Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Structura Centrala au extins masura sechestrului asigurator in cazul omului de afaceri Ioan Niculae, sotiei sale si altor persoane, functionari ai statului, suspectati ca, prin activitatea infractionala desfasurata, au creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 130 de milioane de euro, informeaza DIICOT. Reamintim ca aceste persoane sunt urmarite penal pentru constituire de grup de criminalitate organizata, spalare de bani si abuz in serviciu pentru prejudicierea companiei Romgaz.

Reamintim ca Ioan Niculae a fost audiat miercuri in dosarul Romgaz la DIICOT. Si fosta sa sotie a fost audiata miercuri dimineata. Niculae, care este urmarit penal pentru spalare de bani, este acuzat acum de sustragere de sub sechestru.

Miercuri, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator asupra unor noi bunuri imobile:

  • Suspectii Niculae Ioan, reprezentant al SC INTERAGRO SA, si Niculae Domnita ¬ un  imobil situat in localitatea Busteni;
  • Suspecta Toncea Nicoleta Mariana ¬ un teren;
  • Suspectul Banateanu Stelian, fost director general adjunct al Directiei de politici industriale din cadrul Ministerului Economiei, acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu - 14 imobile in judet arges si un imobil in jud Giurgiu;
  • Suspectul Georgescu Eugen, fost vicepresedinte ANRE, acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu ¬ un imobil in judetul Calarasi si unul in judetul Ilfov;
  • Suspectul Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat in cadrul ME, acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu ¬ doua imobile in Brasov
  • Suspecta Arpan Ioana, fost secretar  general adjunct in cadrul ME si membru/presedinte al AGA/CA SNGN ROMGAZ SA, acuzata de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu ¬ un imobil din Voluntari
  • Suspectul Serban Tudor, fost de secretar de stat pentru energie in cadrul M.E, acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu.¬ un imobil in Constanta si unul in judetul Ilfov.

Inainte de a intra la sediul DIICOT, Niculae a facut cateva declaratii jurnalistilor. "Mai subminez economia nationala, in loc sa taiem fabricile le tinem sa mearga, ii jignim pe domnii investitori straini ca in loc sa lasam piata libera in care sa se afirme indraznim si noi sa mai producem cate ceva", a spus Niculae fiind intrebat de ce a fost chemat la DIICOT.

El a afirmat ca nu a sustinut nici guvernul actual, nici fostul guvern. "Noi suntem oameni de afaceri, noi ii sustinem ca platim taxe si impozite. Acum daca s-au inchis fabricile nu mai platim nimic", a spus el.

Niculae a mai spus ca Romania consuma doar o treime din gazul exploatat la nivel national iar, daca acesta nu este consumat, exista riscul aparitiei de explozii ce ar putea implica si morti, din cauza presiunii foarte mari a gazelor.

La iesirea de la sediul DIICOT, Niculae a declarat ca este nevinovat.

"Stiu ca sunt nevinovat si nu am facut nimic. Din contra, am facut ceva ca economia sa mearga. (...) Nu am avut datorii catre ROMGAZ. Nu am nimic de reprosat la felul cum decurge ancheta", a afirmat omul de afaceri.

Luna trecuta, grupul InterAgro a decis sa opreasca activitatea la toate cele sase combinate de ingrasaminte chimice, ultimele doua fiind inchise in luna iulie.

Ioan Niculae spune ca din cauza preturilor prea mari la gaze. Nu este prima oara cand Ioan Niculae recurge la amenintari legate de inchiderea fabricilor, incercand sa forteze Guvernul sa aprobe facilitati pentru un pret mai mic la achizitia gazelor. De multe ori, autoritatile romane chiar i-au facut pe plac. Asa a aparut un dosar penal la DIICOT.

Ioan Niculae a amenintat de multe ori ca inchide combinatele si trimite peste 6.000 de oameni in somaj. De cel putin trei ori a si facut-o: prin 2008, in 2011 si acum.

Este cunoscut faptul ca Ioan Niculae face presiuni, an de an, la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale.

Ioan Niculae, fiica acestuia, fosta sotie si o apropiata a lui sunt urmariti penal de procurorii DIICOT, pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani, au declarat in luna iunie surse judiciare citate de Mediafax. Dosarul a fost deschis ca urmare a unor tranzactii care, potrivit surselor citate, ar fi fost facute cu scopul sustragerii de sub sechestru. Mai precis, tranzactiile ar fi fost facute pentru a se evita sechestrarea unor bunuri in dosarul Romgaz-Interagro, mai spun aceleasi surse.

Astfel, Ioan Niculae, fosta lui sotie, Domnita Niculae, fiica acestuia, Adina Niculae, si Nicoleta Toncea, apropiata a omului de afaceri, sunt urmariti pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani. Niculae este urmarit penal si pentru instigare la abuz in serviciu, iar in dosar ar fi vizati si opt functionari la Cadastru.

Omul de afaceri, fosta sotie, fiica si apropiata lui sunt audiati, joi, la DIICOT, in calitate de suspecti.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT si in martie, pentru a-i fi adus la cunostinta faptul ca s-a dispus o expertiza in dosarul in care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz in serviciu, prin faptul ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA - firma a omului de afaceri -, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

In 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii procurorului general al Parchetului instantei supreme.

Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul ""mita la PSD", Niculae a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

Ioan Niculae detine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari. El este proprietarul grupului InterAgro si al echipei de fotbal Astra Giurgiu - castigatoarea Cupei Romaniei 2014.

La sfarsitul lunii mai, Judecatoria Sectorului 1 a pronuntat divortul omului de afaceri de Domnita Niculae. Prin hotararea luata atunci, magistratii au respins cererea Domnitei Niculae de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

Cererea de divort a fost inaintata de Ioan Niculae dupa aproximativ 31 de ani de casnicie.