"Toate proiectele derulate pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa respecte legislatia comunitara si in plus sigur trebuie avuta in vedere o consistenta a abordarilor energetice europene, pentru ca nu poti in acelasi timp sa sustii si ajutorarea Ucrainei si construirea de proiecte care sunt indreptate in impotriva Ucrainei", a declarat ministrul energiei, Razvan Nicolescu, in cadrul Consiliului pe tema energiei care se desfasoara vineri la Luxemburg, potrivit Agerpres. Astfel, a fost subliniata pozitia Romaniei privind sustinerea abordarii Comisiei Europene in privinta proiectului South Stream.

Acesta a mai spus ca in cadrul discutiilor, partea romana a subliniat, pe de alta parte, ca-ti exprima sustinerea prin politica comunicata a dezvoltarii surselor indigene de energie, inclusiv a celor conventionale, dar si a celor neconventionale. "Este important sa fim pragmatici, sa stim daca Uniunea Europeana are surse conventionale sau neconventionale de hidrocarburi si, intr-o astfel de situatie trebuie ca domeniul sa fie sprijinit", a adaugat el.

Un alt aspect subliniat de partea romana, considerat ca fiind important din punct de vedere al securitatii energetice, vizeaza diversificarea surselor de aprovizionare, diversificarea surselor de aprovizionare care trebuie sa aiba prioritate, inclusiv cand vorbim de liste de proiecte considerate de interes comun", a aratat ministrul.

Razvan Nicolescu a mai mentionat, in interventia sa, necesitatea de sprijin pentru diversificarea atat pe partea de energie electrica cat si de gaz natural pentru Republica Moldova, o tara mai mica, de care se vorbeste mult mai putin in raport cu Ucraina, dar care are o situatie energetica chiar mai dificila decat a Ucrainei. In ceea ce priveste pachetul 2030, am subliniat importanta incheierii unui acord international in domeniu, care ar trebui considerata ca prioritate. Si tot ceea ce facem pe zona schimbarilor climatice nu trebuie sa genereze probleme de competivitate sau sa duca la delocalizari, la pierderi de munca in Europa", a mai precizat ministrul roman al energiei.

Reamintim ca autoritatile de la Bruxelles au cerut Bulgariei, la inceputul lunii iunie, sa suspende constructia gazoductului South Stream pe teritoriul sau, argumentand ca nu au fost respectate reglementarile europene pentru pietele publice. Astfel, Sofia a suspendat pregatirile pentru constructia gazoductului South Stream, ce ar fi urmat sa inceapa in aceasta vara in Bulgaria, dupa criticile venite de la Bruxelles si Washington. In schimb, Rusia a denuntat suspendarea constructiei gazoductului South Stream, sustinand ca aceasta a fost impusa Bulgariei de catre Uniunea Europeana in cadrul adoptarii voalate de sanctiuni economice impotriva Moscovei.