Hidrocentrala Portile de Fier I, care produce 48% din energia electrica furnizata de Hidroelectrica SA si cca. 65% din servicile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebita din cauza patrunderii in turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunare, informeaza Hidroelectrica printr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, apa furnizata de catre Administratia Nationala "Apele Romane" pune in pericol siguranta Sistemului Energetic National.

In luna aprilie 2014, prin gratarele hidroagregatului nr. 1 de la Hidrocentrala Portile de Fier I a patruns o anvelopa uzata care a blocat functionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a insemnat peste 48 ore de munca continua, pierderi de energie si implicit de venituri.

O luna mai tarziu, in data de 15.06.2014, prin gratarele de la hidroagregatul nr.6 a patruns un bustean care a distrus barele gratarului blocand palele aparatului director cu consecinta indisponibilizarii hidroagregatului pentru 30 de ore.

Potrivit Legii Apelor nr. 107/1996, producatorul de energie intra in categoria utilizatorilor care pot fi afectati de calitatea apei: "schimbarile caracteristicilor hidromorfologice ale acestui corp de apa, ar putea avea efecte negative importante asupra mediului in general (...) si activitatii pentru care este stocata apa, cum sunt alimentarea cu apa, producerea de energie sau irigatiile".

Cu toate acestea, lacurile de acumulare administrate de Hidroelectrica SA sunt invadate de resturi din gospodariile populatiei, deseuri de la exploatarile forestiere,busteni, PET-uri, anvelope uzate, animale care sunt colectate in perioada de viitura( martie-iunie) din zonele amonte si sunt aduse de afluenti in zona camerelor de incarcare si a prizelor de apa ale hidrocentralelor pe care, in cel mai bun caz, le infunda, mai informeaza Hidroelectrica.

Pentru a evita infundarile de gratare la prize si la camerele de incarcare, Hidroelectrica SA aloca milioane de euro in fiecare an pentru achizitia si exploatarea masinilor si graifarelor de curatat gratare si pentru igienizarea frontului de retentie (colectarea si transportul plutitorilor de la suprafata apei), se mai arata in comunicat.

Hidroelectrica mai plateste si peste 80 milioane de euro anual catre Administratia Nationala „Apele Romane”, suma care reprezinta contravaloarea apei uzinate in fiecare hidrocentrala, apa, care asa cum rezulta din cele de mai sus, ar trebui sa fie livrata la nivelul calitativ prevazut de Lege, fara copaci, PET-uri, anvelope si alti plutitori.

Potrivit Hidroelectrica, Administratia Nationala "Apele Romane" si Garda Nationala de Mediu trebuie sa isi exercite prerogativele legale, pentru a determina adevaratii poluatori (conform principiului “poluatorul plateste”), sa se conformeze legislatiei de mediu in vigoare si sa-i oblige, sa limiteze sau dupa caz, sa repare efectele poluarii produse.