Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ieri ca a aprobat un ordin prin obliga producatorii de gaze sa vanda pe bursa minim 20% din productia destinata consumului. Insa, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, sustine ca, in realitate, "aproape ca nu s-a impus niciun procent". Vezi in text de ce ordinul ANRE nu ar impune, de fapt, nicio obligatie.

"În ceea ce priveşte modul în care ANRE a decis să transpună în legislaţia secundară obligativitatea impusă de Executiv producătorilor şi furnizorilor de gaze de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu anumite cantităţi pe bursă, considerăm că nu încurajează dezvoltarea pieţei de gaze din România. Mai mult, transpunerea nu este făcută în spiritul OUG 35/2014. În consecinţă, solicităm autorităţii să reanalizeze decizia sa, în cadrul unui nou Comitet de Reglementare, pentru că, în forma actuală, ordinul dat nu creează premisele tranzacţionării procentului de 20% comunicat, în condiţiile în care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape că nu s-a impus niciun procent", a mai spus Răzvan Nicolescu.

ANRE sustine ca prin ordinul aprobat joi, incepand din 15 iulie 2015 si pana la 31 decembrie 2018, furnizorii licentiati au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea/cumpararea unei cantitati minime de gaze naturale. Insa, exista si o prevedere care arata ca sunt exceptate cantitatile de gaze naturale din productia interna proprie, care fac obiectul contractelor de vanzare a gazelor naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a acestui ordin. In conditiile in care Romgaz si OMV Petrom, principalii producatori de gaze, au contractata aproape 100% din productie, nu mai ramane nimic pentru tranzactiile pe bursa, potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro. Aceasta situatie va dura pana cel putin la inceputul lui 2015. Pana la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia in baza careia se va stabili obligatia producatorilor si furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, cu incepere din anul 2015 pana la data de 31 decembrie 2018.

Razvan Nicolescu a facut declaratia dupa o intalnire cu asociatiile micilor consumatori de gaze naturale si electricitate. La intalnire a fost discutată şi decizia adoptată în această săptămână de către ANRE, în cadrul Comitetului de Reglementare, şi care trebuia să vizeze instituirea obligativităţii ca producătorii şi furnizorii de gaze naturale să tranzacţioneze pe bursă o parte din cantitatea de gaze (produsă ori furnizată, după caz), într-un mediu centralizat, transparent şi nediscriminatoriu.

"Îmi doresc ca vocea micilor consumatori de gaze naturale şi electricitate să fie din ce în ce mai auzită în România. Este regretabil că acest Consiliu Consultativ al ANRE nu este organizat aşa cum trebuie, pentru a dezbate reglementări importante ale sectorului energetic înainte ca ele să fie adoptate şi impuse consumatorilor", a spus ministrul delegat pentru Energie.

Reprezentanţii consumatorilor au ridicat o serie de probleme, în special cu privire la înţelegerea dificilă a contractelor "stufoase", pe care furnizorii de gaze naturale şi electricitate le încheie cu clienţii lor casnici. Mai mult, aceştia au subliniat necesitatea ca toţi clienţii casnici din România să primească în cel mai scurt timp posibil din partea furnizorilor facturi standardizate, uşor de citit şi de înţeles, în care costurile să fie trecute în mod transparent. De asemenea, potrivit asociaţiilor care reprezintă interesele micilor consumatori, inclusiv contractul – cadru de furnizare de energie electrică, trebuie modificat ca să poată include şi "vocea clientului", nu numai pe cea a furnizorului, cum se întâmplă în prezent.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii asociaţiilor de profil au semnalat ministrului delegat faptul că Autoritatea Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu respectă cadrul oficial, propriu de consultare publică, instituit prin Consiliul Consultativ, acest organism nemaifiind convocat lunar, aşa cum prevăd reglementările în vigoare. Totodată, reprezentanţii miciilor consumatori i-au adus ministrului la cunoştinţă importanţa unei mai bune şi transparente comunicări din partea tuturor autorităţilor statului, implicate în sectorul energetic. Concret, în privinţa ANRE, aceştia au semnalat lipsa unui punct unic, direct de contact în cadrul autorităţii, aflat la dispoziţia celor care doresc să obţină informaţii despre schimbarea furnizorului de energie sau să-şi afle drepturile în calitate de consumatori.

Ministrul delegat pentru Energie a decis să aibă întâlniri lunare cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de energie electrică şi gaze naturale.