Romania nu a livrat in Republica Moldova niciun metru cu gaze, chiar daca a trecut o saptamana de la inaugurarea oficiala a gazoductului Iasi-Ungheni, informeaza publicatia Mold Street. Potrivit unor surse citate de publicatia moldoveana, ar exista unele probleme tehnice si organizatorice, care vor fi solutionate la un moment dat si atunci se va incepe importul de gaze romanesti. In realitate, nu ar fi vorba de probleme tehnice, ci de unele de natura comerciala, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei. Practic, operatorii economici, atat din Romania, cat si din Moldova, nu au ajuns la o intelegere privind conditiile de livrare si preturi. Partea romana ar fi oferit gaze cu 20% mai ieftine decat cele rusesti.

Conducta Iasi-UngheniFoto: AGERPRES

Discutiile se poarta intre producatorii de gaze din Romania, Romgaz si Petrom, si Intreprinderea de Stat Vestmoldtransgaz, creata special de Guvernul Republicii Moldova pentru transportul gazelor naturale importate prin intermediul conductei Iasi-Ungheni. Producatorii romani ar fi prezentant oferte de livrare la un pret cu circa 20% mai mic fata de cele ale rusilor. Reamintim ca statul moldovean a infiintat o noua companie de transport al gazelor naturale, Vestmoldtransgaz, paralela cu MoldovaTransgaz care apartine Moldovagaz, societate controlata de Gazprom.

Pana nu vor fi finalizate aceste discutii de ordin comercial, Romania nu va putea exporta gaze in R. Moldova. Compania Transgaz, ca transportator, este pregatita oricand sa asigure transportul, mai trebuie doar acordul intre operatorii comerciali.

In acest moment, tot gazul consumat in Republica Moldova provine de la Gazprom si este transportat prin acea companie, MoldovaTransgaz, controlata tot de Gazprom. De aceea, si negocierile dintre companiile romanesti si noua companie de stat, Vestmoldtransgaz, sunt mult mai dificile. Partea romana trebuie sa primeasca asigurari ca ceea ce va livra nu va ajunge tot pe mana companiilor controlate de Gazprom, chiar prin intermediul Vestmoldtransgaz. De altfel si in articolul de pe Mold Street se precizeaza ca "in raionul Ungheni, care va beneficia de gazele din Romania, consumatorii sunt deserviti de intreprinderea Ungheni-Gaz din cadrul Moldovagaz, care cu siguranta nu va accepta sa piarda clientii".

Ziaristii de la Mold Street mai spun ca Vestmoldtransgaz nu are nici macar licenta de activitate pe piata gazelor. "La finele lunii august, intreprinderea a depus o cerere pentru eliberarea licentei care urmeaza sa o examinam in 15 zile", a precizat Tatiana Vieru, responsabila in Departamentul Juridic si Licentiere din cadrul Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE).

Alexandru Mija, seful Departamentului analize economice si tarife din cadrul ANRE sustine ca intreprinderea ar urma sa solicite si stabilirea unor tarife pentru transportul gazelor. "Deocamdata au fost si s-au interesat ce documente si calcule urmeaza sa prezinte pentru ca Agentia sa poata stabili tariful", a spus Alexandru Mija. In acelasi timp Vestmoldtransgaz are de rezolvat si alte probleme. De exemplu trebuie sa faca angajari de personal, care sa poata administra atat segmentul de 11 kilometri de gazoduct de pe teritoriul Moldovei, cat si statia de masurare. Din cauza ca Guvernul a intarziat cu cateva luni cu decizia de fondare a companiei, si mai ales din cauza lipsei de specialisti, in urmatoarele doua luni statia de masurare va fi gestionata de specialisti din Romania.

Gazoductul Iasi - Ungheni, prima conducta ce permite exportul de gaze naturale din Romania in Republica Moldova, a fost inaugurata in urma cu o saptamana de premierii Victor Ponta si Iurie Leanca, alaturi de comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Conducta permite livrarea de gaze doar pentru alimentarea raionului Ungheni, dar poate fi prelungita printr-un nou proiect pana la Chisinau. Proiectul ar urma sa fie finalizat in doi-trei ani, cred autoritatile romane si moldovene.