Compania candiana Candu Energy, subsidiara a grupului SNC-Lavalin Group, a semnat joi un acord cu General Nuclear Power Corporation din China pentru a construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, informeaza publicatia canadiana The Globe and Mail. Potrivit acesteia, in iunie, Banca de Industrie si Comert a Chinei ar fi fost de acord să ofere 9 miliarde de dolari pentru finatarea proiectului Cernavoda. Presa canadiana reaminteste ca anul trecut in noiembrie, grupul chinez a semnat o scrisoare de intentie cu Nuclearelectrica in vederea construirii celor doua reactoare, insa cele doua parti nu au reusit sa incheie pana acum un acord comercial.

Grupul canadian a mai semnat un memorandum de intelegere cu partea chineaza pentru mai multe proiecte de energie si minerit. Unul dintre ele este continuarea activitatii grupului canadian in China pentru dezvoltarea tehologiei avansate de tip CANDU.

Compania canadiană deține drepturile de proprietate intelectuală pentru tehnologia Candu și va participa la proiectarea și realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

HotNews.ro a aratat in decembrie 2013 ca SNC Lavalin a semnat un memorandum de intelegere cu China Nuclear Power Engineering Company (subsidiara a General Nuclear Power Corporation - CGN). Memorandumul intre compania chineza si cea canadiana a fost semnat "pentru o posibila colaborare viitoare", arata reprezenantii Candu Energy, compania canadiana care detine in acest moment tehnologia Candu - cea utilizata deja la reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda.

In aprilie 2014, Nuclearelectrica si compania chineza General Nuclear Power Corporation au semnat vineri un Act Aditional prin care se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2014 durata de valabilitate a unei scrisori de intentie semnata in noiembrie 2013 pentru proiectul Reactoarelor 3 si 4. Nuclearelectrica sustine ca prin aceasta prelungire, chinezii isi confirma interesul pentru cele doua reactoare. Aceasta companie este fosta "Guandong" care s-a aratat interesata de reactoarele 3 si 4 inca din 2011. In 2011, se ajunsese chiar la un acord de confidentialitate privind accesul companiei chineze la documentatia proiectului privind construirea reactoarelor. Au fost cateva discutii chiar si in perioada guvernarii Boc, dar toate negocierile s-au blocat in momentul in care chinezii au incercat sa-si impuna conditiile. Din 2013, discutiile au fost reluate, existand si acum negocieri legate de avantajele pe care le-ar putea avea chinezii in urma construirii celor doua reactoare.