Noile sanctiuni impotriva Rusiei pe care Uniunea Europeana urmeaza sa le adopte format luni vor restrange accesul la pietele de capital pentru marile companii petroliere rusesti Rosneft, Transneft si activitatile petroliere ale Gazprom, a declarat o sursa europeana, citata de AFP.

Cele trei companii "indeplinesc criteriile" fixate de ambasadorii celor 28 de state membre pentru a impune noi restrictii in finantarea bancilor, a societatilor din domeniul Apararii si cele petroliere, unde statul detine peste 50% din capitalul social, a precizat aceasta sursa.

Investitorii din UE nu vor mai putea cumpara obligatiuni sau actiuni ale acestor firme si nici nu le vor putea acorda imprumuturi.

Miza este complicarea capacitatii acestor grupuri de a se finanta de maniera autonoma, "pentru a constrange statul rus sa bage mana in buzunar", a comentat sursa citata.

La capatul unei proceduri scrise care expira la ora 13,00 GMT, luni, potrivit unei surse diplomatice, cele 28 de tari membre trebuie sa adopte formal un nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, pentru actiunile militare din estul Ucrainei.

Aceste masuri vor intra in vigoare incepand cu publicarea lor in Monitorul Oficial al UE", "maine (marti) cel mai tarziu", a spus un purtator de cuvant al Comisiei Europene.