Politia sarba va investiga privatizarea din 2008 a companiei de stat NIS, detinuta acum de gigantul rus Gazprom Neft, a anuntat ministrul de Interne al Serbiei, citat de Reuters. In 2008, Gazprom a cumparat cu 400 de milioane de euro 51% din NIS (corespondentul sarb al Petrom), privatizarea fiind facuta de un guvern condus de Partidul Democrat, acum in opozitie. Important pentru Romania este faptul ca Gazprom a intrat in tara noastra prin intermediul companiei sarbe NIS.

Sigla NISFoto: NIS

La momentul privatizarii au existat proteste ale multor politicieni si analisti sarbi, care au considerat ca Gazprom a platit un pret mult mai mic decat cel real. Momentul privatizarii NIS a coincis cu eforturile facute de Serbia pentru a impiedica secesiunea provinciei Kosovo, iar Rusia a fost la acel moment unul dintre statele care nu au recunoscut noul stat kosovar.

"O echipa speciala de investigatori va examina toate faptele si circumstantele legate de privatizarea NIS", a aratat ministrul de interne intr-un comunicat de presa. Privatizarea NIS a facut parte dintr-un contract mai larg intre Serbia si Rusia, contract ce includea si participarea Serbiei la construirea conductei South Stream si a unui depozit de gaze naturale pe teritoriul Serbiei.

Serbia e in acest moment intre ciocan si nicovala: vrea sa adere la UE, dar Bruxelles-ul blocheaza constructia South Stream.