Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, sustine ca sunt companii in Romania care fac lobby la Bruxelles pentru mentinerea calendarului de crestere a preturilor la gazele naturale livrate populatiei. "Rog companiile din domeniul energetic, care au interese in cresterea pretului gazului natural platit de populatie sa-si reduca sau chiar sa elimine actiunile de lobby la Bruxelles, pentru ca avem si argumente de natura juridica, economica si sociala pentru a castiga cauza consumatorilor casnici. Decat sa cheltuiasca banii pe actiuni de lobby ce nu vor da rezultate, mai bine ar folosi acesti bani pentru a face mai multe investitii, pentru a le da mai multe dividende actionarilor, sau pentru a le mari salariile propriilor angajati", a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, o delegatie guvernamentala condusa de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu s-a intalnit, ieri, la Bruxelles cu inalti oficiali ai Comisiei Europene - Directia Generala Energie si Directia Generala Intreprinderi si Industrie.

Subiectul discutiilor a vizat dezvoltarea pietei gazelor naturale din Romania in contextul procedurii de infringement demarate de catre Directia Generala Intreprinderi si Industrie, cu privire la dreptul consumatorului casnic din Romania de a primi gaz produs in Romania, precum si a dezbaterii publice incepute de catre Departamentul pentru Energie referitoare la preturile platite de populatie si a intentiei Guvernului de a amana calendarul de liberalizare a gazului natural pentru populatie.

"Am avut o discutie constructiva si incurajatoare. Ma bucur ca s-a prelungit termenul de raspuns la avizul motivat. Avem argumente juridice, economice si sociale pentru a ne sustine punctele de vedere si sunt absolut convins ca vom reusi sa facem ceea ce ne propunem", a spus Nicolescu.

Reamintim ca Departamentul pentru Energie a lansat, la inceputul lunii septembrie, o consultare publica cu privire la prelungirea calendarului de liberalizare a preturilor la gazele livrate populatiei de la data de 31 decembrie 2018 pana la data de 1 iulie 2021. Razvan Nicolescu a precizat in mai multe randuri ca propune amanarea aplicarii calendarului din cauza procedurii de infringement demarate de DG Intreprinderi si Industrie. Aceasta considera ca politica de favorizare a consumatorului casnic care primeste gaze din productia interna impiedica exporturile de gaze. Procedura de infringement este motivul oficial pentru care Romania cere suspendarea calendarului. Pe de alta parte, exista suspiciuni ca ar fi doar o masura cu tenta electorala.

Companiile la care face ministrul referire ar putea fi OMV Petrom, E.ON si GDF.