UPDATE Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica, favorizati fiind Alro si ArcelorMittal/ Vor fi alocate de la buget 750 milioane euro pentru sprijinul consumatorilor industriali

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 11 iunie 2014, 15:55 Economie | Energie


Guvernul a adoptat miecuri o Hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari. Nu este prima masura a Guvernului care favorizeaza marii consumatori industriali de energie. Initiativa apartine Ministerului Economiei. Potrivit unui comunicat al acestuia, bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.

 • UPDATE Ministerul Economiei revine cu o precizare prin care spune ca "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat" pentru ajutorul de stat, fara a spune de unde va fi luata suma de 750 milioane euro. "Pentru instituirea Schemei de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilita de ANRE", se arata in precizare. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, suma NU va fi suportata de producatorii de energie regenerabila.
 • De altfel, chiar in comunicatul initial al Ministerului Economiei se arata clar ca "bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro". Fiind "ajutor de stat", statul este cel care suporta sprijinul.

Actul normativ va intra in vigoare abia dupa ce va fi primit un aviz din partea Comisiei Europene, a declarat ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, la finalul sedintei de Guvern.

Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro intensitatea operatorilor economici:
 • 85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%
 • 60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%
 • 40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.
Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014, dupa aprobarea Notificarii acesteia de catre Comisia Europeana. Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat in temeiul prezentei hotarari este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Autoritatea responsabila de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

"Masura va avea ca efect stabilizarea activitatii industriale si asigurarea premiselor pentru noi investitii, crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea eficientei energetice. Din 2011, cand a fost introdusa schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, productia de energie regenerabila a cunoscut o crestere exploziva in Romania datorita schemei de sprijin foarte generoase. Consumatorii finali insa s-au confruntat in aceasta perioada cu costuri in crestere ale energiei electrice. Consecintele acestor cresteri de preturi sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitandu-le competitivitatea pe piata interna europeana si, mai ales, afectandu-le pozitia pe piata concurentiala mondiala", a declarat ministrul economiei, Constantin Nita, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Acesta sustine ca a propus Guvernului adoptarea acestor masuri pentru evitarea riscului de relocare a unor companii electrointensive, risc care induce efecte negative atat in plan social, cat si in intreaga economie nationala.

"Industria electrointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este si cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect aproximativ 1.500.000", se mai arata in comunicatul de presa.

La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu doua-trei luni, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6122 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Miky Mouse in actiune " doctoricesca " ? (Miercuri, 11 iunie 2014, 16:31)

  Plagarus [utilizator]

  Duapa spolierea consumatorilor casnici, " doctorul " panseaza angajatorii ?
  • -1 (1 vot)    
   mai nene (Joi, 12 iunie 2014, 6:47)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   nu-mi dau seama cum poate femeia asta doar din posete, pantofi taioruri, fuste si rochii sa scoata o natie la inaintare pe forumuri si la votare.
  • +1 (1 vot)    
   Nu numai (Joi, 12 iunie 2014, 12:27)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   ca-i panseaza , ci continua spolierea consumatorilor casnici, caci acestia vor plati cadourile lui Ponta catre cei cu care e in tot felul de cardasii necurate.
 • +19 (19 voturi)    
  Mirabolos (Miercuri, 11 iunie 2014, 17:08)

  kralizec [utilizator]

  Deci prostii marunti, adica noi astia cconsumatori mici, platim dublu Taxa de cogenerare iar aia mari sunt scutiti.
  Bravo Ponta! Mai poti? Mai ai si alte cadouri de facut?
  Pe cand o noua taxa?
 • +14 (18 voturi)    
  Socialism? Nu, frate, capitalism feroce! (Miercuri, 11 iunie 2014, 17:15)

  Wasile [utilizator]

  Băi, nu știu ce să mai cred de guvernul ăsta. Este socialist, dar cade în plasa lobby-urilor marilor companii și acordă facilități pentru marii bogați?

  Există o singură linie de gândire care explică paradoxul ăsta: incompetența / corupția.

  Dacă impactul scăderii CAS cu 5% ajuta TOATE amărâtele de firme din țara asta care angajează toți amărâții de români, această măsură cu ieftinirea electricității ajută 300 de firme ale top 100 români bogați... Și scăderea CAS costa 600 milioane euro, nu 750 precum electricitatea.
  • +14 (14 voturi)    
   Capitalism feroce ?! (Miercuri, 11 iunie 2014, 18:27)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   Nicidecum ci bataie de joc socialista !
   Doar socialistii isi permit tot felul de magarii pe banii contribuabililor, inclusiv spre propriul buzunar.

   Inainte vreme se spunea - turcul plateste !
   Acum se spune - prostul voteaza si plateste !
  • +1 (1 vot)    
   Acesta nu este capitalism, (Joi, 12 iunie 2014, 12:34)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   este MAFIE!!!!!!! Capitalismul adevarat are niste reguli, chiar daca sunt dure. Si are si niste valori. Aici e vorba de HOTI, nu de oameni de afaceri.
 • +12 (12 voturi)    
  Votati-l pe Ponta !!!va lasa sigur in fundul /// gol !!! (Miercuri, 11 iunie 2014, 17:20)

  andreesanu [utilizator]

  Romani votati-va calaii,votati-va pe cei care va fura ,votati-va pe cei care va lasa pe drumuri !!!.
  ///
  • +1 (1 vot)    
   ehhhh (Joi, 12 iunie 2014, 7:40)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   nu va lasa chiar in fundul gol va va promite salarii, pensii, ajutoare sociale, pomeni, la alegere...ce vreti voi aia o sa va dea
  • +1 (1 vot)    
   Din pacate (Joi, 12 iunie 2014, 12:38)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   cei care voteaza nu citesc Hotnews si comentariile noastre, ci se uita la televizor, la Gadea si la Capatos.
 • +9 (9 voturi)    
  Pai (Miercuri, 11 iunie 2014, 17:37)

  Euunul [utilizator]

  Ar trebui sa nu mai cumpere - nu sa nu le mai plateasca. Pai le cumpara si cine le plateste in locul lor? Bugetul? Adica consumatorul final......!
  Dezastru e numele tau!
  • +6 (6 voturi)    
   da, asa e - dar (Miercuri, 11 iunie 2014, 22:54)

   ernst [utilizator] i-a raspuns lui Euunul

   in principiu asa e cum zpuneti -- si chiar asa va fi probabil: pt utilizatorii calificati in schema, distrinuitorii nu vor trebui sa achizitioneze certificate. trebuie socotit insa ce impact are asupra schemei -- pt ca ANRE socoteste an de an cota de certificate verzi per MWh livrat, ce trebuie achizitionate de distribuitori [avand in vedere tinta de energie regenerabila ce trebuie suportata prin schema si consumul final]. in consecinta, ANRE va calcula [dupa scoaterea Alro&Arcelor din schema] o cota mai mare. deci platim noi, astilaltii care nu suntem energetic intensivi. De aia e ajutor de stat [deci abuzeaza principiile concurentei]. naiba stie daca CE va aproba asa ceva -- e cam galagie in privinta politicilor energetice prin continent. In esenta e greu de inghitit galusca, dar cine stie...
 • +11 (11 voturi)    
  patetic (Miercuri, 11 iunie 2014, 19:11)

  Aliasss1 [utilizator]

  "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat" pentru ajutorul de stat
 • +8 (8 voturi)    
  Concurenta? (Miercuri, 11 iunie 2014, 19:12)

  cinic [utilizator]

  Se distorsioneaza piata: nu esti pe lista lui Ponta, ai energie scumpa. Va fi infringment de la UE
 • +3 (3 voturi)    
  Nesimtire! (Miercuri, 11 iunie 2014, 20:53)

  Mihai8711 [utilizator]

  Frumos si original simultan.
  Un pic de rusine pentru guvern nu strica, mai ales ca cei care le dau ''figurile" (mai specific:fiecare parlamentar si mebru al guvernului Romaniei isi trag spuza pe spatele romanului obisnuit sau "ordinar" pentru ei)
 • +8 (8 voturi)    
  Haha (Miercuri, 11 iunie 2014, 22:10)

  naenae [utilizator]

  Stati asa nu mai tineti minte linsajul de la a3 de acum 2-3 ani? Cand o dadeau ca base lua spaga de la alro sa le dea energie ieftina?? Na ca si cumetrii astia iau aceeasi masuri ce sa intelegem de aici?
 • +6 (6 voturi)    
  ce-i asta? (Joi, 12 iunie 2014, 2:24)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  daca as avea si eu o fabricuta de ce sa nu primesc curent mai ieftin? de ce sunt favorizati unii producatori in dauna altora? nu vorbesc aici de faptul ca se platesc bani de la buget pt producatori privati, sa zicem ca e o masura sa sprijine industria, dar atunci s-o faca echitabil pentru toata industria nu doar pt cateva firme
 • +4 (4 voturi)    
  Putin ii ofera lui Ponta dragoste pe bani multi! (Joi, 12 iunie 2014, 4:12)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ponta a decis sa ajute firma ALRO cu bani rezultatit din taxele si impozitele platite de populatie (inclusiv de cei cu salarii de mizerie).
  ALRO este o companie aflata in proprietatea unor rusi.
  ALRO consuma o cantitate enorma de energie electrica, produsa din rezerva nationala de gaz metan (o secatuim accelerat!)si din gazele importate de la rusi (GAZPROM), cu un cost mult mai mare decat cel cu care rusii vand gaze tarilor bogate din vest.
  Aluminiul produs de ALRO se exporta in proportie de 70-80%. Banii incasati sunt trimisi de proprietari in banci din strainatate (probabil si in unele rusesti).
  Cu siguranta, Putin este multumit de afacerea facuta de o firma de-a lor in Romania si de ajutorul dat de Ponta respectivei firme.
 • +2 (2 voturi)    
  schema (Joi, 12 iunie 2014, 7:11)

  mendax [utilizator]

  acum vreo saptamana la una din fabricile miliardarului Niculae a izbucnic un protest spontan pentru ca oamenii nu-si mai primisera salariile de vreo 3 luni de zile. Si dupa cum se stie, si Niculae a fost unul din beneficiarii unor preturi preferentiale la gaze. Se pare ca exista o tactica cam necurata printre afaceristii mari de a pune presiune pe guverne sub amenintarea disponibilizarilor pentru a obtine diverse avantaje, cum ar fi preturi mai mici la materia prima sau scaderi de taxe. Acum poate n-o fi neaparat un lucru rau ca aceste firme sa fie ajutate, avand in vedere ca se salveaza atatea locuri de munca, dar daca in pofida acestor ajutoare oamenii tot ajung sa nu-si primeasca salariile, cine este ajutat de fapt?
  • 0 (0 voturi)    
   Hotul (Joi, 12 iunie 2014, 13:01)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui mendax

   :-))))))))
 • 0 (4 voturi)    
  Vorbiti fara sa pricepeti ... (Joi, 12 iunie 2014, 10:22)

  iomm [utilizator]

  Dupa cum stiti fiecare consumator trebuie sa plateasca niste certificate verzi in functie de consumul anual de energie. Certificatele astea au ajuns la niste preturi exorbitate, fiind cele mai mari din Europa. Romania, in fapt, este tara cu cele mai multe ajutoare de la stat pentru cei care isi construiesc parcuri de energie verde. Aceste ajutoare sunt practic platite de consumatori. De aia au aparut in Romania foarte multe proiecte de acest gen.

  Problema este ca acest cost foarte mare, si aceasta obligativitate a consumatorilor de a sprijini nu putinele afaceri necurate cu dezvoltarea parcurilor verzi a facut ca anumite companii ca Alro sau Mittal sa plateasca in jur de 20-30 de milioane de euro pe certificate verzi, care automat le-au adus pe pierdere in ultimii ani si au dus la concedieri masive.

  Aici nu e vorba de nici un ajutor de stat, e o derogare procentuala de la plata acestor certificate, care se intampla peste tot in Europa pentru marii industriasi.
  • +1 (1 vot)    
   Conform legii derogarea totala sau partiala (Joi, 12 iunie 2014, 11:55)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui iomm

   de la plata unor taxe/impozite/obligatii la buget reprezinta ajutor de stat. Nu plata certificatelor verzi face ca Alro si Mittal sa fie pe minus ci prcticele financiare de ascundere profit si lipsa interesului pentru retehnologizare si eficientizare energetica.
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Joi, 12 iunie 2014, 15:47)

    iomm [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Exact! ... Aia de la Alro fac profit de numa (pe care il ascund dupa cum zici tu) dar cu toate astea au dat in jur de 3000 de oameni afara in ultima perioada si au redus productia, etc. Dupa logica ta, de ce ar vrea cineva care face profit mare sa isi reduca productia? sa fie aproape de inchidere?

    Populatia nu va fi afectata de aceasta masura, certificatele verzi necumparate de Alro, Mittal si mai stiu eu cine se vor intra in piata libera. Cei care produc energie "verde" vor trebui sa vanda la un pret mai mic. Pana acum vindeau la un pret maxim!!

    La fel, asta cu 750 de mil sunt dati de la bugetul de stat e un fals.
 • -1 (3 voturi)    
  subventii (Joi, 12 iunie 2014, 10:45)

  Xorciser [utilizator]

  Energia regenerabila functioneaza tot pe baza de subventii. Sincer eu prefer subventii acordate industriei, unde avem deficit de productie locala- decat energiei regenerabile unde avem deja exces.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by