Ministrul economiei Constantin Nita considera ca trebuie cautata o solutie astfel incat marii consumatori de gaze sa fie sprijiniti. "Convergenta pretului la gazele naturale s-a realizat deja, dar pentru unii pretul este prea mare si nu se mai pot incadra pe piata cu pretul produselor. Trebuie cautata o solutie, suntem in discutii si cu marii consumatori si cu producatorii", a spus Nita in cadrul in cadrul conferintei Energy Investors Summit.

Practic, ar fi o noua forma de sprijin pentru marii consumatori, chiar daca acestia au mai beneficiat in acest an de un ajutor din partea Guvernului. In luna martie, Guvernul a adoptat un pachet de masuri de sprijin special pentru acestia. Principalul beneficiar este InterAgro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Ioan Niculae, patronul InterAgro, a facut presiuni constante la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale. Pana la urma, Guvernul i-a intins o mana de ajutor in asa fel incat InterAgro sa poata negocia cu OMV Petrom si Romgaz contracte mai avantajoase, conditia fiind ca pretul sa nu fie mai mic de 72 lei/MWh (230 dolari/mia de metri cubi). Imediat dupa aprobarea actului normativ mai mult decat generos, InterAgro s-a declarat satisfacut. Insa, bucuria nu a tinut prea mult deoarece producatorii nu vor sa-i dea gaze la pretul minim, ci cu 17 lei/Mwh mai mult. Atunci, Ioan Niculae a inceput o noua serie de presiuni, spunand ba ca se duce la Gazprom care e "mai flexibil", ba ca inchide toate combinatele. Cea cu inchiderea activitatii care ar duce la pierderea a mii de locuri de munca este o amenintare pe care o foloseste ori de cate ori are nevoie, de vreo 10 ani. Fiind companie privata, cu OMV Petrom presiunile de acest fel nu au prea mare efect. Cu Romgaz sunt alte probleme: un dosar la DIICOT si niste datorii neachitate.

Pentru mai multe amanunte citeste Razboi intre cel mai bogat roman si cei mai mari producatori de gaze din Romania. O poveste despre combinate chimice, Guvern, datorii, dosare penale, companii romanesti de gaze si Gazprom