Statul trebuie sa obtina minim 435 milioane de euro in urma procesului de subscriere a actiunilor Electrica. Aceasta este limita necesara pentru ca pachetul de 51% de la Electrica sa poata fi listat de bursa, a anuntat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, la finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobata o Hotarare de Guvern privind privatizarea companiei energetice. Hotararea de Guvern prevede o limita de pret pentru listare intre 11 lei/actiune (minim) si 13,5 lei/actiune (maxim).

"Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut pe piata din Romania. Daca mergem pe minim, dar sigur ne dorim sa depasim acest minim, societatea poate sa obtina, se va lista numai daca va obtine minim aproximativ 435 de milioane de euro. Este o dovada de curaj sa incercam 51% listare pe piata de capital. Probabil vom avea cea mai mare listare. De asemenea, este o dovada si un angajament de a asigura transparentizarea companiilor de stat si o dovada ca statul este dispus sa continue privatizarile la un pret corect. Am mai stabilit si transele- 85% vor viza investitorii institutionali, in timp ce pentru cei de retail procentul este de 15%, dar care poate sa creasca pana la 22% daca va exista interes din partea investitorilor mici de retail", a spus Razvan Nicolescu.

"Electrica deruleaza un tip de activitati reglementat, are un venit cert aprobat de ANRE, o marja de profit care se ridcia la nivelul companiilor similare. Este o investitie sigura", a mai spus Nicolescu.

Acesta a precizat ca in cateva zile va incepe un road-show la Londra in vederea promovarii listarii Electrica. "Dorim sa incheiem acest proces in jurul datei de 26 iunie", a spus Nicolescu.

Acesta a mai afirmat ca data listarii efective va fi la inceputul lunii iulie, 3 iulie.

Micii investitori vor putea achizitiona intre 250 si 1.000 de actiuni garantat, urmand ca cei care cumpara peste 1.000 de actiuni sa primeasca prorata in functie de gradul de subscriere. De asemenea, vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpara intre 1.000 si 20.000 de actiuni in prima saptamana.