Lituania a impus marti o amenda de 35,7 milioane de euro gigantului rus Gazprom, pentru incalcarea regulilor concurentei, dupa blocarea unei tranzactii in aceasta fosta republica sovietica, scrie AFP.

Aceasta decizie vine in conditiile in care Comisia Europeana este pe punctul de a incheia o ancheta oficiala impotriva Gazprom, pe care o acuza ca ingradeste concurenta si manipuleaza preturile in mai multe tari din Europa centrala si de est.

Oficiul lituanian pentru concurenta a impus aceasta amenda dupa ce a decis ca Gazprom a blocat de maniera ilegala posibilitatea unei societati publice de electricitate, Lietuvos Energijos Gamyba, de a incheia un acord de schimb swap cu un alt furnizor care propunea gaz la un pret mai putin ridicat, in perioada 2013-2015.

Aceasta actiune a "antrenat consecinte negative pentru consumatorii lituanieni de electricitate", a precizat oficiul, intr-un comunicat publicat marti.

Statul lituanian a spart monopolul Gazprom in aceasta republica baltica preluand la finele lui mai controlul asupra distribuitorului national de gaze, Lietuvos Dujos, dupa ce a cumparat 38,9% din actiunile germanilor de la EON. Aceasta tranzactie a adus Gazprom in pozitia de actionar minoritar.

Pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare, tara baltica de 3 milioane de locuitori care importa tot gazul consumat din Rusia vrea sa definitiveze in acest an constructia pe litoralul Balticii a unui terminal de gaz natural lichefiat si cauta furnizori.

Tot in mai, Lietuvos Dujos a obtinut de la Gazprom o "reducere semnificativa" a pretului gazului livrat.