Gigantul petrolier rus Rosneft a anuntat marti lansarea activitatilor de explorare in marea Leptev din nordul Siberiei, impreuna cu partenerul sau american ExxonMobil, in pofida sanctiunilor impuse de Statele Unite pe fondul implicarii Rusiei in criza din Ucraina, transmite AFP.

Cele doua companii au inceput explorarile asupra unor blocuri petroliere reprezentand peste 200.000 km patrati, activitatile urmand sa se incheie la sfarsitul lunii octombrie, a precizat Rosneft intr-un comunicat.

Adaugata in luna iulie pe lista entitatilor comerciale sanctionate de Statele Unite in contextul crizei ucrainene, Rosneft, condus de Igor Sechine, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a oferit asigurari ca parteneriatele sale cu gigantii occidentali se desfasoara in continuare precum fusese programat.

In luna august a lansat un alt proiect cu ExxonMobil in marea Kara, de asemenea din nordul Siberiei, la est de marea Laptev.

Taiat de la pietele americane, grupul, detinut in proportie de 69% de statul rus, a solicitat recent sprijin guvernamental pentru a returna o datorie care depaseste 30 de miliarde de euro.