Exista companii romanesti interesate sa preia parti din operatiunile ENEL in Romania. Informatia a fost transmisa oficial de ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, reprezentantilor ENEL. Acesta s-a intalnit, joi, cu o delegatie a companiei Enel condusa de Luca D'Agnese, membru al Bordului Enel responsabil pentru activitatea internationala. Reamintim ca Enel a anuntat in iulie ca vrea sa vanda actiunile detinute in Romania.

"Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului roman cu privire la clarificarea situatiei dividendelor in societatile de distributie detinute de Enel in Romania dar si faptul ca din punct de vedere al statului roman, retelele de distributie reprezinta active cu caracter strategic. In plus, i-am informat oficial ca exista interes din partea unor companii romanesti in ceea ce priveste preluarea unor parti din operatiunile lor in Romania, existand sprijinul total al statului roman pentru companiile cu actionariat romanesc. De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizarii care anterior nu permitea companiilor de stat in care statul este actionar sa cumpere alte societati", a declarat Razvan Nicolescu.

Enel a anuntat in iulie ca vrea sa vanda actiunile detinute in Romania. Vanzarile ar putea include 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii gestioneaza o retea electrica de circa 91.000 km in regiunile in care activeaza, distribuind circa 14 TWh de electricitate pe an (cu o cota de piata de 34%) si vanzand circa 9 TWh pe an catre circa 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 milioane de clienti rezidentiali (cota de piata de 20%) si 0,2 milioane de clienti companii (cota de piata de 38%). In 2013, aceste companii au inregistrat venituri de 1.118 milioane de euro si EBITDA de 289 milioane de euro (cifre consolidate).

ENEL s-ar afla deja in negocieri cu mai multi potentiali cumparatori, favoriti fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China, au afirmat pentru HotNews.ro surse din piata. Informatia nu a fost confirmata oficial. Este cea mai mare companie de distributie energie electrica din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp in urma, insa au fost accelerate in ultima perioada. De asemenea, Electrica, companie romaneasca privatizata recent, ar fi interesata de preluarea unor active.