Ministerul Economiei a publicat luni pe site doua proiecte de hotarari de guvern prin care vrea sa isi subordoneze Departamentul pentru Energie si sa aiba drept exclusiv de decizie in privinta privatizarii companiilor energetice. Miza este uriasa: marile companii din energie la care statul e actionar (Hidroelectrica, Romgaz, Cernavoda etc). Acesta este ultimul episod din lupta ministrului Energiei, Constantin Nita, pentru recastigarea controlului asupra acestor companii foarte atractive.

Constantin NitaFoto: AGERPRES

Ironia soartei face ca acelasi Constantin Nita sa fi instrainat marile companii energetice de la Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian, caruia i-a lasat in gestiune problema cartoful fierbinte Oltchim si "musetelul" (compania Plafar, aflata in insolventa). Acum, cel titular peste Oltchim si Plafar e chiar Nita, considerat un fidel al lui Ilie Sarbu, in timp ce ministru delegat pentru Energie este Razvan Nicolescu. In ciuda presiunilor din partea lui Constantin Nita de a-si recapata influenta in energie, premierul Victor Ponta l-a sprijinit pana acum pe Nicolescu.

Cele doua proiecte de Hotarare de Guvern initiate de Ministerul Economiei au, in esenta, urmatoarele mari mize:

  • Primul proiect prevede (printre alte zeci de modificari marunte) ca Ministerul Economiei coordoneaza politicile economice ale Departamentului pentru Energie, iar orice act al Departamentului pentru Energie se initiaza/avizeaza de catre Ministrul Economiei. Mai mult, programele, strategiile, politicile investiţionale şi cele de personal constituie documente de politica economica, ceea ce inseamna ca ministrul Economiei, Constantin Nita, va avea drept de veto in toate aceste domenii.
  • Al doilea proiect prevede ca nou infiintatul Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, care functioneaza in subordinea Ministerului Economiei, este singura institutie care se ocupa de privatizarea companiilor din subordinea Departamentului pentru Energie.

Cu alte cuvinte, cele doua propuneri odata intrate in vigoare, ar lasa formal marile companii energetice (Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Complexul ENergetic Hunedoara, Conpet, Elcen etc) la Departamentul pentru Energie, dar orice decizie majora ar avea nevoie de avizul Ministerului Economiei. De asemenea, de privatizarea pachetelor detinute de stat la aceste companii ar urma sa se ocupe Departamentul pentru privatizare, controlat de Constantin Nita.

Precedenta incercare a lui Nita de a recastiga controlul asupra marilor companii energetice a avut loc la finalul lunii martie, dar proiectul de Ordonanta de Urgenta pregatit de ministrul Economiei nu a trecut de Guvern.

Scurt istoric: cum a cazut Constantin Nita in groapa sapata pentru Vosganian

In urma remanierii si reorganizarii Guvernului de la inceputul lunii martie 2014, Constantin Nita a preluat Ministerul Economiei, fiind nevoit sa cedeze functia de ministru delegat pentru Energie lui Razvan Nicolescu. Astfel, de la cele mai importante companii pe care le mai are statul, adica cele energetice, Nita a ajuns sa le gestioneze societati mai mici precum Plafar, sau pe cele cu probleme mari, precum Oltchim si Cuprumin.

Ministerul Economiei ajunsese sa fie golit de companii valoroase in urma unor actiuni initiate chiar de Constantin Nita in perioada in care acesta era ministru delegat pentru energie. Initial, Ministerul Economiei controla si companiile energetice. Imediat dupa alegerile parlamentare din 2012, odata cu formarea Guvernului Ponta II, ministru al economiei a fost numit Varujan Vosganian, iar ministru delegat pentru energie, Constantin Nita. Acesta se afla in subordinea ministrului economiei, iar Departamentul pentru Energie nu exista. La scurt timp dupa numire, Nita a inceput sa lucreze pentru obtinerea independentei fata de Ministerul Economiei.