Grupul francez Total a semmat recent un acord cu gigantul petrolier rus Lukoil pentru exploatarea zacamantului de sisturi bituminoase Bazhenov din vestul Siberiei, investitie de 120-150 milioane de dolari. La randul sau, grupul american ExxonMobil nu intentioneaza sa renunte la proiectul petrolier din insula ruseasca Sahalin. Nu sunt singurele companiile occidentale care nu intentioneaza sa se retraga din Rusia, in pofida sanctiunilor impuse de SUA si UE pe fondul implicarii in criza din Ucraina, determinandu-l pe liderul de la Kremlin sa se declare recunoscator pentru pragmatismul lor.

Lukoil si grupul francez Total au semnat acordul pentru o asociatie mixta, in care partea ruseasca detine 51%, pentru exploatarea zacamantului de sisturi bituminoase Bazhenov din vestul Siberiei, a declarat vineri CEO-ul Lukoil Vagit Alekperov, in cadrul Forumului Economic International de la Sankt Petersburg, potrivit Itar-Tass.

Alekperov sustine ca desi Lukoil detine 51% din asociatie, deciziile vor fi luate pe baza paritara.

In cadrul aceluiasi forum, guvernatorul regiunii Sahalin, Alexander Khoroshavin, a anuntat ca ExxonMobil (SUA) isi pastreaza participarea in proiectul petrolier si gazeifer Sakhalin-1. Declaratia a venit dupa ce in prima parte a lunii mai surse anonime declarasera pentru Itar-Tass ca firma americana ia in considerare posibilitatea de a-si vinde partea din proiect in cazul in care SUA extinde sanctiunile impotriva Moscovei.

La acea vreme ExxonMobil a iesit spunand ca nu intentioneaza sa se retraga din proiectul petrolier, negand zvonurile, potrivit Reuters.

Un alt proiect ruso-american care urmeaza sa fie demarat in curand a fost incheiat intre compania rusa de telefonie Rostelecom, controlata de stat, si IBM East Europe/Asia Ltd., unitatea a corporatiei americane de tehnologie si consultanta IBM.

Rostelecom a anuntat vineri ca acordul a fost semnat in cadrul Forumului Economic International de la Sankt Petersburg si presupune infiintarea unui centru IT de date si analize care sa dezvolte compania ruseasca.

Potrivit Reuters, presedintele rus Vladimir Putin le-a multumit vineri companiilor occidentale, declarandu-se recunoscator pentru atitudinea pragmatica a afacerilor europene vizavi de Rusia.

Companii-gigant din Europa si SUA au incercat, pe parcursul crizei din Ucraina, sa faca lobby pe langa guvernele tarilor lor pentru a nu extinde sanctiunile impotriva Rusiei, de teama ca interesele lor economice ar putea fi afectate.

Gigantul petrolier britanic British Petroleum (BP), compania energetica italiana Eni si nemtii de la BASF - companie cu activitati preponderent in industria chimica, se numara printre companiile care incearca sa convinga Guvernele tarilor lor sa nu extinda sanctiunile economice impotriva Rusiei, scria Financial Times pe 17 aprilie, citat de Itar Tass. "Decizia Europei de a impune sanctiuni dure Moscovei se loveste de lobby-ul marilor companii, care se tem ca eventualele represalii din partea Moscovei le-ar costa scump", noteaza Financial Times.

New York Times scria la sfarsitul lunii aprilie ca, dupa escaladarea tensiunilor din Ucraina si avertizarile unei noi runde de sanctiuni impuse Rusiei, Moscova si aliatii sai din sectorul privat european desfasoara o campanie separata pentru a se asigura ca isi pot mentine legaturile economice stranse si de lunga durata, chiar si in cazul in care Kremlinul ordona noi actiuni militare. Printre companiile care fac lobby pentru sanctiuni minimale se numara OMV, Wintershall si Siemens.