Asociația Română de Biomasă și Biogaz (ARBIO) se lanseaza miercuri, in prezenta a peste 60 de investitori din 16 țări, interesați să investească în sectorul biomasei, biogazului până la energia obtinuta din deșeuri, biocombustibili și peleți. La inaugurarea ARBIO vor fi prezenti presedintii a trei aosciatii europene din domeniu, precum si ministrii Agriculturii, Mediului si Fondurilor Europene.

La lansare va fi discuta o propunere de investiții fără certificate verzi, dar si schema de sprijin existentă, sursele de finanțare disponibile din granturi naționale și europene în perioada 2014 - 2020 și pozitia guvernului cu privire la biomasa.

Conferinta are loc miercuri, 18 iunie, la Hotel Hilton, București. Si-au anuntat participarea miniștrii Daniel Constantin (Agricultura), Attila Korodi (Mediu), Eugen Teodorovici (Ministerul Fondurilor Europene) și Doina Pană (Ape si Paduri). ANRE va fi reprezentată de către vicepresedintele Emil Calota.

De asemenea, la inaugurarea ARBIO vor fi prezenti Gustav Melin, președintele AEBIOM (Asociația Europeană de Biomasă), Jan Stambasky, președintele EBA (Asociația Europeană de Biogaz) si Ludger Spohr, președintele EIPS (Asociația Europeană a Furnizorilor de Peleți).

Ilias Papageorgiadis, presedintele ARBIO: Preluăm deșeurile (o problema) și livram energie electrică și termică (o soluție), exact acolo unde este nevoie, curățând mediul înconjurător, angajând oameni și oferind zeci de soluții

Ce este ARBIO?

Asociația Româna de Biomasa și Biogaz (ARBIO) a fost înființată în anul 2012. Avem 45 de membri cu funcții și priorități diferite, dar împreună susținem idea că Biomasa și Biogazul reprezintă soluția cea mai bună pentru rezolvarea problemelor importante de mediu și de cogenerare pe care le avem în țară.

ARBIO este membră a Asociației Europene de Biomasa (AEBIOM) si a Asociației Europene de Biogaz (EBA), și în plus este parteneră și lucrează împreuna cu mai multe asociații și instituții naționale sau europene, consilii județene, primarii etc. Lucrăm și cu producătorii de peleți și culturi energetice, dar și cu mulți alți oameni care investesc în prezentul și viitorul țării.

Noi considerăm că problemele României reprezintă o oportunitate cu mare potențial, în sensul de a transforma aceste probleme într-o soluție de care să beneficieze milioane de români și mii de companii.

Într-un cuvânt: Preluăm deșeurile (o problema) și livram energie electrică și termică (o soluție), exact acolo unde este nevoie, curățând mediul înconjurător, angajând oameni și oferind zeci de soluții.

Ce se va intampla la lansarea ARBIO?

Miercuri, organizam Inaugurarea noastră și suntem onorați că am reușit să avem în sală peste 150 de persoane, printre care 60 de investitori din Romania și alte 16 țări. Vom avea ca vorbitori miniștri, pe președintele Comisiei de industrie și servicii, și alți oficiali români.

Dar un detaliu important este faptul că vom avea prezență europeană foarte puternică. Pentru prima dată, un astfel de eveniment din România va avea ca speakeri pe Președintele Asociației Europene de Biomasă (Dl. Gustav Melin), pe Președintele Asociației Europene de Biogaz (Dr. Jan Stambasky) și pe președintele Industriei Europene a Furnizorilor de Peleți (Dl. Ludger Spohr). Prezenta lor este un semn clar că România este susținută în sectorul Biomasei și Biogazului și că vom avea lângă noi pe toți europenii, pentru a colabora la dezvoltarea corectă a sectorului și pentru a evita greșelile făcute în alte țări.

In cadrul evenimentului vom avea multe anunțuri importante, cum ar fi fondurile disponibile pentru proiectele de Biomasa și Biogaz în perioada 2014 – 2020, detalii despre anumite soluții privind veniturile unui proiect, inclusiv propunerea noastră pentru proiecte fără certificate verzi.

De mulți ani se discuta despre biomasă în Romania, dar până acum acest sector nu a fost la fel de dezvoltat ca celelalte. De ce?

In primul rând, proiectele de Biomasă și Biogaz sunt total diferite de alte tehnologii din energia regenerabilă. Noi oferim soluții pentru probleme de mediu și de cogenerare, rezolvăm peste 10 probleme serioase sau îmbunătățim viața oamenilor și a sutelor de companii.

Un proiect de Biomasă trebuie studiat 6 – 12 luni, după care avem nevoie de încă 12 – 18 luni pentru construcția și punerea în funcțiune. Automat, vorbim de 2 – 2,5 ani până să realizăm o investiție de Biomasa sau Biogaz. In Romania, legea s-a schimbat în fiecare an și nu ne-a oferit un cadru stabil. Spre exemplu, legea 220 / 2008 nu ne-a ajutat foarte mult, și am tot așteptat clarificări.

In plus, am avut: OUG 88 / 2011 în toamna lui 2011, dar în vara lui 2012 situația s-a schimbat. Începând cu ianuarie 2013, anunțurile privind noi modificări legislative pe noi practic, ne-au pus în așteptare. In primăvara și vara anului 2013, a fost aprobată o nouă Ordonanță de urgență, care a trecut prin Parlament și s-a transformat în lege în decembrie 2013, dar a fost promulgată abia în martie 2014.

In același timp, din păcate, Planul National de Acțiune pentru Energie Regenerabila nu a fost un punct de reper pentru piață.

Dacă la toate acestea adăugați și toate situațiile neplăcute pe care le cunoaștem cu toții, iată de ce am ajuns în situația de astăzi. Însă, pentru noi acum începe totul.

Poporul român are o părere negativă despre energia regenerabila și despre costurile semnificative pe care le plătește pentru a susține un sector care încă nu e fezabil. În plus, multe companii mari din industrie au amenințat că vor pleca din țară din cauza costurilor pentru certificatele verzi. Practic, suntem în perioada în care se taie certificatele, cum anume veți începe voi acum?

Pentru asta, noi am venit cu anumite propuneri, inclusiv cu o soluție pentru a construi proiecte fără certificate verzi! Da, se poate.

Dar să nu uitați că pentru noi o stație de Biomasă / Biogaz nu este numai o investiție, ci și o soluție, asta deoarece proiectele de Biomasă:

1. Rezolvă problemele de încălzire ale orașelor. 40 din 73 de localități din Romania au sisteme centralizate de încălzire, cu centrale cel puțin ineficiente. Soluția ar fi ca statul să investească zeci / sute de milioane de Euro, bani care astăzi nu exista însă. Noi propunem să ne încălzim cu pământul nostru, la un cost mult mai mic.

2. Gestionează sute de probleme de mediu la nivel local. Începând cu 2016, vor începe amenzile pentru municipiile și fabricile care produc deșeuri, și costuri pentru fermieri (80 de lei / tonă în 2016, 120 de lei / tonă în 2017). Decât să plătim amenzi mari, de ordinul a zeci / sute de milioane de Euro anual, nu este mai bine să ardem corect deșeurile noastre, și să producem astfel energie electrică și termică și să facem și noi ce au făcut toți europenii în ultimii 20 de ani?

3. Securizează energia la nivel local, fără investiții masive pentru infrastructură, din partea statului. Asta se numește Independență Energetica și este primul pas către dezvoltare locală, oriunde se aplică.

4. Oferă cetățeniilor zeci de alte avantaje, salvând bani, crescând productivitatea, securizând energia tip “base load”, și multe altele.

Departamentul pentru Energie din cadrul Ministeriul Economiei a publicat în data de 7 mai 2014 o serie de principii pentru strategia națională a României pentru perioada 2014 – 2035, iar Biomasa este menționată ca sector prioritar. In paralel, ministrul Răzvan Nicolescu a vorbit public despre “contracte de diferență de preț”. Voi, ca sector sunteți de acord cu astfel de contracte?

Noi suntem de acord și cu contractele de diferență de preț și cu orice propunere care să ofere sectorului nostru stabilitate și claritate. Până la urmă, este vorba despre un interes național.

Legea română și directivele europene consideră că Rata Interna de Rentabilitate a unui proiect de energie regenerabilă trebuie să fie de până la 10,5%, cea ce înseamnă că cine investește, primește bani înapoi în 9 – 9,5 ani. Suntem de acord cu acest prag, nu căutam profituri mai mari pentru care să punem pe altcineva să plătească.

In ziua de azi, România are nevoie de o Strategie pentru Biomasă care să valorifice potențialul țării și care să ofere o soluție durabilă care va schimba viața oamenilor. Asta propunem, pentru asta muncim și suntem încrezători că vom rezolva până la urmă.