Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un acord petrolier in valoare de 20 de miliarde de dolari cu Iranul, care va ajuta Teheranul sa ocoleasca sanctiunile occidentale impuse republicii islamice, scrie The Telegraph.

Acordul pe cinci ani va ajuta Iranul sa-si puna la punct exporturile de petrol, dar guvernul de la Moscova neaga o incalcare a obligatiilor internationale.

Potrivit acestui acord, Rusia va ajuta Iranul sa-si organizeze vanzarile de petrol si va "coopera in industria de petrol-gaze, constructia de uzine electrice, aprovizionarea cu piese, bunuri de consum si produse agricole", potrivit unui comunicat al ministerului Energiei din Moscova.

Dar guvernul rus a retras in mod misterios declaratia, noaptea trecuta, precizand ca va publica un nou comunicat miercuri.

In ciuda acestei retractari, vestea despre un posibil acord a afectat pietele americane. Indicele Dow a cazut cu 139 de puncte, pe fondul deprecierii unor titluri precum Chevron, minus 2,5 puncte procentuale, sau ExxonMobil, minus 1,9 puncte. Si barilul de petrol Brent Crude a scazut cu 1,5 puncte, dupa care a revenit usor, la o scadere de doar 0,7 puncte, la 104,61 dolari.

Un acord ar permite Rusiei sa cumpere 500.000 de barili de petrol iranian pe zi, dupa cum scria anterior cotidianul economic moscovit Kommersant. Acest lucru ar reprezenta o cincime din productia Iranului din luna iunie si jumatate din exporturile acestei tari.

In cazul in care contractul se concretizeaza, ambele natiuni ar avea de castigat, in conditiile in care atat Rusia cat si Iranul sunt afectate de sanctiuni occidentale care vizeaza puternic sectoarele lor energetice.

Inainte de retragerea comunicatului, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, afirmase ca acordul nu reprezinta o incalcare a obligatiilor internationale ale Rusiei si este important, avant in vedere "realitatea" curenta.

Casa Alba avertizase in trecut ca informatiile despre negocierile dintre Rusia si Iran reprezinta un motiv de "serioase ingrijorari".