Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, exclude posibilitatea ca in urma exploatarii, gazele din Marea Neagra sa iasa din tara prin gazoductul rus South Stream, asa cum s-a speculat in ultima perioada. "Este exclus. Recent s-a semnat exista un acord scris cu Exxon si cu Petrom, potrivit caruia, gazele ce vor fi produse in Marea Neagra sa intre in sistemul de transport romanesc, vor intra in conductele Transgaz", a declarat Razvan Nicolescu intr-un inverviu acordat HotNews.ro.

Razvan Nicolescu in studioul HotNewsFoto: Hotnews

"Nu stiu ce acord are OMV din Austria (n.red. cu gigantul rus Gazprom). In Romania opereaza Petrom si Exxon Mobil. OMV din Austria este actionar la Petrom unde suntem si noi actionari minoritari. Avem o intelegere scrisa conform careia gazele din Marea Neagra intra in sistemul de transport romanesc. Mai multe detalii nu va pot da", a adaugat ministrul fiind intrebat daca acest acord dintre Transgaz, Petrom si Exxon Mobil ar putea fi mai puternic decat o eventuala intelegere intre OMV si Gazprom.

Zilele trecute a circulat informatia potrivit careia gazele din Marea Neagra vor fi exportate, din momentul in care va incepe exploatarea lor, prin gazoductul rus South Stream. Aceasta in conditiile in care OMV a convenit cu Gazprom extinderea gazoductului pana in Austria. La sfarsitul lunii aprilie, a fost semnat un memorandum de intelegere intre directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si directorul general al OMV, Gerhard Roiss, referitor la constructia tronsonului austriac al gazoductului. Potrivit memorandumului, South Stream va avea punctul terminus european in Austria, la Baumgarten.

Consortiul ExxonMobil si OMV Petrom sunt in faza de explorare a unor perimetre din Marea Neagra, existand indicii privind existenta unor cantitati mari de gaze care ar putea fi exploatate.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a vedea interviul integral