Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus vineri trimiterea Corpului său de Control la Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la stabilirea remuneraţiei variabile a fostului directorul general, Dan Stefan Cetacli, şi a criteriilor şi obiectivelor de performanţă care trebuiau îndeplinite de acesta. Cetacli ar urma sa primeasca un bonus anual de circa 100.000 euro pentru activitatea din 2013.

In Adunarea Generală a Acţionarilor ELCEN a hotărât în data de 16 octombrie 2013 ca remuneraţia variabilă a fostului director general, pentru anul 2013, să fie calculată în baza unor criterii şi obiective de performanţă stabilite printr-o decizie a Consiliului de Administraţie din data de 2 octombrie 2013.

Prin această decizie, Consiliul de Administraţie a aprobat, fără nicio notă de fundamentare a deciziei, diminuarea numărului criteriilor de performanţă convenite anterior de la nouă la cinci, prin eliminarea criteriilor şi obiectivelor de performanţă referitoare la: reducerea volumului de plăţi şi creanţe restante, creşterea productivităţii muncii, realizarea programului de investiţii asumat. În schimb, s-au păstrat criterii care vizează emisiile poluante sau consumul specific de combustibil pentru producerea energiei electrice.

Dan Stefan Cetacli a fost schimbat din functie la scurt timp dupa ce Razvan Nicolescu a fost numit ministru delegat pentru energie. Dan Ştefan Cetacli a fost nevoit sa renunte la functia de director general, functie pe care o ocupa din 2010, dupa ce ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, s-a aratat nemultumit de situatia de la Elcen. Pe 18 martie, ministrul a cerut directiilor din subordine ca in termen de maximum o saptamana sa-i propuna un plan de masuri pentru eficientizarea activitatii acestei societati. Ministrul a cerut inclusiv propuneri pentru numirea unei noi conduceri. "Sunt preocupat de situatia ELCEN in ceea ce priveste punerea in aplicare a deciziei Guvernului de a integra ELCEN si RADET, dar si de pretul platit de societatea de stat pentru achizitia de combustibili primari. In mod special, ma refer aici la cheltuielile facute pentru achizitia de gaze naturale provenite din import", a declarat Razvan Nicolescu, in martie, cu putin timp inainte de schimbarea directorului general de la ELCEN. Cetacli a fost inlocuit cu Gabriel Ignat, fost manager la compania Dalkia Romania.

HotNews.ro a dezvaluit in noiembrie 2012 ca Elcen Bucuresti, companie de stat, importa gaze rusesti la cel mai mare pret.HotNews a publicat in noiembrie 2012 un extras dintr-un document confidential pe care ANRE l-a publicat accidental, pentru scurt timp, pe site-ul sau. Documentul arata cum s-au realizat importurile de gaze in luna septembrie 2012. Potrivit documentului, eraudoua categorii de importuri: Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare). Datele aratau ca Elcen Bucuresti a cumparat gaze de la Wintershall Elvetia, atat pentru comercializare, cat si pentru consumul propriu, cu pretul de 153,55 lei MWh, cel mai mare pret de import. In acelasi timp, Romgaz, tot companie de stat, a achizitionat tot de la Wintershall Elvetia, cu 132,99 lei/MWh, intr-un caz, si cu 135,38 lei/MWh, in celalalt caz. Aceasta in conditiile in care pretul mediu de import a fost de 131,91 lei, iar pretul mediu la importurile curente a fost de 133,04 lei/MWh.

Reamintim ca ELCEN SA face parte dintre companiile energetice la care exista obligativitatea selectarii unui management privat, actiune care nu a fost inca declansata intrucat societatea se afla in proces de divizare.