Intentia ENEL de a renunta la operatiunile sale din Romania a alertat autoritatile romane, acestea lund in calcul chiar posibilitatea de a utiliza dreptul de preemtiune la cumpararea unor active puse la vanzare de catre grupul italian, au afirmat pentru HotNews.ro surse din piata. In acest moment, statul detine prin Societatea de Admnistrare a Participaţiunilor în Energie (SAPE), participatii minoritare la companiile ENEL din Romania. Insa, ENEL s-ar afla in negocieri avansate cu un mare grup chinez pentru vanzarea a tot ce inseamna distributie si furnizare, 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl.

ENEL s-ar afla deja in negocieri cu mai multi potentiali cumparatori, favoriti fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China, au afirmat pentru HotNews.ro surse din piata. Informatia nu a fost confirmata oficial. Este cea mai mare companie de distributie energie electrica din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp in urma, insa au fost accelerate in ultima perioada.

Grupul Enel are o relatie destul de stransa cu grupul chinez. In luna aprilie, cele doua parti au semnat un memorandum pentru cooperarea in domeniul tehnologiilor retelelor inteligente, care pot sustine o dezvoltare urbana durabila, precum si schimbul de experiente in implementarea generarii de energie regenerabila.

De asemenea, si grupul german RWE ar fi interesat sa cumpere active detinute de ENEL in Romania. De altfel, RWE a anuntat recent ca vrea sa isi extinda activitatea in Romania, mai ales ca furnizor de energie electrica.

  • Reprezentantii statului roman (Departamentul pentru Energie, Electrica) vor purta in aceasta saptamana discutii cu partea italiana in vederea achizitionarii unei parti din participatiile detinute de ENEL la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie.

Reamintim ca Departamentul pentru Energie a înfiinţat in aprilie Societatea de Admnistrare a Participaţiunilor în Energie (SAPE) care cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA în mai multe firme cu acţionari majoritari privaţi. Electrica SA s-a listat la bursa in aceasta luna fara aceste participatii minoritare.

Grupul Enel a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca intentioneaza sa renunte operatiunile de distributie si furnizare de energie din Romania si de productie de energie din Slovacia. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca intentia noii conduceri a Enel nu reprezinta o surpriza. Decizia de renuntare la operatiunile din Romania a fost anuntata la doar o luna dupa izbucnirea scandalului ANRE-ENEL.

In Romania, vanzarile ar putea include 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii gestioneaza o retea electrica de circa 91.000 km in regiunile in care activeaza, distribuind circa 14 TWh de electricitate pe an (cu o cota de piata de 34%) si vanzand circa 9 TWh pe an catre circa 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 milioane de clienti rezidentiali (cota de piata de 20%) si 0,2 milioane de clienti companii (cota de piata de 38%). In 2013, aceste companii au inregistrat venituri de 1.118 milioane de euro si EBITDA de 289 milioane de euro (cifre consolidate).

Citeste si: