Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege care modifica Legea energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012. Continutul proiectului nu este cunoscut, insa Departamentul pentru Energie spune ca prin acest act normativ se transpun in legislatia interna directivele europene din sectorul electricitatii si gazelor naturale, in special cele cu privire la "unbundling" (n.red separarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare).

"Sper ca adoptarea acestui proiect sa conduca la inchiderea procedurii de infringement pe care Comisia Europeana a inceput-o impotriva Romaniei in urma cu trei ani", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Data deschiderii procedurii precontencioase de catre Comisia Europeana a fost 30 septembrie 2011, cauza declansarii infringement-ului fiind netranspunerea prevederilor europene in materie. In continuarea procedurii precontencioase, Romania a fost chemata in judecata in august 2013 la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Actul normativ aprobat de Guvern miercuri mai modifica si Legea Petrolului si OUG 6/2014 privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Transelectrica si Transgaz.

Comisia Europeana a actionat anul trecut in judecata Romania pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns pe rolul Curtii Europene de Justitie. Sunt doua cauze, una pe energie electrica si cealalata pe gaze naturale, iar actiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013. Comisia propune o amenda de 60.000 de euro pentru Romania.