finalizarea lucrarilor la tronsonul austriac fiind programata pentru ianuarie 2018.

"Necesitatea constructiei si beneficiile aduse de proiectul South Stream sunt evidente. Proiectul South Stream are rolul de a creste securitatea energetica a consumatorilor europeni, care a fost intotdeauna o prioritate pentru Gazprom. Este de remarcat faptul ca Gazprom si OMV au stabilit deja o baza legala internationala pentru implementarea proiectului, printr-un acord interguvernamental intre Rusia si Austria semnat in aprilie 2010", afirma Alexey Miller in comunicat.

Seful OMV, Gerhard Roiss, a aratat la randul sau ca memorandumul este un pas important pentru cresterea semnificativa a securitatii aprovizionarii cu gaze a Austriei si va mari rolul Baumgarten ca centru major pentru aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale si de Est.

"Parteneriatul nostru de aproape 50 de ani cu Gazprom a contribuit la acest pas de succes, pentru diversificarea rutelor de aprovizionare cu energie a Europei", a spus Roiss.

Seful OMV i-a inmanat lui Miller o scrisoare din partea ministrul Economiei al Austriei, Reinhold Mitterlehner, in care acesta isi exprima sprijinul pentru eforturile celor doua parti in vederea implementarii proiectului South Stream pe teritoriul austriac.

Memorandumul se mai refera la participarea Gazprom la platforma electronica de tranzactionare a gazelor Central European Gas Hub, cea mai importanta din Europa Centrala, si prevede asigurarea de catre OMV a unor capacitati de stocare a gazelor pentru Gazprom in Austria, contribuind la securitatea aprovizionarii cu gaze a tarii, se arata in comunicat.

Actionarii Central European Gas Hub sunt OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) si Slovak Eustream (15%).

Uniunea Europeana a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca nu mai considera South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie fara caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului.

Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienti ai gazelor rusesti, importand anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, usor peste consumul anual al Romaniei.

Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export catre Europa. In prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vandut in Europa trece prin Ucraina.

In decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut tarilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, sa renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel incat sa respecte legislatia comunitara.

Disputele dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze catre Europa, cel mai recent la inceputul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat intre timp, in urma schimbarii regimului de la Kiev, a anexarii Crimeei de catre Rusia si a violen'elor din estul Ucrainei.