Zvonurile legate de posibilitatea ca Gazprom sa cumpere 24,9% din actiunile OMV au ingrijorat opozitia austriaca, deputatul Peter Pilz de la partidul Verzilor avertizand ca vorbim de un "atac strategic al Kremlinului la adresa OMV", scrie cotidianul austriac The Local. Cumpararea pachetului de actiuni i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un "cap de pod" in Uniunea Europeana, care oricum are probleme grave cu conducta de gaze planificate prin Europa Centrala pana in Austria. Totusi, desi Gazprom a negat aceste discutii, alte surse spun ca ele sunt cat se poate de reale.

Reuters a scris joi, pe surse, ca gigantul Gazprom se afla in negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpara o participatie de 24,9% in compania de petrol si gaze naturale OMV.

Zvonul apare dupa ce sefii Gazprom si OMV au semnat marti la Viena, in prezenta lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream, Austria "sfidand" UE", dupa cum a comentat presa. In cazul in care negocierile au succes, acordul ar aprofunda relatiile deja controversate dintre Austria si Rusia. Amintim ca OMV este actionar majoritar Petrom.

Peter Pilz, deputat de opozitie din Austria, avertizeaza ca intentia rusilor de a pune mana pe atat de multe actiuni OMV va face ca Austria sa devina "usa din spate a Rusiei catre Uniunea Europeana" si vorbim de un atac al Rusiei la adresa OMV. Pilz este unul dintre cei mai experimentati oameni politici din Austria.

Vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a negat vehement existenta unor astfel de discutii, insa alte surse spun ca ele au existat.

Sefii Gazprom (Rusia) si OMV (Austria) au semnat marti la Viena, in prezenta lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream. "Austria sfideaza UE", a scris Reuters, care aminteste opozitia Comisiei Europene fata de acest proiect.

OMV este actionarul majoritar al companiei romanesti OMV Petrom si a facut parte din consortiul Nabucco, un proiect esuat anul trecut care avea ca miza importul de gaze naturale din zona caspica in UE, evitind Rusia.

South Stream, al carui cost estimat este de 40 de miliarde de dolari, va aduce gaze naturale din Rusia in Austria prin sudul Europei, evitind actuala ruta principala de transport, prin Ucraina.

Reamintim ca statele UE sint deja dependente de importurile de gaze din Rusia, de unde cumpara o treime din gazele naturale consumate anual. Politica oficiala a Comisiei Europene este de a favoriza alte surse de gaze pentru a scadea dependenta de Rusia, acuzata ca foloseste pretul gazelor ca un instrument politic.