Comisia Europeana deruleaza proceduri de infringement impotriva Romaniei, cerand tarii sa elimine barierele la exportul gazelor naturale, a informat joi Executivul comunitar.

Cererea Comisiei are forma unui aviz motivat. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.

Intrucat producatorii din Romania sunt obligati sa acorde prioritate vanzarilor pe piata interna, iar tranzactiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobarii, Comisia considera ca cadrul juridic actual din Romania creeaza bariere nejustificate in calea exporturilor de gaze din Romania si solicita eliminarea acestor bariere, a precizat sursa citata.

Comisia considera ca, prin crearea de bariere in calea liberei circulatii a marfurilor in cadrul pietei interne, Romania isi incalca obligatiile in temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si in temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale.