Curtea de Arbitraj de la Haga a decis in favoarea unui grup de actionari ai fostului gigant petrolier Yukos impotriva Rusia, acordand despagubiri de aproximativ 50 miliarde de dolari, a declarat luni pentru Reuters o sursa familiarizata cu decizia instantei.

UPDATE Rusia va ataca in apel decizia privind plata a 50 de miliarde de dolari pentru fostii actionari Yukos, apreciind ca tribunalul arbitral nu este competent.

UPDATE Avocatii confirma ca Rusia este obligata de Curtea de la Haga sa plateasca 50 de miliarde de dolari actionarilor fostului gigant petrolier Yukos, scriu agentiile de presa. In decizia instantei se arata ca principalul obiectiv al Rusiei a fost "sa falimenteze Yukos si sa isi insuseasca activele sale valoroase".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni ca Rusia va utiliza toate optiunile juridice aflate la dispozitia sa pentru a-si apara pozitia.

Un avocat al grupului de actionari a precizat ca Rusia va avea 180 de zile, pana pe 15 ianuarie, sa inceapa plata celor 50 de miliarde de dolari acordate de catre curtea de Arbitraj, scrie Reuters.

Dupa acest termen, dobanzile vor creste, a precizat Emmanuel Gaillard, avocat principal al actionarilor.

Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga ar trebui sa anunte in decursul zilei de luni ca Rusia trebuie sa plateasca despagubiri - jumatate din suma solicitata (100 miliarde de dolari) - fostilor actionari al companiei, candva cel mai mare poducator petrolier din Rusia.

Plangerea in instanta de la Haga a fost inaintata de filiale a Grupului Menatep, cu seiul in Gibraltar, a companie prin care Mihail Hodorkovski, candva cel mai bogat om din Rusia, a controlat Yukos. Grupul Menatep exista acum sub forma companiei holding GML iar Hodorkovski nu ami este actionar in GML sau Yukos.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului urmeaza sa anunte miercuri decizia in dosarul Yukos versus Rusia, a declarat purtatoarea de cuvant a Yukos.