Bulgaria, unul dintre cele 5 state UE care depind in totalitate de Rusia pentru combustibil nuclear, si Westinghouse Electric Company au semnat un acord de actionariat care deschide calea catre constructia unui nou reactor nuclear cu un cost esimat la 5 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Acordul, care necesita aprobarea urmatorului guvern bulgar, va ajuta tara balcanica sa isi reduca dependenta energetica de Rusia intr-un moment de tensiuni in crestere intre Moscova si Uniunea Europeana, pe fondul implicarii in criza din Ucraina.

Bulgaria opereaza, la ora actuala, doua reactoare nucleare, de provenienta sovietica, cu o putere de 1.000 MW, la Kozlodui, pe malul sudic al Dunarii.

Westinghouse, cel mai mare producator de combustibil nuclear din lume si parte a grupului japonez Toshiba, va avea o participatie de 30% din Kozlodui NPP - New Build, care va construi noile unitati la Kozlodui.

"Acordul este semnat. Cu toate acestea, va intra in putere numai daca este aprobat de viitorul guvernul", a declarat Ivan Genov, directorul executiv al centralei nucleare de la Kozlodui.

Guvern condus de socialisti al Bulgariei a demisionat saptamana trecuta, deschizand calea pentru un cabinet de interimar care va prelua conducerea timp de doua luni pana la alegeri le anticipate din octombrie. Principalul partid de opozitie GERB (centru-dreapta), este cotat cu cele mai multe sanse de a castiga alegerile.

Odata aprobat, acordul va permite Bulgariei sa inceapa discutiile privind finantarea si constructia unui reactor nuclear Westinghouse AP1000, la un cost total estimat la circa 5 miliarde de dolari.

Intr-o declaratie separata, Westinghouse a anuntat ca va furniza toate echipamentele uzinei, proiectarea, ingineria si combustibilul.

Unitatea ar urma sa fie functionala cel tarziu in 2023.

Bulgaria, impreuna cu Republica Ceha, Finlanda, Ungaria si Slovacia, gazduiesc reactoare nucleare care functioneaza in proportie de 100% cu combustibil nuclear rusesc.

In afara de combustibilul nuclear, Sofia isi acopera aproape toate nevoile in materie de gaze cu importuri rusesti, iar singura sa rafinarie este controlata de gigantul rusesc Lukoil.

Bulgaria este una dintre putinele tari europene care intentioneaza sa construiasca o noua centrala nucleara in urma dezastrului din 2011 de la Fukushima, Japonia. Decizia vine pe fondul unei incercari de a tine in frau costurile energiei electrice, diminuand, totodata, emisiile de carbon in sectorul energetic.

Genov a precizat ca noul reactor va fi finantat in mare parte prin imprumuturi internationale, insa urmeaza ca detaliile sa fie stabilile.

Acesta a mai aratat ca unitatea de la Kozlodui va rambursa imprumuturile prin vanzarea de energie electrica pe piata locala si regionala.

Respingand criticile ca acordul a fost semnat in ultimul moment de catre un guvernul demisionar, Westinghouse a declarat ca acordul a fost semnat dupa consultari cu toate partidele politice bulgare.