Guvernul a adoptat miecuri o Hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari. Nu este prima masura a Guvernului care favorizeaza marii consumatori industriali de energie. Initiativa apartine Ministerului Economiei. Potrivit unui comunicat al acestuia, bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.

  • UPDATE Ministerul Economiei revine cu o precizare prin care spune ca "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat" pentru ajutorul de stat, fara a spune de unde va fi luata suma de 750 milioane euro. "Pentru instituirea Schemei de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilita de ANRE", se arata in precizare. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, suma NU va fi suportata de producatorii de energie regenerabila.
  • De altfel, chiar in comunicatul initial al Ministerului Economiei se arata clar ca "bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro". Fiind "ajutor de stat", statul este cel care suporta sprijinul.

Actul normativ va intra in vigoare abia dupa ce va fi primit un aviz din partea Comisiei Europene, a declarat ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, la finalul sedintei de Guvern.

Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro intensitatea operatorilor economici:

  • 85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%
  • 60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%
  • 40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014, dupa aprobarea Notificarii acesteia de catre Comisia Europeana. Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat in temeiul prezentei hotarari este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Autoritatea responsabila de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

"Masura va avea ca efect stabilizarea activitatii industriale si asigurarea premiselor pentru noi investitii, crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea eficientei energetice. Din 2011, cand a fost introdusa schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, productia de energie regenerabila a cunoscut o crestere exploziva in Romania datorita schemei de sprijin foarte generoase. Consumatorii finali insa s-au confruntat in aceasta perioada cu costuri in crestere ale energiei electrice. Consecintele acestor cresteri de preturi sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitandu-le competitivitatea pe piata interna europeana si, mai ales, afectandu-le pozitia pe piata concurentiala mondiala", a declarat ministrul economiei, Constantin Nita, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Acesta sustine ca a propus Guvernului adoptarea acestor masuri pentru evitarea riscului de relocare a unor companii electrointensive, risc care induce efecte negative atat in plan social, cat si in intreaga economie nationala.

"Industria electrointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este si cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect aproximativ 1.500.000", se mai arata in comunicatul de presa.

La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu doua-trei luni, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori.